ארה"ב: דניס רוס תומך בנתניהו - ומואשם ב"נאמנות כפולה"

דניס רוס, ממעצבי המדיניות האמריקנית במזה"ת, טוען שצריך להתחשב באילוצים הקואליצוניים של נתניהו ■ תומכי ג'ורג' מיטשל מתנגדים והתוצאה היא ויכוח עז בבית הלבן ■ ובינתיים: יועצים בכירים מנסים להרגיע את ישראל; אחרים מאיימים להפסיק התמיכה באו"ם

מאז ביקורו של של רה"מ בנימין נתניהו בוושינגטון, בשבוע שעבר, מתנהל בממשל באובמה ויכוח פנימי עז על הכיוון שבו צריכה להתנהל המדיניות כלפי הסכסוך הישראלי-פלסטיני: להתחשב במצבו של נתניהו כראש ממשלה שנשען על קואליציה שבירה, או לא. במקביל, יועצים בכירים בבית הלבן מנסים להרגיע את ישראל. המסר המרכזי שלהם: לא היתה כל כוונה להשפיל את נתניהו במהלך ביקורו המתוח בבית הלבן.

לפי ניתוח שהתפרסם אתמול באתר "פוליטיקו", ניצב דניס רוס, אחד ממעצבי המדיניות המזרח-תיכונית של הממשל, בצד אחד של המתרס. הוא טוען, כי הבית הלבן צריך לגלות רגישות לאילוצים הפנימיים שמכבידים על נתניהו, לרבות בסוגיית הבניה במזרח ירושלים, כדי למנוע מצב שבו הערבים ירגישו שעתה הזמן להעלות דרישות חדשות.

בצד האחר של המתרס ניצבים גורמי ממשל, שמזוהים עם השליח המיוחד למזה"ת, ג'ורג' מיטשל. הם טוענים שוושינגטון לא צריכה להרפות את הלחץ על רה"מ ולהוסיף לדרוש ממנו התחייבויות בכתב כדי למנוע פרובוקציות ישראליות נוספות שייפגעו בתהליך השלום.

לפי "פוליטיקו", כמה פקידי ממשל אישרו את קיום הוויכוח בממשל ואת מידת האינטנסיביות שלו. לפחות פקיד אחד בממשל רמז שלדניס רוס יש בעיה של נאמנות כפולה: לארה"ב ולישראל, ועובדה זו מעידה עד כמה לוהט הוא הוויכוח התוך-ממשלי.

"רוס מגלה רגישות גדולה"

"נראה שרוס מגלה רגישות גדולה הרבה יותר לחישובים הקואליציוניים של נתניהו מאשר לאינטרסים של ארה"ב", אמר פקיד ממשל ל"פוליטיקו". "נראה שהוא לא מבין שמדובר בבעיה גדולה יותר מאשר ירושלים. מדובר באמינות של ממשל אובמה".

בשבוע שעבר, במהלך ביקורו של נתניהו בוושינגטון, ובהתדיינויות ממשליות אחרי הביקור, רוס "דיבר תמיד על המגבלות של נתניהו: עד כמה הוא יכול להרחיק ומתי לא", אמר הפקיד. "לפי ההיגיון שלו, המטרות והאינטרסים שלנו פחות חשובים חשובים מהתקפלות (אמריקנית) לפני מה שהוא, רוס, מכנה כקווים האדומים של הקואליציה של ביבי".

אותו פקיד תיאר את עמדת רוס כך: "הערבים מגדילים את הדרישות שלהם... לכן אנו חייבים למהר ולסגור פערים (עם ישראל)... ולא חשוב מה יהיה המחיר שייגבה מהאמינות הכללית שלנו".

- באיזה צד של המתרס ניצב נשיא ארה"ב?

"בפועל, הנשיא, בצדק, מצייר תמונה רחבה, מתווה את הכיוון. הוא אינו שוקע בפרטים הקטנים, ואינו צריך להיות שקוע בהם. אבל דניס מנצל את את הפרטים הקטנים כדי לטשטש את התמונה הגדולה... ואף אחד אינו אינו שואל מדוע, לאחר הכישלון המחפיר של הגישה שלו בשנות אוסלו, הוא חוזר שוב למכור את תרופות האליל שלו"?

