בשורה מירושלים

איסורי התפשטות למזרח מטעם האמריקאים, ולמערב מטעם הירוקים, מועילים לה

אולי גם ייצא משהו טוב מהסערה הענקית שפרצה בשבוע האחרון בעקבות האישור שניתן בוועדה המחוזית להפקדת תוכנית ל-1,600 דירות בצפון מזרח ירושלים.

בירת ישראל, יותר מכל עיר אחרת במדינת ישראל, יכולה וצריכה ללמד אותנו בשנים הקרובות האם יש סיכוי להתחדשות עירונית אמיתית בישראל - תמ"א 38, פינוי בינוי וכדומה.

כי רק בירושלים - שהאמריקנים לא נותנים לבנות בה במזרח (בואכה מעלה אדומים), בצפון (רמת שלמה) ובדרום (הר חומה, גילה), ושהירוקים סיכלו את התוכניות לבנות בה במערב (תוכנית 'ספדי' עליה השלום), דווקא פתרונות התחדשות עירונית במרכז הצפוף של העיר מייצרות הכי פחות רעש וסערות.

לתל אביב ולהרצליה יש עדיין רצועות ענקיות פנויות בצפון מערב הערים. אפילו לגבעתיים ולרמת גן יש פה ושם קרקעות פנויות שלכולם ברור שצריכים לקום עליהן בניינים. לכן, יזמים החולמים על פרויקט חדש בתל אביב או ברמת גן מפנימים די מהר שדרך התלאות שהם נאלצים לעבור עד להקמת בניין על קרקע ריקה היא עדיפה ומשתלמת בהרבה על המלאכה הסיזיפית - מול הדיירים ומול הרשויות - הכרוכה בהתחדשות עירונית.

לא בירושלים. זו כנראה עיר הבירה היחידה בעולם שבה לבנות מגדל בלב העיר, על חורבות או מעל לבניין ישן, כנראה קל בהרבה מאשר לבנות בשכונות החדשות המקיפות אותה.