"נתמקד בתמ"א 38 ובפינוי בינוי"

"קבוצות הרכישה זה סיפור שכבר down the hill. רק השם יישאר"

"קבוצות רכישה צריכות לשלם מיסים כמו כולם, כי הן כמו יזם שעושה פרי-סייל, רק לא נותן את ההגנה שקבלן נותן. בסופו של דבר, רשות המיסים תבוא ותגיד למארגן: 'אתה יזם'. לא משנה אם קוראים לו שלמה, קיויתי, או כל שם אחר - החוק יכיר בו כיזם. קבוצות הרכישה זה סיפור שכבר down the hill", כך אומר עו"ד תומר מוסקוביץ, שהתמנה החודש למנכ"ל חברת הבנייה משהב.

"השם 'קבוצות רכישה' יישאר, אבל התוכן ישתנה, כמו מה שקרה לקיבוצים", מעריך מוסקוביץ, שכיהן עד לאחרונה כמשנה למנכ"ל מינהלת סל"ע במשרד ראש הממשלה, ובמשך עשור עסק בתחום התכנון והבנייה במשרד עורכי הדין גלס-בר סלע. "יש מארגני קבוצות רכישה שמוציאים הרבה כסף על פרסום - למשל משלמים על שמונה עמודי צבע בעיתון. קבוצה שכבר מאורגנת צריכה את הדבר הזה? לא. זה ממש יזם שמפרסם מכירה מוקדמת. אז שישלם מיסים".

לדבריו, "היום כבר רואים את הבעיות של הקבוצות שהחלו להתארגן ב-2006. כל השאר עוד לא התחילו בנייה, אז אף אחד לא רואה את הבעיות. זה טרנד לא רציני. מעבר לכך, כל מה שהושג בעבודה מאומצת על ערבות חוק מכר, שמטרתה לשמור על זכויות הרוכשים, לא מתקיים בקבוצות רכישה. כשאת קונה מחשב מחאפר, אז הלכו 2,000 שקל. אבל כשאת קונה דירה מחאפר? יהיו פה הרבה מפחי נפש".

גלובס: משהב התמחתה בבנייה למגזר הדתי. במה תתמקד החברה בניהולך?

מוסקוביץ: "אני מאמין בתחומי הפינוי בינוי והעיבוי בינוי, כגון חיזוק מבנים במסגרת תמ"א 38, ולכן חברת משהב מתכוונת להתמקד בהם, בנוסף על הבנייה למגזר הדתי. פינוי בינוי זה העתיד, כי אין יותר קרקעות. כשבסן פרנסיסקו הייתה רעידת אדמה חזקה, כמעט ולא היו נפגעים כי שם בנו לפי התקן. בארץ, כל מה שנבנה לפני 1980 לא יחזיק ברעידת אדמה".

אז למה התחום תקוע, ומה ניתן לעשות כדי לדחוף אותו?

"אני תומך ברפורמה בתכנון ובנייה. הליכי התכנון בארץ הם פשוט קטסטרופליים, וחייבים לזרז אותם. מדובר בהרבה גורמים - יזמים, דיירים, רשויות התכנון, מינהל מקרקעי ישראל, התנגדויות, ועדות ערר - והסך הכל המצטבר הוא פשוט בלתי נסבל. כולם, כולל רשויות תכנון, צריכים להבין שצריך להתפשר. תהליכי תמ"א 38 תקועים לפעמים כי היזם רוצה עוד קצת, הדיירים רוצים עוד, המינהל פתאום רוצה עוד תשלום. לא ייתכן שזה ייקח כל כך הרבה שנים. כולם צריכים להיות יותר עקשנים ויעילים, כי בינתיים אין הגנה על הדירות הקיימות - וזו קטסטרופה".

אתם מוכרים דירת 4 חדרים מול מושב נחלים ב-1.25 מיליון שקל. אפילו באלקנה קוטג' בשטח של 174 מ"ר עולה 1.55 מיליון שקל. לאן אמורים ללכת זוגות צעירים?

"לי לא אכפת שזוגות צעירים ירצו לגור בשטחים בגלל המחירים במרכז הארץ, כי אני בונה גם בשטחים. מכרנו לאחרונה דירת 4 חדרים באלקנה ב-800 אלף שקל, והמרחק מאלקנה לתל אביב קצר יותר מהמרחק מנתניה לתל אביב. בינתיים המהלך של שר הבינוי והשיכון אריאל אטיאס לא כל כך הצליח, כי החברות היזמיות עדיין מציעות מחירים מאד גבוהים במכרזים. אבל ישראלים רוצים לגור בדירות משלהם, זה שוק קבוע, ולכן מה שיקבע את מחירי הדירות הוא ההיצע, שנשלט על-ידי הממשלה במכרזים - אבל יותר מבמכרזים, הוא נשלט על ידי מנגנוני התכנון".

עינת פז-פרנקל