הגופים הירוקים מאוד מודאגים מהרפורמה המתקדמת לקראת אישור. לדברי המנכ"ל החדש של אדם טבע ודין, עו"ד עמית ברכה, "נתניהו רקם הרחק מעיני הציבור תוכנית הרסנית המעדיפה אינטרסים צרים של כרישי נדל"ן על פני טובת הציבור הרחב. הציבור יעמוד חסר אונים ויצפה כיצד השטחים הציבוריים ייעלמו לטובת כבישים מיותרים ומיזמי נדל"ן, דיור בר השגה יירד מהפרק לטובת מגדלים לעשירים, והיכולת של הציבור להשפיע תירמס בידי אינטרסים כלכליים צרים".
בימים אלה שוקדות אט"ד והחברה להגנת הטבע על הגשת עתירה לבג"ץ. העתירה תתייחס להליך הלא תקין לכאורה שקדם לפרסום התזכיר על הרפורמה בתכנון, כשטענת הארגון היא שכאשר מדובר בנושא כה מהותי ובשינוי מרחיק לכת, הקצבת 21 יום להתייחסות לתזכיר חוק שמשתרע על פני 241 עמודים ו-585 סעיפי חוק היא בבחינת עלה תאנה. "ההליך נוהל בצורה כה חשאית במטרה להביא למחטף מהיר של קידום הרפורמה, מבלי שלציבור תהיה האפשרות להתנגד", מסרה העמותה.
כלל הטענות של הירוקים כנגד הרפורמה מרוכזות תחת "המטה לתכנון אחראי", שלטענתו עיקר הפגיעה של הרפורמה תהיה בתכנון העירוני. "הרפורמה תרוקן מתוכן את סמכויות הוועדות המחוזיות, דבר שבפועל יגרום לתכנון קצר רואי שינבע אך ורק מאינטרסים פוליטיים צרים של יזמים, קבלנים ופוליטיקאים. לא יוטמעו עקרונות תכנון סביבתיים נאותים, אשר גובשו מתוך ראייה כלל לאומית, שכיום מחויבות הוועדות המחוזיות להטמיע", טוענים במטה.
לדברי איריס האן מהחברה להגנת הטבע, נציגת ארגוני הסביבה במועצה הארצית לתכנון ולבנייה, מערכת התכנון שלאחר הרפורמה מעניקה סמכויות למכלול של ועדות נפרדות ובלתי מתואמות. הרפורמה נותנת לדבריה סמכויות רחבות בידי גופים שהניסיון מוכיח שאינם מסוגלים למלא אותן כראוי. זאת, כתוצאה מהרחבה ניכרת של סמכויות ל-116 ועדות, הקמת ועדות משנה במועצה הארצית ובוועדות המחוזיות שיקדמו באופן בלעדי (כלומר, ללא זכות ערר למליאה) תוכניות לתשתיות ויוזמות ממשלתיות, כולל למגורים. "בסה"כ מדובר בעשרות ועדות חדשות - שבניגוד למצב הקודם, בו הן היו כפופות למליאה וכך נשמרה ההרמוניה - כעת הן אוטונומיות, כל ועדה הישר בעיניה תעשה, ואין מנגנון שיתוף ציבור בשלבים מוקדמים יותר של הליך התכנון", אומרת האן.
עוד טוענים במטה לתכנון אחראי, כי העיקרון של "תוכנית אחת בוועדה אחת" המנחה את הרפורמה בעייתי, שכן יש תוכניות שצריכות עוד זוג עיניים של ועדה הרואה ראייה מרחבית כוללת, ואף ראייה ארצית. "למרבה השמחה החליטו שלא לבטל את הוועדה לשמירת הסביבה החופית, אבל היה ראוי לחזק גם את הוועדה לשמירה על קרקע חקלאית ושטחים פתוחים, ולא לבטל אותה כפי שעושה החוק".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.