"מודל ההון סיכון לא השתנה - צריך להיות יותר מגוונים וסבלניים"

פרומוד האק, שותף בקרן ההון סיכון NVP שגייסה 1.2 מיליארד דולר, אומר בראיון ל"גלובס" כי לוקח היום זמן רב יותר להביא חברות להנפקה, ולכן הביקורת הנשמעת על תחום ההון סיכון

לפני שבועים השלימה קרן ההון סיכון האמריקנית NVP - Norwest Venture Partners את גיוס הקרן ה-11 שלה.

נהוג לחשוב שקרן שקיימת כמעט 50 שנה, מנהלת כ-3.7 מיליארד דולר ומעורבת בחלק מהאקזיטים המוצלחים ביותר של תעשיית ההיי-טק מעולם, מגייסת מאות מיליוני דולרים לקרן חדשה כמעט באופן אוטומטי. אבל בקרן הנוכחית היה שינוי מגמה - בעוד התחושה הרווחת היא שההון סיכון מתכווץ, ב-NVP החליטו דווקא להתרחב וגייסו כ-1.2 מיליארד דולר - כמעט פי 2 מהקרן הקודמת שגויסה ב-2006.

"אנחנו הרבה יותר מגוונים היום בכיווני ההשקעה שלנו", אומר פרומוד האק, שותף-מנהל ב-NVP, בראיון ל"גלובס" לרגל השלמת הקרן החדשה. "בגיוס הקודם היינו ממוקדים בארה"ב, ורק התחלנו לבחון דברים באזורים גיאוגרפיים אחרים. במשך שלוש השנים האחרונות התחלנו לבצע עסקאות בסין, ישראל והודו - מעין הוכחת היתכנות לפעילות בשווקים הללו, וזו אחת הסיבות שאנחנו צריכים היום יותר כסף".

"הקרנות צריכות לשרוד לבדן"

האק הוא אחד מאנשי ההון סיכון הבולטים של עמק הסיליקון. במשך 19 השנים בהן הוא שותף ב-NVP, עמד מאחורי מספר אקזיטים מרשימים, כגון מכירת Cerent לסיסקו ב-1999 תמורת כ-7 מיליארד דולר, או מכירת סיירה ל-Redback תמורת 4.3 מיליארד דולר. ההצלחות האלה - למרות שהיו בתקופה חריגה מבחינת ההשקעות בציוד תקשורת - הביאו את האק להתברג גבוה ברשימת המשקיעים בעלי מגע הזהב (רשימת מידאס) של המגזין "פורבס" בעשור האחרון, כולל המקום הראשון ב-2004.

את הקרן החדשה גייסה NVP בתוך כחודש, הודה האק לאחרונה, מה שלא מפחית מהטיעון כי ההון סיכון אינו נמצא בתקופה מוצלחת, או מבטל את הקריאות לפיהן המודל עצמו, כלומר השקעה של כמה שנים בחברות עתירות סיכון, כבר אינו עובד. "אני חושב שיש כמה שינויים, אבל זה לא קשור כל-כך למודל אלא לאווירה הכללית", טוען האק. "לוקח היום הרבה יותר זמן להביא חברה לרווחיות או להנפקה - שמונה-תשע שנים לעומת ארבע-חמש שנים פעם - וזה השינוי הגדול. יש שאומרים כי המודל השתנה, והתגובה שלנו היא שצריך לגוון את ההשקעות ולהיות יותר סבלניים".

*יש הרבה קרנות שלא יצליחו לגייס. הן רואות את המצב מעט אחרת, לא?

האק: "לקרנות מוכרות ומוערכות לא כל-כך קשה לגייס. לקרנות עם קרן אחת או שתיים, זה הרבה יותר קשה".

*ומה דעתך על הקריאות להתערבות ממשלתית בתחום?

"יכול להיות שזה קיים בארצות אחרות, אבל אין בארה"ב רגולציה בנושא. לדעתי, קרנות ההון סיכון צריכות לשרוד בכוחות עצמן ולספק את ההחזרים".

