הנגיד שוב מתערב בשוק המט"ח: לאחר קביעת השער היציג ולאחר כחודש בו לא התערב בשוק המט"ח, התערב היום פישר במסחר בדולר. בנק ישראל רכש כ-100 מיליון דולר והביא לעלייה של כ-0.5% בשערו של הדולר שנסחר בין הבנקים ברמה של 3.8 שקלים.
נציין כי פעולה זו נעשית ביום בו קראה קרן המטבע הבינלאומית לפישר להפסיק את התערבותו בשוק המט"ח. זאת, כחודש לאחר שנחשף לראשונה ע"י "גלובס" דו"ח של ה-OECD שגם בו נמתחה ביקורת על התערבותו של נגיד בנק ישראל בשוק.
מנהל חדר המסחר של הבנק הבינלאומי, דרור זק"ש אמר ל"גלובס": "בעוד ששערו של הדולר בעולם התחזק ושערו של האירו נחלש, הרי שבישראל נחלש שערו של האירו, אך שערו של הדולר לא הגיב באותה מידה. הצעד של בנק ישראל היום הינו צעד שנועד לאזן את סל המטבעות". סוחר בשוק אמר ל"גלובס": "ההתערבות של פישר היום נועדה בבירור להגן על סל המטבעות ולא להעלות את הדולר".
בפתיחת שבוע המסחר הבין-בנקאי בזירת המט"ח המקומית, השקל נסחר היום (ב') בכיוונים מנוגדים מול שני המטבעות הזרים המובילים - הדולר והאירו. המטבע האמריקני נסחר בהתחזקות מול השקל והאירו נחלש מול המטבע המקומי.
שערו היציג של הדולר התחזק ב-0.132% ונקבע ב-3.78 שקלים. האירו היציג נחלש ב-0.6% ונסחר בשער של 5.5315 שקלים. במסחר העולמי במט"ח הדולר נסחר בהיחלשות מול המטבעות המרכזיים: האירו מתחזק ב-0.15% ל-1.4645 דולר, והליש"ט מתחזקת ב-0.2% ל-1.6263 דולר.
קרן המטבע: על פישר להפסיק את ההתערבות בשוק המט''ח
קרן המטבע הבינלאומית (IMF) הגישה היום למשרד האוצר ובנק ישראל את הדו"ח השנתי על כלכלת ישראל. בהתייחסם לשוק המט"ח, על אף השבחים להם זכה בגין מדיניותו הנועזת, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, סופג גם לא מעט ביקורת - הכלכלנים ממליצים לנגיד להפסיק את ההתערבות בשוק המט''ח. בדו''ח נכתב כי "כמו בכל מקרה אחר של שימוש באמצעים בלתי קונוונציונליים, מתעוררים סיכונים ובפרט שלב המעבר הזה של התערבות לפי שיקול דעת כרוך בסיכון של פגיעה בבהירות מטרותיו של בנק ישראל. כדי לחזור למשטר נייד לחלוטין, יש לסיים את ההתערבות לפי שיקול דעת". ב-IMF סבורים כי ייסוף ריאלי נוסף של השקל אפשרי והוא ימשיך להוות מקור לדאגה. במקרה כזה, טוענים בקרן, "צריך שההתערבות לפי שיקול דעת לא תהווה את התגובה העיקרית ויש לשקול את האפשרות להעלות את דרישות הנזילות וכללי הגנת הצרכן". עם זאת, סבורים כלכלני ה-IMF כי "הגבלות ומסים על תנועות הון פנימה לא תהיינה חלופות הולמות".
מחר (ג') יפורסם בישראל מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר. התחזיות בשוק ההון הן לעלייה של עד 0.3%, כך שהאינפלציה ב-12 האחרונים תסתכם ב-3.6%, מעל הגבול העליון של הממשלה (3%). בישיר בית השקעות מעריכים כי הסעיפים המרכזיים שיגרמו לעלייה הם סעיף ההלבשה והנעלה, הבנזין והפירות והירקות. לגבי האינפלציה ב-2009 בישיר צופים כי היא תעמוד על 4.1% והאינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הבאים תהיה 2.4%.
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.