הדולר מתחזק בעולם - ולא זז בישראל: היציג נקבע על 3.69 שקלים

הדולר מוסיף 0.7% מול האירו ויורד מתחת ל-1.43 דולר לאירו, אך עלה ב-0.08% בלבד מול השקל ■ סוחרים בשוק: הזרים דווקא קנו היום דולרים, המקומיים הם אלה שמכרו ■ הדולר איבד החודש 2.3%

הדולר התחזק היום (ג') מול השקל, בהתאם להתחזקותו בשוק המט"ח העולמי, אם כי העלייה מול השקל הייתה מתונה יותר בהשוואה לעולם בעקבות מכירות רבות מצד גופים מקומיים.

הדולר הוסיף 0.08% ושערו היציג נקבע ב-3.69 שקלים. האירו היציג נחלש ב-0.4% ל-5.28 שקלים. בעולם, הדולר מתחזק ב-0.7% מול האירו ונסחר סביב 1.429 ד' לאירו, ומחק ירידה של 0.1% מהבוקר. הקורלציה ההפוכה בין הדולר ושוקי המניות נמשכת, ולאחר שהמשקיעים התאכזבו מההערות הפסימיות של סמנכ"ל הכספים של סיטי עם פרסום הדו"חות הכספיים של הבנק, החוזים על מדדי המניות שם החריפו את הירידות והדולר התחזק בהתאם.

אך בישראל נמשך הניתוק עם השוק העולמי. התחזקותו של הדולר מול השקל מתונה בהרבה בהשוואה לעולם, ולמעשה מאז דצמבר התרופפה הקורלציה ההדוקה בין שוק המט"ח המקומי לזה העולמי. כך, למשל, הדולר שוהה בשפל של כ-13 חודשים מול השקל, בעוד שמול האירו הוא מתקרב לרמת שיא שלא נראתה מאז ספטמבר האחרון. סוחרים בשוק מסרו ל"גלובס", כי הבנקים הזרים דווקא לא מכרו היום דולרים אלא רובם קנו, בהתאם למגמה בעולם. הגופים המקומיים היו אלו שמכרו היום "כמויות נכבדות" של דולרים, כפי שהגדיר זאת אחד הסוחרים.

מתחילת השנה איבד הדולר 2.3% מול השקל לשפל שלא נראה מאז דצמבר 2008, כאשר מנגד בנק ישראל מנסה לעמוד בפרץ ורכש החודש כמיליארד דולר. ואולם, גורמים בשוק מספרים שהגופים הזרים מוכרים דולרים באינטנסיביות הגוברת על קצב הרכישות של בנק ישראל. באופן כללי, הבנקים הזרים מאמינים בהמשך התחזקות השקל השנה, וראיה לכך התקבלה גם בימים האחרונים ממורגן סטנלי.

טוופיק אקזוי, כלכלן מורגן סטנלי המנתח את המשק הישראלי, העלה את תחזית הצמיחה של ישראל לשנת 2010 ב-1% לרמה של 3.7% - גבוהה יותר מתחזית הצמיחה המעודכת של בנק ישראל העומדת על 3.5%. למרות הגדלת יתרות המט"ח ביותר מ-30 מיליארד דולר בשנתיים האחרונות, הדולר נסחר בימים אלה מתחת ל-3.7 שקלים. אקזוי מעריך כי פישר לא יוכל להמשיך להתערב לאורך זמן וכי השקל ימשיך להתחזק בגלל הנתונים הכלכליים החזקים במשק.

"ההגנה על המטבע היא קרב אבוד והמחיר יקר", כתב אקזוי בסקירתו. "בנק ישראל לא יוכל להמשיך כך לאורך זמן. ייסוף השקל מגיע בעקבות נתונים כלכליים חזקים ולא בשל ספקולציות".

מנגד, בבית ההשקעות אקסלנס מעריכים כי בנק ישראל יגביר את התערבותו ויגן על שער החליפין. יתרה מזאת, הכלכלנים אף מספקים טווח שערים שבו בנק ישראל יתערב בשוק וירכוש דולרים: "שער ההתערבות של בנק ישראל במסחר לשבוע הקרוב הוא 3.67-3.69 שקלים לדולר, על פי יחסי המטבעות בעולם בסוף השבוע".

[לאתר המט"ח]