הטלוויזיה החברתית - הדבר הגדול הבא אחרי רשתות חברתיות?

איציק כהן, לשעבר שחקן מכבי ת"א ואיש עמק הסיליקון בהווה: "אנחנו רוצים לשנות את החוויה הטלוויזיונית" ■ זו תשנה את חוויית הצפייה עם צ'אטים, חידונים ואינטראקטיביות מסביב לשידורי הטלוויזיה

הרשתות החברתיות הפכו לאחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של רשת האינטרנט בשנים האחרונות: חברות פותחות רשתות, ענקיות כמו גוגל ומיקרוסופט מנסות לנגוס בעוגה, מפתחים יוזמים אפליקציות שונות לרשתות ולאחרונה הולך ומתפתח גם תחום יחסית חדש שיוציא את הרשתות החברתיות אל המסך בסלון: טלוויזיה חברתית (Social TV).

"הטלוויזיה הופכת להיות סביבה יותר חברתית", מספר בראיון ל"גלובס" איציק כהן, שחקן מכבי תל אביב כדורסל בעברו הרחוק והיום מייסד ומנכ"ל חברת הסטארט-אפ Clipsync מעמק הסיליקון. "במקום לצפות באופן פסיבי, אתה מעורב במה שקורה יחד עם אנשים אחרים שרואים את זה במקומות אחרים. אתה יכול להזמין חברים מפייסבוק, לשתף ברגשותיך, לשגר כל מיני הודעות ושאלות למסך, ולראות את כל התוצאות בזמן אמת", אומר כהן, שהחברה שלו מפתחת פלטפורמה עבור הנישה החדשה.

לדברי כהן, מדובר ביותר מתוסף צ'אט לרשתות חברתיות, מוצר שמספקות כבר חברות אחרות בשוק לצופי הטלוויזיה. כהן מדגיש כי מדובר בחוויה שבעצם הצפייה משותפת בשידורי טלוויזיה, עם מרכיבים אינטראקטיביים, כולל משחקים, שמעשירים את החוויה.

"טלוויזיה הייתה ערוץ שידור ללא ממד דו-כיווני. היום, כשהטלוויזיה כבר יכולה להתחבר לאינטרנט, האינטראקטיביות קיימת. הצמיחה של הרשתות החברתיות והווידיאו באינטרנט מלמדים שיש איזשהו חיבור בין האנשים שאתה מכיר לבין התוכן שאתה רואה", אומר כהן ומצהיר כי "אנחנו רוצים לשנות את החוויה הטלוויזיונית. הטלוויזיה תהפוך מחוויה פסיבית, שאתה חווה כשאתה נשען לאחור, לחוויה אינטראקטיבית שבמהלכה אתה רוכן קדימה".

אז במה בעצם מדובר? לדוגמה, בחידוני טריוויה שבהם ניתן להשתתף במהלך שידור של מופע רוק, בניפוי משתתפים בסדרות ריאליטי או בהשלכת עגבניות וירטואליות על המסך במהלך משחק כדורסל או ויכוח פוליטי. ולא פחות חשוב מאלה - מדובר גם בפרסומות אינטראקטיביות, שאמורות להותיר את הצופה מרותק לספה, ללא תחושות עוינות כלפי המסר הפרסומי.

כהן, שמגדיר את עצמו כפריק של גאדג'טים, כבר רתם את האייפון של אפל ומכשירי טלפון מבוססי מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל כדי ליצור שלט רחוק אולטימטיבי לטלוויזיה החברתית.

MTV ו-CBS כבר בעניין

בהוליווד, שוק היעד המרכזי של Clipsync, מגלים עניין רב בחברה, ועל לקוחותיה נמנים כמה מגופי השידור הבולטים, בהם הרשתות CBS ו-MTV, ערוצי הכבלים Showtime ו-Epix של ויאקום, וכן הרשתות החברתיות מייספייס ו-TV.com. לאחרונה חברה Clipsync לבוקסי (Boxee), שאותה מוביל הישראלי אבנר רונן, שהפכה לאחרונה לחביבת התקשורת, הודות לתוכנת מדיה חינמית שהיא מציעה, שמאפשרת לצפות בתוכני אינטרנט בטלוויזיה.

למרות שמדובר ב-Social TV, הפעילות בנישה בכלל והפלטפורמה של Clipsync בפרט עדיין מתבצעת על צג המחשב, באתרי הרשתות והערוצים, ולא על מסך הטלוויזיה. "זו בעיה טכנולוגית להעביר את החוויה לטלוויזיה", אומר כהן, "אנחנו זקוקים לחומרה שתוכל לתמוך בנו, בקופסאות חכמות. אתה תלוי בקופסה שנמצאת בסלון כדי לסנכרן את הווידיאו, וקשה להריץ תוכנה מורכבת עם חומרה חלשה".

