סוף השבוע התרחשה בשקט יחסי אחת העסקאות המעניינות של חברות
סטארט-אפ ישראליות בתחום מערכות התקשורת.
חברת Oclaro, שנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 250 מיליון דולר, רכשה את Xtellus הישראלית, שמפתחת ומייצרת רכיבים לתקשורת אופטית.
על-פי תנאי הרכישה, יקבלו בעלי המניות של אקסטלוס מניות של אוקלרו בשווי של 33 מיליון דולר וכן תשלום נוסף, בהתאם לעמידה באבני דרך.
את אקסטלוס הקימו בשנת 2000 ד"ר ירון סילברברג, שמשמש כמדען הראשי שלה; ד"ר גיל כהן, שמכהן בה כסמנכ"ל התפעול; וד"ר סם שו. החברה התפתחה במשך השנים עם מרכז פיתוח בירושלים, לצד מרכז ייצור (FAB) בקוריאה ומטה, שכולל הנהלה ושיווק, בניו-ג'רזי, שבארה"ב. לפני כשנתיים החברה מינתה את ד"ר קרישנה באלה לתפקיד המנכ"ל.
מאז הקמתה הושקעו באקסטלוס כ-30 מיליון דולר מרשימה ארוכה יחסית של משקיעים, שכוללת את קרן אלתא-ברקלי, AIG-אוריון, יזראל סיד פרטנרס, ננו-דימנשן Myriad פרטנרס וכן הלוואה מקראוס קפיטל.
תחרות בין השורדים
במונחים של אקזיטים, אין כאן הצלחה מרשימה במיוחד, אם כי צריך להסתכל על התמונה המלאה. המיזוג בין החברות מתבצע בשוק הרכיבים האופטיים, שכבר עבר הרבה זמן מאז ימיו היפים.
אקסטלוס, מפתחת את ליבת המערכת שאמורה לייעל את ההתאמה של אורכי גל (ROADM) בתוך מערכת התקשורת האופטית. אלא שהיום, צירוף ערוצים אופטיים לטובת שידור במדיום אחד, הוא טכנולוגיה שלא מרגשת אף אחד והתחרות היא בעיקר מול החברות ששרדו.
בהמשך למגמת המיזוגים והרכישות בשוק, פנתה אוקלרו לאקסטלוס לפני מספר שבועות והציעה לרכוש אותה כדי לשלב בסט המוצרים שלה את הטכנולוגיה של אקסטלוס.
המו"מ בין החברות היה מהיר וככל הנראה המשקיעים של אקסטלוס השתכנעו שאחזקת המניות של החברה המשותפת יכולה להניב להם החזר גבוה יותר. בכל מקרה, במידה שהמניות של אוקלרו יירדו במשך שנת 2010 מתחת לרף מסוים, זכאים בעלי המניות של הנרכשת לתוספת של 7 מיליון דולר.
"הסיבה העיקרית למכירה הייתה הלקוחות", הסביר באלה בשיחה עם "גלובס". "שמנו לב לשינוי בהתנהגותם בתקופה שאחרי פרוץ המשבר. הם נעשו מוטרדים מהיציבות של החברות הקטנות ודיברו איתנו על הצורך שניכנס לשותפויות עם חברות גדולות יותר.
"הסיבה השנייה היא התחום שלנו, שיש בו קונסולידציה משמעותית. ההרגשה שלי הייתה שכל ההחלטות המשמעותיות של הלקוחות יהיו עם החברות הגדולות, כך שאם נרצה לקחת בזה חלק, אנחנו צריכים להתמזג".
אוקלרו וההפסד הצבור
אוקלרו עצמה היא חלק מגל המיזוגים בשוק שהתרחש בשנים האחרונות. החברה הוקמה באפריל האחרון כתוצאה ממיזוג בין שתי חברות - Bookham ו-Avanex - שהחליטו כי במקום לחסל אחת את השנייה בתחרות, עדיף להן לנסות ולפעול ביחד.
את הרבעון הנוכחי מצפה אוקלרו לסיים עם מכירת של 92 מיליון דולר בממוצע, כולל שקלול תוספת מסוימת כתוצאה מהרכישה הנוכחית, והיא מצפה להיות רווחית לאחר תקופה ארוכה של הפסדים כבדים לשתי החברות, מהן הורכבה אוקלרו. המאזן של החברה כולל הפסד צבור של 1.1 מיליארד דולר, מה שמעיד על הביצועים הבעייתיים של שתי החברות בשנים האחרונות.
לבאלה, שימונה לתפקיד סגן נשיא בכיר באוקלרו, יש עבר די מרשים בתחום התקשורת האופטית. הוא היה בין מייסדי חברת Tellium, שהייתה אחת התקוות הגדולות של עולם התקשורת האופטית לפני כעשור.
החברה הצליחה להנפיק במאי 2001, רגע לפני שנאסד"ק נסגר בפני חברות התקשורת האופטיות ולגייס כ-130 מיליון דולר. ב-2003, רכשה אותה חברת ציוד התקשורת Zhone, שכיום נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של כ-53 מיליון דולר בלבד.
"האייפון דוחף לשדרוג"
"להערכתי נראה בזמן הקרוב עוד מיזוגים בתחום התקשורת האופטית", טוען באלה. עם זאת, לדבריו, "אני רואה המון אפשרויות צמיחה בחברה ולכן החלטתי להישאר.
"המשמעות של התקני המחשוב והטלפונים החכמים, כגון האייפון, היא עומס על הרשתות האלחוטיות, מה שיחייב שדרוג שלהן בקרוב ויעניק הזדמנויות לחברות שפועלות בתחום".
אוקלרו עתידה לשמור על מרכז הפיתוח שיש לאקסטליס בירושלים, שמונה 15 עובדים, מתוך 45 עובדי החברה. לדברי באלה, האינטרס בישראל לא נובע רק מהמרכז הקיים, אלא גם מתוכניות עתידיות לגבי הפעילות בישראל בכלל.
"אחד הדברים הראשונים שעשינו במו"מ, היה לארגן ביקור של אוקלרו בישראל", הוא מתאר, "ההתנהלות של העובדים בישראל כאן הייתה מאוד אטרקטיבית עבור מנהליה והם מעוניינים להגדיל את הפעילות כאן וגם יחפשו עוד רכישות בישראל".
ההסכם בין החברות מתאר גם תוכנית לשמירה על עובדים מסוימים בחברה הנרכשת, שיוכלו לקבל עד ל-5 מיליון דולר במזומן ומניות. על-פי נתוני חברת המחקר IVC, סיימה אקסטלוס את 2008 עם מכירות של 15 מיליון דולר והייתה על סף הרווחיות. במידה שהחברה תספק לאוקלרו תוספת של 17 מיליון דולר בשנת 2010, יקבלו בעלי המניות תוספת תשלום של 7 מיליון דולר, במזומן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.