מאז תחילת השנה מחכים בעמק הסיליקון שעונת הרכישות של חברות ה
סטארט-אפ מגובות ה
הון סיכון תצא לדרך. זהו שוק שבו השוויים נזילים ותהליך בדיקת הנאותות הוא מעורפל יחסית.
המשמעות של גל רכישות של סטארט-אפים אינו רק הצטיידות של ענקיות ההיי-טק בטכנולוגיה חדשה, אלא גם הודאה שקטה כי השוויים הגיעו לנקודת איזון בין האינטרסים של המוכרים והקונים.
בעוד השוויים של החברות הציבוריות הבוגרות מטפסים במקרים רבים לרמות של ערב המשבר - אמצע 2008 - אלה של החברות הפרטיות הקטנות ועתירות הסיכון לא מדביקים את הקצב.
החברות הקטנות מתקשות למצוא היום לקוחות שייקחו את הסיכון לקנות את הטכנולוגיה שלהן, ומצד שני מתקשות למצוא קווי אשראי ומשקיעים חדשים למימון הפעילות השוטפת.
התופעה באה לידי ביטוי גם בישראל - חברות סטארט-אפ רבות נמכרו בתקופה האחרונה במחירי סוף עונה שלא מחזירים את הכסף הרב שהושקע בהן.
כך קרה עם פינג'אן, שהושקעו בה 80 מיליון דולר והיא נמכרה ב-40-30 מיליון דולר; אקספנד שנמצאת במו"מ למכירתה לריברבד במחצית מהסכום שהושקע בה, 40-30 מיליון דולר או אורסוס שנמכרה ב-22 מיליון דולר לנייס לאחר שהושקעו בה 75 מיליון דולר.
המשקיעים, גם בחברות הישראליות, הבינו כנראה שאין סיבה להמשיך ולהנשים את החברות הללו, שכן לא ייצא מהן אקזיט משמעותי יותר.
בארה"ב קיימת תופעה דומה. מנתונים שפרסמה חברת המחקר דאו ג'ונס ונצ'רסורס עולה, כי הסך הכולל של הרכישות ברבעון השלישי התדרדר ב-56% לעומת הרבעון אשתקד לכ-2.25 מיליארד דולר, כאשר המחיר החציוני (המחיר בנקודת האמצע) של האקזיטים ירד ב-54% ל-22 מיליון דולר לחברה. תמונה זו מתאימה גם למציאות הישראלית העכשווית.
אלא, שגל המכירות הנוכחי במחירים נמוכים למדי, מעיד גם על הצד השני - שהקונים מכירים בעובדה שזו הזדמנות לבצע רכישות, מכיוון שהשוויים בתחתית.
חיזוק לתחושה שמכאן תתחיל מגמת עלייה, והשוויים אכן בתחתית, מגיע מהדו"ח הרבעוני שפרסמה פירמת עורכי הדין Fenwick & West, לגבי הגיוסים שביצעו חברות בעמק הסיליקון.
המסקנה הבולטת היא שלראשונה השנה, שווי חברות הסטארט-אפ חוזר לטפס, וזאת לאחר שבמחצית הראשונה של 2009 התבצעו יותר גיוסים לפי שווי יורד מאשר שווי עולה.
על-פי הנתונים, 41% מהגיוסים ברבעון התבצעו בשווי עולה (Up-Round) לעומת סבב הגיוס הקודם, ואילו 36% מהגיוסים התבצעו בשווי יורד (Down-Round).
זהו שינוי משמעותי באווירת ההשקעות בעמק הסיליקון - בשני הרבעונים הראשונים של השנה היו 46% מהגיוסים בשווי יורד.
התפלגות ההשקעות בין השוויים העולים והיורדים בתקופה אופטימית יותר, נניח מסוף 2007 ועד סוף 2008, הייתה של 70% ו-20% מההשקעות, בהתאמה.
ב-Fenwick & West מצאו כי העלייה בשווי ברבעון השלישי הייתה ב-11% בממוצע - לא סדרי הגודל שראינו במדד הנאסד"ק לדוגמה, שזינק מאז מארס השנה בכ-70%, אך עדיין סיבה לאופטימיות.
כמו-כן, מציין הדו"ח, כי שיעור הגיוסים שהתבצעו ממשקיעים קיימים בחברה - תופעה מוכרת בתקופות קשות מבחינת משיכת משקיעים חדשים - ירד לשליש מכלל הגיוסים, לעומת 42% מהגיוסים ברבעון השני.
האינטרנט מושך השקעות
הטיפוס בשווי ניכר בחברות מתחומי המדיה והאינטרנט, שם התבצעו על-פי המחקר 70% מהגיוסים בשווי עולה.
נתוני ה-MoneyTree להשקעות ההון סיכון בארה"ב ברבעון השלישי, תומכים בכך: 446 מיליון דולר הושקעו בתחומי המדיה והבידור, ב-60 עסקאות, לעומת השקעות של 121 מיליון דולר ב-53 עסקאות ברבעון השני.
העובדה שהשוויים הפסיקו לרדת ניכרה גם מנתוני דאו ג'ונס לרבעון השלישי.
השווי החציוני של החברות שגייסו כספי הון סיכון ברבעון עמד על 18 מיליון דולר - בדומה לשוויים ברבעון השני, וירידה משווי של 24 מיליון דולר ברבעון הראשון.
השאלה היא אם השוויים ימשיכו לטפס. בעוד שההתאוששות הכלכלית והשיפור בביצועים של החברות מעידים שכן, ברור שעל קרנות ההון סיכון לעבור עוד דרך ארוכה לפני שינקו את הפורטפוליו מחברות שכבר אינן נחשבות להשקעה מוצלחת, וינסו לקבל חזרה חלק קטן מהכספים שיצאו.
כאשר השווקים הפיננסיים יהיו בטוחים יותר, יהיה קל יותר לחברות להשיג קווי אשראי, ובהתאם לשרוד יותר זמן, מבלי לקבל כספי הון סיכון. הדבר יתרום לעלייה מסוימת גם בשווי של חברות שעליהן מוכנים לקבל מחיר נמוך יחסית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.