האתגרים שעומדים בפני הקרנות אינם רק בצד של גיוס הכספים או מקסום התשואה מההשקעה, אלא הם מגיעים גם מכיוון אחר, הרבה פחות צפוי. בשנה האחרונה פועל במרץ הבלוג TheFunded, אשר מדרג את המשקיעים והקרנות מזווית הראייה של היזמים. הקרנות, לפחות בחלקן, כפי שעולה מהדברים הנכתבים בבלוג, אולי עתירות במזומנים, אך הן ממש לא גופים שסימפטי לעבוד איתם. חלק מהמשקיעים זוכים בבלוג לציונים גרועים במיוחד. במקרה של האק, המצב סביר: הוא קיבל ציון של 4 מתוך 5, הרבה מעבר לרוב השותפים הבכירים.

"אני מכיר את האתר אבל לא מעודכן כל-כך", צוחק האק, שמגלה הבנה למצב. "הייתי מנכ"ל שמגייס כספים הרבה לפני שהייתי משקיע, ואחד הדברים שפוגעים ביזם הוא שבקרנות אומרים לו שהוא טיפש או משוגע. אולי לא במילים האלה, אבל זה היחס. הרבה פעמים ההתייחסות ליזמים היא לא טובה, וכיום יש את האפשרות לכתוב את זה, וזה מה שקורה ב-TheFunded. זו תופעה של ניסיון לתיקון, ואני מקווה שזה ייצור אווירה יותר מעודדת בין היזמים לקרנות".

NVP פועלת במודל השקעה מורכב מזה של הקרנות הבינלאומיות האחרות, ואינה מבצעת הקצאה גיאוגרפית כמו בסקויה או גריילוק לדוגמה, שסיימו גם הן גיוסים לאחרונה.

מבחינה תיאורטית, מדובר במודל אופטימלי שבו סטארט-אפ בהרצליה פיתוח יכול ליהנות מגישה לכסף ולסיוע אחר בדיוק כמו סטארט-אפ בעמק הסיליקון, אם הוא מוצלח מספיק. ואולם, ברמת הביצוע זהו מודל קשה ליישום, וזו הפעם הראשונה שהקרן מנסה את המודל הזה בהיקף גדול.

ל-NVP יש סניפים בישראל, אותו מנהל דרור נחומי, ובהודו, והיא פועלת גם בסין ללא סניף.

"נעשה יותר עסקאות בישראל"

"אם אנחנו יכולים לעשות כסף על ההשקעה, לא משנה לנו איפה היא ובאיזה סקטור", אומר האק. "מצד שני, ברור מהגודל של הקרן ומכך שיש לנו משרד מקומי, שנעשה יותר עסקאות בישראל, ואנחנו מחפשים את הדרך לעשות כן".

האקזיט הבולט של הקרן לאחרונה היה בחברת קומראנט, שנמכרה לרד-האט תמורת כ-105 מיליון דולר. מלבד זאת, הקרן השקיעה בישראל בדאבל פיוז'ן, וראז, ConteXtream, Unisfair ופונטיס.

הגיוון בתחומי ההשקעה לא בא לידי ביטוי רק מהבחינה הגיאוגרפית, אלא גם בהשקעה בחברות בשלבים מתקדמים יותר, ובתחומים שעמדו פחות על הפרק בעבר כגון התקנים רפואיים וקלינטק. ב-NVP, שהתמקדה בעבר בתחומי המחשוב והתקשורת הקלאסיים, אין רתיעה מהשקעה בתחום השבבים, שחלק גדול מקרנות ההון סיכון בורחות ממנו לאחרונה.

"שבבים הם עדיין תחום מרכזי", אומר האק. "מודל ההשקעה שנראה בעתיד יהיה עם פחות מעורבות של קרנות בודדות ויותר סינדיקציה של שלוש-ארבע קרנות שייכנסו להשקעות יחד, כך שיוכלו להפחית את הסיכון. נגמרו הימים שקרן יכולה להגיד 'אני אכנס להשקעה בעצמי, ואקווה שמישהו ייכנס בשלבים מאוחרים בשוויים גבוהים יותר'. זה הפך למסוכן מדי, במיוחד עבור קרנות קטנות".