מקורות אחרים שמודעים לעמדתו של רוס אומרים, כי הוא טוען שכל הצדדים צריכים להתמקד בתמונה הגדולה, איראן, ושתהליך השלום הוא חלק ממאמץ אמריקני נרחב יותר לקדם ברית גלובלית ואזורית, שתכלול גם את ישראל ומדינות ערב, כדי ללחוץ על איראן ולבודדה. זה טיעון שמקובל על ממשלת נתניהו.

מכל מקום, ראש מטה המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, דניס מקדונאף, מכחיש בתוקף את הידיעה. "הקביעה (שרוס מחזיק בנאמנות כפולה) היא שגויה ופוגענית", אמר מקדונאףנ ל"פוליטיקו". "מי שאמר זאת, אין לו מושג על מה הוא מדבר. עשרות השנים שהקדיש רוס לשירות הציבור מדברות בעד עצמן ומצביעות על מחויבותו לארה"ב ולאינטרסים החיוניים שלה; הוא מהווה חלק קריטי מצוות הנשיא".

צעדים בוני אמון

מקורות בוושינגטון אומרים, כי ממשלת ישראל תודיע בקרוב על הסכם עם הממשל לגבי הצעדים בוני האמון שעליה לנקוט לפני תחילת המו"מ.

"לא מדובר בעסקה כפי שרוב האנשים מבינים מונח זה", אמר פקיד ממשל. "לא יהיה מסמך שגובש במו"מ. במקום זה, הישראלים הודיעו לנו על כמה דברים שמקובלים עליהם ועל הרבה דברים שלא. אני מצפה שהם יפרסמו משהו שבו יודגש החלק של הדברים שמקובלים עליהם".

ובינתים, אמר אתמול דייוויד אקסלרוד, יועצו הבכיר של אובמה, כי לממשל "לא היתה שום כוונה" להשפיל את נתניהו או ישראל בשיחות שניהל רה"מ בבית הלבן.

בראיון בסי.אן.אן. אמר אקלסרוד, כי ישראל מוסיפה להיות "ידידה קרובה, יקרה ומוערכת של ארה"ב, בעלת ברית גדולה ויש קשר שלא ניתן לערערו בין שתי המדינות".

אך הוא הדגיש, כי חלק מידידות בין שתי מדינות הוא החירות להתבטא באופן "בוטה" כאשר מסתמנת ביניהן אי הסכמה, וזה מה שקרה במהלך ביקור נתניהו בוושינגטון.

במאמץ להדגיש שלא היתה שום כוונה להשפיל את נתניהו אמר אקלסרוד, כי הבית לבן הזמין את נתניהו לשיחה עם אובמה מיד לאחר ביטול מסע תוכנן של הנשיא לאסיה. "לא מדובר על סגנון; זו לא היתה פגישה טקסית, אלא פגישת עבודה בין ידידים", אמר אקסלרוד.

ואלרי ג'ארט, יועצת בכירה בבית הלבן אמרה, כי הקשר בין אובמה לנתניהו נותר חזק, למרות חילוקי הדעות ביניהם. "העובדה היא, שחברים יכולים לא להסכים. אינני חושבת שיש ספק קל שבקלים אצל נתניהו לגבי מחויבות הנשיא לבטחון ישראל".

אבל בד בבד עם ההרגעות, מסרה אמש רשת השידור הבריטית בי.בי.סי., כי ארה"ב בוחנת אפשרות להימנע מהטלת וטו על הצעת החלטה פוטנציאלית במועצת הביטחון שתמתח ביקורת על הבניה הישראלית במזרח ירושלים. לפי הידיעה, האפשרותה זו עלתה בשיחה בין בכיר בממשל אובמה לשר החוץ הקטארי. בשמונה השנים שחלפו הטילה ארה"ב וטו על כל הצעת החלטה אנטי ישראלית במועצת הביטחון.