הדולר היציג עלה ל-3.769 ש' לאור דברי גייתנר בכנס בסינגפור

שר האוצר של ארה"ב: ממשל אובמה מחויב לפעול לחיזוק הדולר ■ הדולר מתחזק בעולם בעקבות דברי גייתנר ■ בישראל: הדולר עולה ב-0.5% אולם האירו היציג השיל 0.1% ל-5.631 שקלים

השקל נסחר היום (ה') במגמה מעורבת מול המטבעות העיקריים, הדולר והאירו, כאשר המטבע האמריקני התחזק מול השקל ונשק ל-3.77 שקלים. בעולם, נסחר הדולר בהתחזקות אך ממשיך לשהות בשפל של כשבועיים מול האירו על רקע דבריו החוזרים ונשנים של שר האוצר האמריקני, טימותי גייתנר, כי דולר חזק חשוב לארה"ב.

הדולר עלה ב-0.53% ושערו היציג נקבע ב-3.769 שקלים. האירו היציג השיל 0.1% ל-5.6311 שקלים. בשוק המט"ח העולמי, הדולר עולה ב-0.44% מול האירו ונסחר ברמה של 1.492 דולרים לאירו. מדובר ברמת שפל של כשבועיים בו נסחר הדולר מול האירו.

לפי נתוני נציבות המסחר בחוזים העתידיים בוושינגטון, הסוחרים בעולם מהמרים שהדולר ימשיך להיחלש מול 7 המטבעות המובילים בעולם, כולל האירו כמובן. היחס בין קרנות הגידור ושאר הספקולנטים הסוחרים בחוזים עתידיים על הדולר ומעריכים שהדולר ייחלש מול אלה המעריכים שהוא יתחזק עמד על כ-175 אלף ב-3 בנובמבר. כך עולה מנתונים שפרסמה היום הנציבות.

אך למול נתונים אלה ניצבים דבריו הנחרצים של גייתנר, אשר אמר היום שוב כי ממשל אובמה יפעל לחזק את הדולר. הפעם, אמר גייתנר את הדברים במסגרת כנס APEC שבסינגפור.

"חשוב מאוד לארה"ב שהדולר יהיה חזק" אמר גייתנר. "כאשר הכלכלה תתאושש, נחזור להתמקד באיזון הגירעון". כידוע, אחת הסיבות להיחלשות הדולר בחודשים האחרונים היא הגירעון התופח של ארה"ב, אשר צפוי לעבוד השנה את רף ה-11% מהתוצר. גייתנר מבטיח כי לאחר שהכלכלה תתאושש הממשל יתמקד בצמצום הגירעון והקטנת החוב של ארה"ב, מה שצפוי לחזק את הדולר. בשנת הכספים 2009 הסתכם הגירעון התקציבי של ארה"ב ב-1.4 טריליון דולר וההערכה היא כי גם ב-2010 יהיה גירעון דומה.

בישראל, שבוע המסחר בשוק המט"ח רגוע יחסית ולמעט ההמרה הגדולה של גז זאבי שלשום לא אירעו אירועים מיוחדים בשוק. נזכיר כי בעקבות מכירת מניות בזק של זאבי לפני שבוע, הומרו כ-1.5 מיליארד שקל לדולרים כדי להחזיר את ההלוואות הדולריות שנטל זאבי מהבנקים.

בינתיים, בשוק ממתינים גם לפרסום מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר, שיורסם ביום ראשון. לפי קונצנזוס תחזיות האנליסטים בשוק, המדד צפוי לעלות ב-0.2% לאחר ירידה של 0.3% בחודש שעבר. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת כעת על 2.8%, בתוך תחום היעד הממשלתי העומד על 1-3%. למדד תהיה כמובן השפעה על החלטת הריבית של בנק ישראל בסוף החודש, כאשר מרבית האנליסטים בשוק מצפים להעלאת ריבית של 0.25% ל-1% על רקע התייצבות הכלכלה המאפשרת נסיגה מהמדיניות המוניטרית המרחיבה.

[לאתר המט"ח]