"הבנקים חזקים ושיעור ההון שלהם גבוה הרבה יותר ממה שהיה לפני שנתיים. הקטנו את ההתערבות שלנו בשוק המט"ח והשקל נמצא ברמה סבירה; התקציב הדו-שנתי עבר והגירעון בתקציב 2009 יהיה נמוך מהיעד. האבטלה החלה לרדת, הייבוא והייצוא זינקו ברבעון השלישי והביקושים צמחו מהר".
אלה המילים בהם השתמש נגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, לתאר את מצב המשק במאמר מיוחד שכתב למהדורה העברית של העיתון אקונומיסט. פישר העריך אף כי יחס החוב-תוצר בישראל צפוי לעמוד על 77% בסוף השנה וכי הוא אינו צפוי לעלות בשתיים הקרובות.
פישר כתב עוד במאמר, כי בשיא המשבר בבנק ישראל היו חששות לא מעטים הנוגעים למצב המשק. לדבריו, "בשיא המשבר היה חשש ליציבות הבנקים שלנו וחשש שהטייקונים - ובמיוחד אלה שבענף הנדל"ן - יפשטו רגל. כדי להתמודד עם הבעיה השיק האוצר את רשת הביטחון; בדיעבד התגלה שלא ייעשה בה שימוש אך עצם קיומה הספיק כדי להרגיע את הבהלה".
הריבית הנמוכה בישראל יוצרת מצב של היעדר אלטרנטיבות השקעה ודוחפת את המשקיעים לבורסה, ויש הטוענים כי זו הסיבה העיקרית לראלי בשוקי המניות בישראל ובעולם מתחילת חודש מארס, ראלי שלטענת כלכלנים רבים חורג מגבולות ההתאוששות הכלכלית. במאמרו, פישר אינו מתחמק מכך ומודה שהריבית הנמוכה סייעה לבורסה.
"הפחתות הריבית עזרו להחיות את שוק האג"ח והבורסה כי המשקיעים העדיפו רווחים גבוהים יותר מההפקדות בבנק", כתב פישר.
אגב, במאמר ציין פישר כי למרות שתיתכן אפשרות של האטה בהתאוששות הכלכלית, הוא אינו צופה תרחיש W, או כדבריו: "אינני סבור שתהיה צניחה לשפל חדש".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.