אפקט דובאי ודו"חות אפריקה ישראל גררו את הבורסה לירידות

אפריקה ישראל איבדה 3.2% ■ מניות לאומי ודיסקונט השילו 0.4% כל אחת לקראת פרסום הדו"חות הכספיים מחר ■ זיו סגל, המנתח הטכני של "גלובס": "המעו"ף נראה קצת תלוש מהעולם"

הבורסה בת"א סגרה את יום המסחר בירידות שערים בתגובה לסנטימנט השלילי שפקד את שוקי העולם בסוף השבוע נוכח המשבר בדובאי, זאת לאחר שהנסיכות הודיעה על הקפאת החזר חובותיה בסך 59 מיליארד דולר למשך חצי שנה. וול סטריט, שלא נסחרה ביום ה', הגיבה בירידות ביום שישי, בו התקיים מסחר דליל ומקוצר לרגל חג ההודיה. גם הדו"חות הכספיים השליליים שפרסמה אפריקה ישראל לא תרמו, בלשון המעטה. מחזור המסחר הסתכם ב-1.34 מיליארד שקל.

תחילה לדובאי. ביום חמישי ובבוקר יום שישי היה נראה כי המשבר המתפתח בעקבות החשש למצבה של דובאי, שנתקעה עם קשיים במימון פרויקטי נדל"ן מגלומניים, יגרור את העולם לסחרחורת פיננסית חדשה. אך ביום שישי, לאחר שבאסיה נרשמו ירידות חדות, סיימו הבורסות של אירופה, שם חשופים הבנקים במידה הרבה ביותר לחוב של דובאי - בעליות. זאת לאחר שפורסמו הערכות כי השפעת מצבה הכלכלי של הנסיכות על הבנקים אינה כה דרמטי כפי שחששו בתחילה. גם בוול סטריט היו ביום שישי הירידות מתונות יותר מאלה שאפיינו את החוזים בפתיחת המסחר.

המנתח הטכני של "גלובס", זיו סגל אומר כי "שבוע המסחר הסתיים בצל המשבר בדובאי אבל לפחות בוול סטריט לא לקחו את זה קשה כל כך". בהתייחסו למדד המעו"ף אומר סגל, כי "המדד נראה קצת תלוש מהעולם", והוסיף: "מדובר בירידה קטנה מתחת להתנגדות ב-1090 שמשאירה טעם של עוד: החצייה של 1080 כלפי מטה, אפילו שהיא קלה, מחזקת במידה מסוימת את הסיכוי להמשך ירידה. על הגרפים המקומיים, וללא ניתוח ההשלכות של המסחר בסוף השבוע, נראה שהמגמה לטווח הקצר היא מגמת ירידה. איפה היא תיעצר? 1060, 1040 ואפילו 1020 הן אפשרויות סבירות במסגרת מגמת העליה ארוכת הטווח שעדיין נשארת בתוקף".

השווקים הגיבו בהגזמה לדובאי?

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון נשמע בסוף השבוע אופטימי: "המשבר של דובאי לא יביא למשבר עולמי נוסף". בראון אמר כי הוא מאמין כי בעיית החוב של דובאי מקומיות: "למרות שמדובר במכשול, אני לא צופה כי נתמודד עם בעיה בסדר גודל של אלו שחווינו קודם; המערכת הפיננסית העולמית היום היא חזקה יותר". וגם בכותרות העיתונים באיחוד האמירויות נכתב אתמול: "השווקים הגיבו בהגזמה למשבר החוב בדובאי".

ואיך משפיע המשבר על ישראל? בינתיים נראה כי מעט מאד: "לא השקעתי בדובאי אפילו סנט", אמר הבוקר יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, לגלי צה"ל, תוך שהוא מכחיש את הדיווחים על הפסדים לכאורה שנגרמו לו בדובאי. למעשה, הטייקון הישראלי היחיד שיש לו חשיפה לדובאי הוא לב לבייב, אשר פתח במקום 2 חנויות יהלומים, כך שגם במקרה זה מדובר בחשיפה מבוטלת לכל הדעות.

בשעות הצהריים פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אינדיקטורים כלכליים מרכזיים מהם עולה כי בין אוגוסט לאוקטובר חלה עלייה בכל המרכיבים. ייצוא הסחורות עלה ב-9.9% בחישוב רבעוני (במונחים שנתיים) כאשר בחישוב שנתי מדובר בעלייה של 46.1%. עוד פורסם כי הרכישות בכרטיסי האשראי עלו ב-9.1% חישוב שנתי.

הערת עסק חי לאפריקה ישראל

אפריקה ישראל קיבלה הערת "עסק חי" ודיווחה על הפסד של 389 מיליון שקל ברבעון השלישי.החברה דיווחה על עלייה בהוצאות המימון, ירידה בשווי הנכסים ומחיקת מלאי היו הגורמים העיקריים להפסד. "לאור האפשרות הקיימת בידי מחזיקי כל סדרות האג"ח שהנפיקה החברה להעמידן לפירעון מיידי ולאור אי הוודאות בדבר השגת הסדר חוב ואישורו על ידי בית המשפט, קיימים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כ'עסק חי'"

בכלל, עונת הדו"חות לרבעון השלישי בישראל מצויה בעיצומה והיום פרסמה יצרנית המזון, אסם כי רווחיה זינקו בכ-40%. המכירות בחו"ל זינקו ב-60%. סך המכירות הסתכם ב-881.3 מיליון שקל, עלייה של כ-2%. המכירות בשוק המקומי ירדו ברבעון השישי ב-6.7% על רקע עונת החגים המאוחרת בה הועברו הקניות לאוקטובר בו נרשמה עלייה של כ-14% במכירות לפרסם את דוחותיה.

מחר ממתינים המשקיעים לפרסום דו"חותיהם של הבנקים לאומי ודיסקונט . מחר הוא היום האחרון של עונת הדו"חות, ובשוק ממתינים גם לדו"חות של דלק נדל"ן וקבוצת דלק .

ההשקעות והכנסות המימון מפעילות בבורסות, המדד והמט"ח העבירו את מגדל לרווח של 262.2 מיליון שקל זאת, לעומת הפסד של 144.2 מיליון שקל שעליו דיווחה ברבעון המקביל אשתקד. בפרמיות שהורווחו בשייר חלה עלייה מזערית של 0.34% אשר הסתכמו ברבעון השלישי ב-1.753 מיליארד שקל.

[לאתר המעו"ף][לפורטל הפיננסי]