הצגתם את הרפורמה בתחום התכנון והבנייה, הדגישו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושריו את הרצון בשקיפות ובבקרה ציבורית. אבל ועדה אחת, שתמיד הייתה סודית ושדיוניה הוחבאו מהציבור, תישאר כזו גם אחרי הרפורמה. את סמכויותיה של הוולמ"ב (הוועדה למתקנים ביטחוניים) לא תשנה הממשלה במסגרת הרפורמה, וגם לא יוכנסו אליה נציגי ציבור. הצבא יוכל להמשיך לתכנן "מפלצות סביבתיות", מבלי שבכלל נדע על כך, עד שיהיה מאוחר מדי.
ההליכים התכנוניים שמתקיימים בוולמ"ב לא דומים להליכי התכנון הרגילים בוועדות אזרחיות. לא רק שלא יושבים בהם נציגי ציבור - התוכניות הנידונות לא פתוחות להתנגדויות. הייתה זו הוולמ"ב שהחליטה על בניית הפולינום בחיפה - מתקן ענק של חיל הים, שאמור לעמוד בקו הנוף הנראה מהמושבה הגרמנית. היא זו שאישרה את הקמת עיר הבה"דים בנגב, הסמוכה למפעלי רמת חובב, מבלי שייערך תסקיר השפעה על הסביבה. ההכרח בקיומו של תסקיר כזה הושג רק באמצעות בית המשפט העליון.
"רק מה שסודי"
סמכותה של הוולמ"ב היא לתת היתר בנייה לבניין, מחנה או דרך שמוחזקים על-ידי צה"ל.
"חוסר חפיפה עם האינטרסים הסביבתיים והאינטרסים של היישובים הסמוכים למתקנים הביטחוניים פירושה שבאים אלינו ימי חושך", אומר ראש עיריית חיפה, יונה יהב, ממתנגדי הפולינום. "בכל דיון על מתקן ביטחוני ליד יישוב, נציגי היישוב חייבים לקבל מעמד בוולמ"ב. בתי המשפט עושים את מה שבעצם החקיקה לא עושה, וזה פשוט לא תקין. בתי המשפט הכירו בצורך ובמעמד של היישובים הסמוכים הנפגעים, והמדינה והחקיקה לא מכירות בזה. זאת לאקונה ענקית".
הארגון הסביבתי אדם טבע ודין הגיש לפני שלוש שנים עתירה לבית המשפט לעניינים מינהליים בבאר שבע, בבקשה שההליכים בעניין עיר הבה"דים יהיו הליכי תכנון ובנייה רגילים ולא יידונו בוולמ"ב, משום שהעיר אינה סודית. "אנחנו חושבים שצריך לבטל את הוולמ"ב, ואמרנו זאת מספר פעמים בעבר", אומרת מנכ"ל הארגון, עו"ד ציפי איסר-איציק, "פרקליטות המדינה בעצמה אמרה שבמקום שבו מערכת הביטחון מקימה מתקנים שהם אזרחיים באופיים ושאין בהם אלמנט של סודיות ביטחונית, אין סיבה שלא יתנהלו על פי עקרונות התכנון המקובלים, עם שקיפות ושיתוף הציבור. כמובן שבמדינה מודרנית ראוי היה שגוף ארכאי שדיוניו אינם פתוחים לציבור, מה שמנוגד לכל עקרון של תכנון מודרני, סמכויותיו תצומצמנה בצורה משמעותית אך ורק למטרותיו היסודיות, שהן מתקנים ביטחוניים סודיים בלבד.
"יש הרבה מאוד מתקנים שהם צבאיים אבל חשופים לעין הציבור, ואין שום סיבה שתכנונם לא ייעשה בסטנדרטים המקובלים. אם כבר, הרפורמה הייתה צריכה לאפשר הליך של התנגדויות בוולמ"ב ולאפשר לכל מי שיש לו זכות בהליך תכנוני רגיל להביע עמדתו".
"נזק גדול לסביבה"
יו"ר האיגוד הישראלי של אדריכלי הנוף, אדריכל גיל הר-גיל, סבור שהשארת הוולמ"ב במתכונתו תאפשר לצבא להמשיך לקדם תוכניות ללא השקעה נופית. "כשהוועדות המחוזיות דנות בתוכניות עם השלכות על הנוף, הן מזמינות אדריכלי נוף להציג את ההשלכות הסביבתיות", הוא מציין, "הוולמ"ב לא כוללת אף נציג של גוף אזרחי. חלק מהתוכניות הנידונות בוועדה גורמות נזק גדול לסביבה והדרך הכי טובה לטפל בוולמ"ב באמצעות הרפורמה הייתה להעביר את נושא המתקנים הביטחוניים לוועדה המחוזית. הצבא הרי טוען שאין במתקנים האלה סודיות, ושהכל מתגלה בסוף. אף אחד לא מתעניין בפנים המתקנים, אלא בהשפעתם החיצוניות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.