חברת צ'יטה מדיקל הישראלית השלימה גיוס של 20 מיליון דולר מהקרנות Assention MVM וקרן ההון סיכון של בוש הגרמנית. כך נודע ל"לגלובס".
החברה פיתחה מערכת לניטור פרמטרים המודינמיים, כמו תפוקת הלב והתכווצות העורקים ורושמת מכירות של מספר מיליוני דולרים. לגיוס שנסגר היום, יצאה צ'יטה במארס 2009, בשיא המשבר. בהתחשב בכך, המהלך לא היה קל.
"כולם הושפעו ממחירי החיסול"
מנכ"ל החברה, ד"ר יואב אבידור, מספר שהמשקיעים הקיימים של צ'יטה לא יכלו באותו זמן לתמוך בה אפילו בסבב פנימי. "הקרנות הישראליות השקיעו אז בעיקר בסבבי המשך בחברות שכבר היו בפורטפוליו שלהן", הוא אומר. "במקביל, כולם מאוד הושפעו ממחירי החיסול בהם נסחרו חברות המכשור הרפואי בבורסה. זה השפיע על הוולואציות של כל החברות בתחום".
אבידור מוסיף שהקרנות הישראליות גם כך פחות מתחברות לתחום בו עוסקת החברה. "זאת, למרות שחברות כמו GE וסימנס עשו הון מניטור, וגם אורידיון הישראלית עשתה רווחים נאים בתחום זה, ובשוק הרבה יותר קטן משלנו".
בסופו של דבר נמצאו המשקיעים הרלוונטיים בחו"ל. הראשונה היא קרן Assention האמריקנית, שמשקיעיה הם ארבע רשתות של בתי חולים קתוליים בארה"ב. לדברי אבידור, "שני בתי חולים שלה כבר היו לקוחות שלנו כשהגיוס בוצע. אין ספק שזה עזר".
שתי המשקיעות הנוספות בסבב הן MVM, קרן ביומד בריטית-אמריקנית; וקרן ההון סיכון של חברת בוש הגרמנית, חברת טכנולוגיה רבגונית שמוכרת בישראל בעיקר בזכות חטיבת מוצרי החשמל הביתיים והמקדחות שלה. לאחרונה החליטה בוש להתרחב לסקטור הניטור הרפואי הביתי ואף רכשה חברת אמריקנית בתחום.
"התכוונו לגייס 8-10 מיליון דולר, אבל כשהמשקיעים כבר נכנסו, הם רצו להשקיע סכום משמעותי. לפי התוכנית העסקית, זה הגיוס האחרון שנצטרך", אומר אבידור. הוא מסביר כי ישתמש בסכום לבצע עוד מגוון ניסויים קליניים להוכחת העליונות השיווקית של המוצר - אף שכבר יש לו אישור של הרשות האמריקנית למזון ותרופות, ה-FDA. כמו-כן, בכוונתו להגדיל את מערך ההפצה.
לדברי אבידור, "חברות ישראליות ומשקיעיהן לפעמים מפחדים ממכירה ישירה ומעדיפים לבצע קודם אקזיט, גם אם בשווי נמוך. יש חשש מהמפגש עם השוק, לאור סיפורים של חברות שנכשלו בו. מניסיוני, חברה שיש לה מה למכור, לא צריכה לפחד. מי שנפל ברגע שהתחיל למכור, ממילא כנראה לא היה לו מוצר שניתן למכור".
בלי הון, ניהול ובורד
את צ'יטה הקים ב-2001 חנן קרן, פרופ' לפיזיקה בוגר אלסינט. היא מומנה בתחילה בעיקר ממשקיע שחי בבריטניה. במשך מספר שנים פותחה הטכנולוגיה למגוון רחב של אפליקציות, אבל לא התבססה מסחרית.
לפני מספר שנים גויס אבידור, בעברו רופא ומנהל מכירות בתחום המוצרים לחדרי ניתוח בחברה-הבת של ג'ונסון אנד ג'ונסון, Ethicon. "לא היו אז בחברה צוות ניהול, בורד וכסף", הוא מתאר, "אבל הטכנולוגיה הייתה מרשימה. בלעדיה, לא היינו יכולים לעשות שום דבר ממה שאנחנו עושים היום".
אבידור בנה צוות ניהולי והוביל את החברה ב-2008 לגיוס של 9 מיליון דולר, הפעם מקרן בריטית משפחתית, יחד עם עוד מספר משקיעים כולל הקרנות קנית ועזריטק, שקשורות בקבוצת עזריאלי ומשפחת פורר.
באמצעות סכום זה, הצליחה צ'יטה לקבל למוצר אישורי FDA ו-CE, לשיווק בארה"ב ואירופה, בהתאמה, והוקמה גם פעילות אמריקנית שהחלה למכור את המוצר בארה"ב.
המוצר של צ'יטה מדיקל מאפשר למדוד באמצעות חיישנים המונחים על הגוף, את תפוקת הלב, את מידת ההתכווצות וההתרחבות של העורקים ופרמטרים נוספים שקשורים לאופן בו זורם הדם מהלב לגוף. כיום מדידה כזו נעשית רק באופן פולשני, באמצעות חיישן שמוחדר על קטטר לעורק הראשי (בצוואר) או לווריד ביד.
פרמטרים המודינמיים יכולים היום לשמש לאבחנה מבדלת בחדרי מיון בין מצבים שנראים דומים, כמו אי-ספיקת לב, דימום פנימי ואלח דם. הם מנחים את הרופאים כמה נוזלים לתת לחולה דיאליזה ולחולה שמוזן דרך הווריד. מחקרים הראו שהם מורידים את תמותה, ימי אשפוז, ימי שימוש במכשיר הנשמה ועלויות.
מדויק וזול
צ'יטה הוכיחה בניסויים שהמוצר שלה מדויק לא פחות מהמוצרים הפולשניים, זול מהם ובטוח בהרבה. אבידור מקווה בשלב הראשון להחליף בהדרגה את המוצרים הפולשניים שמשמשים כיום בחדרי טיפול נמרץ ובשלב השני הוא להרחיב את השוק.
המוצר כבר משתלב היום בחדרי מיון ומחלקות דיאליזה. בהמשך הכוונה היא לפנות גם לאפליקציות נוספות, כמו ניבוי מהלכה של מחלת אי-ספיקת לב, אופטימיזציה של קוצבי לב וניטור בבית החולה.
אבידור מאמין שהחברה תפנה בשלב כלשהו לאקזיט, מתוקף היותה ממומנת הון סיכון, אבל לא רואה את המהלך באופק. "אנחנו בונים חברה. אם נבנה אותה כמו שצריך, הקונים יבואו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.