התייצבות במט"ח: הדולר היציג התחזק ב-0.2% ל-3.691 ש'

האירו היציג התחזק ב-0.069% ונקבע ב-5.3523 שקלים ■ בעולם נסחר הדולר בעלייה כנגד מרבית המטבעות וזאת על רקע הערכות כי כבר נגע בתחתית ■ שטייניץ: "מקווה שהדולר לא יגיע ל-3.5 ש'"

יום לאחר מתקפת הספקולנטים, המסחר בשוק המט"ח המקומי התנהל היום ביציבות יחסית. עם קביעת השערים היציגים ע"י בנק ישראל רשם הדולר התחזקות בשיעור של 0.217% ונקבע ב-3.691 שקלים, זאת לאחר שאתמול ספג המטבע האמריקני נפילה של 0.94%, או איבד יותר מ-4 אגורות ביחס לרמתו ביום שישי והגיע לשפל של 15 חודשים. האירו היציג רשם התחזקות מזערית של 0.069% ונקבע ב-5.3523 שקלים.

התחזקותו הקלה של הדולר בזירה המקומית מתרחשת במקביל למסחר בו בזירה הגלובלית, שם רושם המטבע האמריקני התחזקות ביחס למטבעות המובילים. ההסבר העומד מאחורי התחזקות זו נעוץ בפעילותם של שחקני הטווח הקצר, אשר מבקשים לבצע סיבוב מהיר בדולר על רקע הדיווחים כי אחת מהקרנות הריבונית הגדולות של סין סבורה כי הדולר נגע בתחתית.

נזכיר כי החלשות הדולר אתמול הושפעה ממספר גורמים שכל אחד מהם בפני עצמו היה יכול להספיק. בנק ישראל הקפיץ את תחזית הצמיחה של ישראל ל-2010 ל-3.5% לעומת תחזית קודמת שפורסמה בספטמבר שדיברה על צמיחה בשיעור של 2.5%, היה גורם מרכזי אחד אשר יכול להיות שגם היה הטריגר לבנקים הזרים להמשיך ולרכוש שקלים באופן אגרסיבי בעוד שבנק ישראל נותר מחוץ לשוק אתמול ואיפשר לספקולנטים לפעול בשוק באין מפריע. נראה כי הזרים מוכרים מאות מיליוני דולרים בשוק, בעיקר דרך קרנות המכונות "קרנות מאקרו".

בנוסף מושפע שערו של הדולר המקומי מהיחלשותו של הדולר בעולם, לאחר שאתמול התחזק האירו כנגד הדולר בכ-0.7%, נסחר היום הצמד ביציבות יחסית כאשר שערו של האירו יורד בכ-0.1% ונסחר ברמה של 1.45 דולר לאירו.

העלאת תחזית הצמיחה של המשק הישראלי עשויה להוביל להמשך מגמת העלאות הריבית במשק, כאשר ביום ו' הקרוב צפוים המשקיעים לקבל את נתוני האינפלציה עם פרסום מדד המחירים לצרכן.

מה אומרים הבכירים במשק על שוק המט"ח?

בראיון שנערך הבוקר בגלי צה"ל עם שר האוצר, יובל שטייניץ שאמר שהוא "מקווה שהדולר לא יגיע ל-3.5 שקלים". הוא ציין כי הדולר נחלש על רקע נתוני מאקרו טובים בישראל, אך הביע תקווה שהתאוששות הכלכלה האמריקנית תחזק את הדולר בעולם, וגם בישראל. "אנו נראה התחזקות בדולר עם התאוששות הכלכלה האמריקנית, יחד עם כל העולם", אמר שטייניץ.

גם בכירי המשק התייחסו היום במהלך כנס דאנ'ס 100 לשוק המט"ח, כאשר מנכ"ל טבע, שלמה ינאי: "טבע ברמת מחזור המכירות מציגה תוצאות של כמיליארד דולר פחות בגלל שערי החליפין - זו פגיעה קשה ולא פשוטה. אנו פועלים בהרבה זירות מטבע ולכן החשיפה ממחזור המכירות ועד לרווח הצלחנו לקזז את ההשפעות השליליות של שער החליפין אני לא מאמין שמדינת ישראל צריכה להתערב בשוק המט"ח. יש לשמור על שוק חופשי, אבל, המדינה כן צריכה לסייע ליצואנים".

יוסי אקרמן, מנכ"ל אלביט מערכות התייחסגם הוא לנושא ואמר: "הממשלה צריכה להתערב - אבל לא בשער הדולר. היא צריכה לסייע לתעשייה. אם הייתי חושב שההתערבות בדולר תעזור אז ניחא, אבל אני חושב שגם אם תתערב זה לא יעזור. עליה להתערב בנושאים שיש לה השפעה עליהם. ההשפעה של דולר נמוך היא שלילית לגבינו, אבל לא ברמה מהותית יתר על המידה".

ואבי פישר, המשנה ליו"ר קבוצת IDB אמר: "בנק ישראל לא התערב לריק בשוק המט"ח. אם הגופים הגדולים היצרניים יעבירו את הייצור שלהם מחוץ לגבולות ישראל, הדולר יתחזק, אבל זה לא מה שאנחנו רוצים, לכן - אי אפשר להגיד (בתור הממשלה) אנחנו לא מתערבים וזהו. האחריות הממשלתית היא לא לומר לא וזהו. בנק ישראל פועל מתוך ניסיון לסייע למשק, וצריך לציין את זה. אומנם יש רזרבות מטח גדולות, אבל החברות מייצרות פה, היצוא עדיין מתקיים".

[לאתר המט"ח][לטבלת שערי חליפין]