נתניהו: "נקים יחידה מיוחדת במשטרת ישראל שתפקידה יהיה למנוע שחיתות בתכנון ובבנייה"

"אזרחי ישראל רואים בדירה איזה חלום נשגב שעליהם למשכן את חייהם כדי להשיגו. נעשה צעדים לשנות זאת"

"יש זוגות צעירים שתקועים היום ואנשים נדחסים לרצועה הקצרה של חדרה, גדרה וירושלים במחירי דירות אסטרונומיים. אלו מחירי הקרקע כיוון שאין קרקע. ההיצע מזערי. כתוצאה, יותר ויותר זוגות צעירים חיים עם ההורים. אזרחי ישראל רואים בדירה איזה חלום נשגב שעליהם למשכן את חייהם כדי להשיגו. נעשה צעדים לשנות זאת", כך אמר היום ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בתדרוך בנושא התכנון והבנייה. התדרוך, שנערך במעמד שר הפנים אלי ישי, שר האוצר יובל שטייניץ והצוות המקצועי המלווה את גיבוש הרפורמה, התקיים לקראת ישיבת ועדת השרים לשיפור תחום התכנון והבנייה. הישיבה תיערך בשלישי הקרוב, וצפויה לאשר את הרפורמה הכוללת בנושא.

מטרת הרפורמה, ובראשה חקיקת חוק תכנון ובנייה חדש, היא להגדיל שקיפות ונגישות לכל תיק שנמצא בשלבי אישור, בצד קביעת מועדים מקסימליים שיגדירו את הזמן הצפוי לקבלת האישורים. זאת על ידי ייעול, קיצור ופישוט הליכי הרישוי תוך שיפור באיכות הבנייה. הרפורמה כוללת רישוי זמין כמו הגשה, מעקב ובקרה מקוונים.

"במצב הקיים עובר היזם דרך ייסורים", אמר נתניהו, "נוצר פה מצב שאינו מצוי באף מדינה מתוקנת ואנחנו נשנה זאת, נפשט תהליכים ונסיר את חומות הביורוקרטיה. ישראל יוצאת מהמשבר הכלכלי, מה שמשקף את עוצמת כלכלת ישראל ואת עוצמת המדיניות שאנו מובילים. החזון הכלכלי שלי הוא שישראל תהיה מעצמה אזורית כלכלית ומעצמה עולמית בטכנולוגיה. עלינו להמשיך ברפורמות המסייעות בצמיחה, בחינוך, בביטחון ובבריאות. המכשולים בהיתרי הבנייה הם רק חלק מהמכשולים בסבך הביורוקרטי. אם נוכל לסלק את הסבכים האלה נוכל להזניק את הכלכלה. חלק משינוי המצב שבו לזוגות צעירים אין יכולת לרכוש דירה הוא הגדלת מצאי הקרקע וחיבור הגליל למרכז הארץ מבחינה תחבורתית. הצעד הנוסף הוא הרפורמה בתכנון ובבנייה".

הוא הוסיף כי ישראל ממוקמת במקום 120 בזמן קבלת היתרי בנייה. הממשלה, לפיו, מתכוונת לשנות זאת תוך יעילות, שקיפות ומלחמה בשחיתות. "חסל סדר ישיבות של תכנון ובנייה בדלתיים סגורות", ציין נתניהו, "הכול יוקרן וישודר באינטרנט. אנחנו רוצים שקיפות. נקים יחידה מיוחדת במשטרה שתפקידה יהיה למנוע שחיתות בתכנון ובבנייה".

בתדרוך אמר ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, שמאי אסיף, כי "בשביל להוציא היתר בנייה יש לעשות סבב רחב מאוד בהליך הרישוי על פי זכויות קיימות - מעין טופס טיולים. זהו תהליך ארוך, קשה ומסורבל".

שר הפנים, אלי ישי, אמר כי "המטרה היא זירוז, ייעול ופישוט הליכים. זה יהיה שינוי מהפכני. במהלך כל הקדנציה של הממשלה עשינו שינויים כדי לייעל את ההליך המסורבל הזה". הוא אף העריך כי ניתן יהיה להעבירה בקריאה שנייה ושלישית ברוב גדול בשל הסבל שנגרם לאזרחי ישראל כתוצאה ממצב הביורוקרטיה הקיים.

שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר כי "כדי לאפשר צמיחה משמעותית בישראל אנחנו צריכים שלושה דברים: הון פיננסי, הון אנושי והון קרקעי - משאבי קרקע זמינים לבנייה. במשבר האשראי טיפלנו והוא התפוגג במהלך קיץ 2009. בהון האנושי טיפלנו בתקופת המשבר במו"פ. לטווח הארוך הוא מטופל באמצעות חינוך. ההון הקרקעי לא מומש ולא מוצה בגלל הביורוקרטיה. העובדה שבאתונה לוקח שנתיים-שלוש לבנות מלון חדש ובירושלים לוקח עשר שנים היא פגיעה קשה. את הדבר הזה אנחנו פותרים היום. נרגיש זאת ב-2011, ב-2012 וב-2013, כי זהו נדבך קריטי בצמיחה".

שטייניץ הוסיף כי נושא העובדים הזרים חשוב מבחינת פערי שכר בחברה הישראלית, מבחינת צמצום האבטלה ומבחינת השמירה על ישראל כבית לאומי.

השלב הראשון של הרפורמה, "מהפכת הרישוי", אושר בוועדת השרים בנובמבר וכולל שלושה מסלולי רישוי קצובים לקבלת היתרי בנייה. המסלולים ייקבעו בתקנות שר הפנים כך שלפחות 50% מהבקשות ייכללו במסלול הפטור או הרישוי המקוצר.

השלב השני הוא ייעול התכנון במוסדות התכנון על ידי שקיפות, פיקוח וחיזוק הוועדות המקומיות לתכנון ולבנייה. בוועדות המקצועיות יישבו נציגים ממועצת העיר ומשקיפים כדי להביא למצב שבו תוכנית אחת תידון בוועדה אחת בלבד ועל ידי כך למנוע סרבול ביורוקרטי.

לכל שלב בתכנון התוכנית יינתנו לוחות זמנים מראש. הרפורמה בכללותה נועדה לשפר את השירות ואת רמת הוודאות של ההליכים כדי להביא לבסוף להורדת מחירי הדיור ולחיסכון למשק בהיקף של עד 4.5 מיליארד שקל בשנה.