למרות התערבות פישר: הדולר היציג נפל לשפל של 15 חודשים

הדולר היציג נחלש ב-0.65% ונקבע ב-3.667 שקלים ■ פישר רכש 150-200 מיליון דולר ■ לאחר קביעת היציג מתחזק הדולר ב-0.15% ונסחר ב-3.673 שקלים ■ האירו היציג נחלש ב-0.16% ונקבע ב-5.344 ש'

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר התערב בשוק המט"ח וקנה היום דולרים בהיקפים של 150-200 מיליון דולר, זאת לאחר שגופים זרים מכרו דולרים והפילו את שערו בשיעור של עד 0.7% לרמה של 3.666 שקלים. השער היציג נפל ב-0.65% ונקבע ב-3.667 שקלים, מדובר בשפל של 15 חודשים. לאחר קביעת השערים היציגים וההתערבות של בנק ישראל מטפס שער הדוטלר ב-0.16% ברמה של 3.673 שקלים.

האירו היציג נחלש גם הוא אך בשיעור מתון יותר של 0.157% ונקבע ברמה של 5.344 שקלים. גם בעולם נחלש הדולר: האירו מתחזק נגדו ב-0.6% ונסחר ברמה של 1.4569 דולר לאירו.

שוב נראה כי הספקולנטים הזרים הם שמפגינים עוצמה בשוק המט"ח המקומי ומוכרים כמויות גדולות של דולרים כנגד השקל, כך אמרו ל"גלובס" סוחרים בחדרי עסקאות המט"ח. נציין כי חלק מבתי ההשקעות הזרים הפועלים בארץ מחזיקים פוזיציות מט"ח המניחות כי שערו של הדולר יירד לרמות של 3.65 שקלים. בידיהם אופציות אקזוטיות אשר עשויות להניב להם רווחים משמעותיים במידה ויגע צמד המטבעות בשער המתאים לאותה הפוזיציה (אופציות נוק אין), כך שסוחרים אלו עושים בימים האחרונים מאמצים גדולים, הבאים לידי ביטוי במכירה של מאות מיליוני דולרים, על מנת להוריד את שער הדולר לרמה הרצויה להם. הגופים הזרים שצוינו בחדרי העסקאות כפעילים ביותר בשוק בימים האחרונים הם דויטשה בנק, ברקליס ומורגן סטנלי.

נציין כי עד כשעה לפני קביעת השער היציג על ידי בנק ישראל התאפיין המסחר בדולר ביציבות יחסית ונחלש ברוב שעות היום בשיעורים קלים שנעו בין 0.1% ל-0.2%. אך ברגע שהחלה הירידה בשערו של הדולר היא הפעילה עד מהרה הוראות סטופ-לוס רבות, מה שליבה עוד יותר את הירידות.

אתמול התאפיין המסחר בשוק המט"ח המקומי ביציבות יחסית כאשר רק לקראת קביעת השערים היציגים התחזק הדולר בשיעור של כ-0.2%, כל זאת לאחר שביום שני נרשמה דרמה גדולה בשוק על רקע העלאת תחזית הצמיחה של בנק ישראל ובמקביל לה התנפלות של הזרים על השקל ונפילת שערו של הדולר בשיעור חד עוד יותר מהשיעור בו ירד היום, ירידה של 0.95%.

התעשיינים פונים לרה"מ

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, פנה הבוקר (ד') במכתב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ובו בקשה לקיים דיון חירום בנושא כושר התחרות של היצוא הישראלי לנוכח היחלשות שער הדולר.

"תהליך היחלשותו של הדולר" כותב ברוש לנתניהו, "מלווה את היצוא הישראלי כבר משנת 2006 ולצערי בשלבים אלו לא נותר לתעשיין הישראלי מרווח התייעלות אלא לוותר על לקוחות, לסגור פעילויות ולהוציא קווי ייצור מחוץ לישראל. ההשלכות של צעדים כאלו למשק כולו ברורות".

דו"ח מבקר המדינה שהתפרסם היום מציג ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה ביחס לפגיעת השחיקה בדולר ביצואנים. סחבת, התנהלות מעורפלת וישיבה בחיבוק ידיים, אלה חלק מההאשמות העולות מדו"ח מבקר המדינה ביחס לטיפול משרדי הממשלה בנזקים שגרם הפיחות בדולר ליצוא הישראלי ולתעשיית התיירות הנכנסת.

היום לא צפויים נתוני מאקרו משמעותיים בישראל או בארה"ב, אך אתמול פורסמו הנתונים המסכמים של שנת 2009 בסחר השוק של ישראל מהם עלה כי הגירעון המסחרי של ישראל ב-2009 היה הנמוך ביותר מאז 1990. הגירעון המסחרי הושפע מתנודות המחירים ושערי החליפין והסתכם ב-5.1 מיליארד ד' לעומת גירעון של 13.2 מיליארד ד' ב-2008. בדצמבר הצטמצם הגירעון ב-32.5% והסתכם ב-488 מ' ד', כאשר היצוא רשם עלייה של 9.9% ביחס לנובמבר ויבוא הסחורות הסתכם ב-4.747 מיליארד דולר, עלייה של 3.19%.

נזכיר כי ביום ו' הקרוב ממתינים בישראל ובארה"ב לפרסום נתוני מדד המחירים לצרכן, כאשר בשתי המדינות צופים כי המדד יעלה, מה שעשוי לתת אינדיקציות ביחס למדיניות הריבית בה ינקטו נגידי הבנקים המרכזיים.

האיתות היחיד בשוק שיכול להצביע על כיוונו של שוק המט"ח הינו מחירו של הנפט אשר החוזים העתידיים עליו נופלים במסחר האלקטרוני ב-1.05% לרמה של 79.9 דולר לחבית.

הגורם המרכזי לירידת שערו של הנפט הינו מלאי תזקיקי הנפט בארה"ב שעלה בשבוע שהסתיים ב-8 בינואר ב-3.6 מיליון חביות לעומת צפי לירידה של 1.8 מיליון חביות במלאי התזקיקים בהם כוללים גם את הנפט לחימום, נציין כי העלייה הינה מפתיעה עוד יותר על רקה מזק האוויר הקשה והקפוא בצפון מזרח ארה"ב. נתונים אלו פורסמו ע"י API (רשות הנפט האמריקנית), כאשר היום אחה"צ יפורסם בארה"ב דו"ח המלאים של הנפט ותזקיקיו על ידי ה-EIA. הנפט הינו סחורה אשר עלותה בעולם מצוטטת בדולר, כאשר לרוב קיימת קורלציה בין ירידת שערו של הדולר לעליית שערו של הנפט.

[לאתר המט"ח][לטבלת שערי חליפין]