לדברי כהן, העיכוב הוא זמני, וכבר בסוף הקיץ הקרוב יניב שיתוף הפעולה עם ספקי חומרה, ובייחוד עם יצרניות של ממירים חכמים (כולל TiVo), קופסאות שתוכלנה לתמוך בטלוויזיה החברתית האינטראקטיבית. "מה שיהפוך את זה למיינסטרים תהייה הצפייה בטלוויזיה. אנחנו נהיה מוכנים למהלך הזה, אבל ההצלחה תלויה ברכישות החומרה על-ידי הצרכנים".

ממכבי לעמק הסיליקון

כהן זכור לטובה גם כשחקן הדינמי וגדול הממדים (2.05 מטר) של מכבי תל אביב בכדורסל בשלהי שנות ה-80 ותחילת ה-90. אחרי שבע עונות במדי מכבי, שפע אליפויות וגביעי המדינה וארבעה משחקי פיינל פור בגמר גביע אירופה, בילה כהן מספר שנים במדי מכבי רעננה והפועל אילת, אך כבר אז בישל את ההסבה להיי-טק.

בעוד עמיתיו במכבי עוברים לעסקי ביטוח ונדל"ן, כהן, ללא השכלה פורמלית, החל את מסעו בענף ההיי-טק מתחתית הסולם. הוא הועסק בנטוויז'ן כתומך טכני לילי, משם קודם למכירות ובהמשך לפיתוח עסקי.

ב-1996, לאחר שפרש מכדורסל, עקר לעמק הסיליקון, והועסק בחטיבת הפיתוח העסקי של נטמנג', אז בעלת מניות בכירה בנטוויז'ן. משם דילג לפוג'יטסו היפנית, עד שב-1998 הצטרף לצוות המייסדים של WebEx, חברה קטנה שהתמחתה בפגישות ושיחות ועידה מקוונות לתאגידים. WebEx, שרוב עובדיה היו הודים וסינים, הונפקה ב-2000 וגדלה בהתמדה, עד שב-2006 נמכרה לסיסקו תמורת 3.2 מיליארד דולר. כהן החליט שזו העת לצאת לדרך עצמאית עם החזון שלו. הוא גייס 5 מיליון דולר מקרנות ההון סיכון דרייפר פישר ג'ורבסטון ו-KPG Ventures, והקים את Clipsync.

"רציתי לפתח את הרעיון עוד ב-WebEx, אבל זו חברה שמוכרת לתאגידים ולא חברה שפונה לצרכן. היה נכון יותר להקים חברה שמוקדשת לנישה הזו ובנויה בד.נ.א ללכת על מדיה".

* אתה משוכנע שבאמת יש עניין ב-Social TV?

"בהחלט. עשינו מחקרים וקבוצות מיקוד, ויש עניין, למרות שלאנשים מעל לגיל מסוים קשה להבין את זה. אני רואה את הבן שלי צופה בטלוויזיה תוך כדי שהוא נמצא בטלפון עם חברים. אני מתערב שהחברים שלו רואים בדיוק את מה שהוא רואה. ומה זה אומר? שהם רוצים לראות את אותם תכנים ביחד ולדבר על זה, ואנחנו מאפשרים לבצע את זה יותר בקלות".

* האם Clipsync עלולה להפוך לעוד ערוץ תכנים או אתר חברתי?

"חס וחלילה. אני לא רוצה להפוך ליעד, אלא רק לספק פלטפורמה לתכנים".

החברה מעסיקה 25 עובדים בארה"ב ו-10 נוספים במרכז הפיתוח באוקראינה. כהן נערך כעת לגיוס שני, שנועד לממן גידול בפעילות השיווק והמכירות. הכנסות החברה נובעות ממכירת רישיונות לטכנולוגיה שפיתחה וממכירת פרסומות.

הפלטפורמה של החברה יצרה למעשה ערוץ פרסום חדש. לדברי כהן, מדובר בפרסומות אפקטיביות יותר, משום שהן מותירות את הצופה מרותק למסך, כמו למשל במקרה של שאלון טריוויה רוויי ספונסרים, או פרסומות שהן בעצם משחק פאזל דיגיטלי של תמונת המוצר. "אנחנו נותנים לרשתות השידור כלים להכין תכנים אינטראקטיביים, ומפיקים עבורם את הפרסומות.

המודל העסקי הוא שהרשתות מוכרות פרסומות בעצמן, ואנחנו מקבלים חלק מההכנסות", הוא אומר.

כהן שוקד כעת על הרחבת הפריסה גם לשווקים בינלאומיים, ובמיוחד לבריטניה, שם הוא מנהל מו"מ עם BBC ו-ITV. בעתיד הוא מקווה להביא את הבשורה גם לישראל, לא רק לגרסה הישראלית של הישרדות, אלא גם למשחקי מכבי תל אביב. "עבורי זו יכולה להיות סגירת מעגל", הוא אומר בנימה נוסטלגית, "אפשר יהיה לצפות יחד במשחק של מכבי, לשחק משחק טריוויה ולראות מי זוכר טוב יותר כמה נקודות קלע מיקי ברקוביץ' בקריירה שלו".