לא נורא, הציבור ישלם

חברת החשמל ערכה מכרז למסנני ארובות. הזוכה: ספק שדרש 20 מיליון דולרים פחות משאר המציעים. אבל אז התגלתה טעות, טעות שעליה ידעו כולם חוץ מאנשי חברת החשמל. וכמה דורש עכשיו הזוכה? נכון, עוד 20 מיליון > עמירם ברקת

מהו מכרז? על-פי המילון האינטרנטי "רב מילים", מדובר ב"הודעה רשמית לציבור על אפשרות להגשת מועמדות למשרה פנויה, על העלאת הצעות לקנייה ולמכירה של סחורות, נכסים וכד'". במגזר הפרטי, המכרז אמור לשרת שני גורמים: מוציא המכרז ומגישי ההצעות. כשמדובר בחברה ממשלתית מגיע גורם שלישי: הציבור, שאת כספו אמורה הממשלה להוציא באופן האחראי ביותר. לכן, במקרה כזה מטרת המכרז היא אחת: לקבל את ההצעה הטובה ביותר במחיר הנמוך ביותר האפשרי. בחברת החשמל, כך התברר השבוע, כנראה לא לגמרי משוכנעים שזאת מטרתו של מכרז.

המדובר במכרז לאספקת סולקנים לתחנת הכוח בחדרה. הסולקנים הם אחד המרכיבים המרכזיים בפרויקט הסביבתי העצום של חברת החשמל, שעלותו כ-2 מיליארד דולרים ושבמסגרתו תיבנה בחדרה ארובת בטון רביעית, בגובה 250 מטרים - הגבוהה מסוגה במזרח התיכון. הסולקנים, FGD (Flue Gas Desulfurization) בשפה המקצועית, מסננים מהעשן הנפלט את החלקיקים המזהמים והמסוכנים לבריאות. ללא הסולקנים, עלולים מנהלי תחנת הכוח בחדרה למצוא עצמם עומדים מול הליכים פליליים, לאחר שצו אישי שהוצא נגדם על-ידי המשרד להגנת הסביבה הורה להם להפחית במידה ניכרת את זיהום האוויר מחדרה כבר מ-2012.

על רקע הצו הזה קבעה חברת החשמל כי הסולקן הראשון ייכנס לפעילות כבר בספטמבר 2011, ובהודעות לתקשורת הדגישו את המהירות הרבה שבה נוהל ובוצע המכרז לאספקת הסולקנים. בדיעבד, מתברר, הייתה זו מהירות רבה מדי, שלא לומר פזיזות.

טעיתם? תשלמו

במכרז השתתפו שבע חברות בינלאומיות מאירופה, מאסיה ומארצות הברית. באמצע דצמבר הודיעה חברת חשמל כי במכרז זכתה חברת דוסאן מקוריאה הדרומית. המחיר שבו נקבה ההצעה הזוכה עמד על 62.5 מיליון דולרים. ביחס לחברות האחרות, שהציעו מחירים שנעים בין 80 מיליון דולרים ל-120 מיליון דולרים, מדובר במציאה של ממש.

יחד עם אופציה להתקנת סולקנים בשתי יחידות נוספות בתחנות הכוח רוטנברג באשקלון, הגיע היקף הרכישה הכולל לכ-140 מיליון דולרים. מחיר מצוין לכל הדעות. כל כך מצוין עד כי רבים בחברת חשמל הרימו גבה נוכח ההפרש בינו ובין ההצעות האחרות.

אבל מהר מאוד התברר כי המחיר הוא רק הפתעה ראשונה בסדרה: במהלך הדיונים על המפרט הטכני עם הקוריאנים, הודיעה לפתע חברת החשמל כי תקן רעידות האדמה בישראל שונה לאחרונה, וכי יהיה עליהם לשנות בהתאם את תכנון המתקן. שינוי מהותי כזה במכרז גדול, ועוד לאחר הזכייה, נחשב לאירוע נדיר בחברת החשמל ובכלל, ואת הפרט הזה כדאי לזכור.

הקוריאנים בדקו עלויות וחזרו בתחילת החודש עם התשובה הבאה: תמורת התאמת הסולקנים לתקן החדש דורשת דוסאן כ-20 מיליון דולרים נוספים. לאחר שיחות עם בכירים בחברת החשמל הסכימה ככל הנראה החברה הקוריאנית להפחית מיליוני דולרים ספורים מהצעתה.

עד כאן נשמע לא טוב אבל סביר: היה מכרז, הייתה טעות. טעויות קורות. כשכורתים עצים עפים שבבים. אלא שגורמי תכנון מקצועיים שעמם שוחחנו השבוע העריכו כי עלות ההתאמות לתקן החדש נאמדת בכ-2 מיליון דולרים בלבד, כ-90% פחות מהמחיר שדורשת החברה הקוריאנית.

אותם מומחים הזכירו מקרה כמעט זהה של התקנת דוד בתחנת הכוח של חברת החשמל בצפית. גם שם נדרש הקבלן, חברת Vogt האמריקאית, לבצע התאמות כתוצאה משינוי התקן. באותו מקרה ניאותה חברת החשמל להוסיף על המחיר המוסכם 3.5 מיליון דולרים בלבד. מדובר בפרויקט בהיקף כספי דומה לזה של הסולקנים (כ-80-70 מיליון דולרים), שנמצא כבר בשלבי ביצוע מתקדמים, עובדה שאמורה לייקר את עלות ההתאמה.

אם בחברת החשמל לקחו את החברה הקוריאנית משום שהייתה הזולה ביותר - הרי שעכשיו המחיר תואם פחות או יותר את יתר ההצעות. אפשר היה לשער שדרישה כה מוגזמת מצד הזוכים במכרז הייתה מביאה את אנשי חברת החשמל לבטל את תוצאותיו, אבל בסיפור שלנו קרה משהו אחר: בחברת החשמל פשוט החליטו להמשיך במשא ומתן עם הקוריאנים. אחרי הכול, רוח הצו האישי שהוציא המשרד להגנת הסביבה מאיימת על מנהלי תחנת הכוח בחדרה. כל עיכוב יהיה הרסני מבחינתם.

ידעו - ושתקו

אז מה היה לנו? חברה ממשלתית הוציאה מכרז, שמטרתו היא לקבל את השירות הטוב ביותר במחיר הזול ביותר האפשרי. את הזול, לכאורה, קיבלנו; אבל עכשיו, בעקבות הטעות, נצטרך לשלם יותר, הרבה יותר, ולפי הערכות המומחים יותר מדי.

מעבר לכך, בדיקה שערך G מעלה שני סימני שאלה גדולים: ראשית, מתברר כי שינוי התקן לרעידות אדמה (תקן 431) פורסם ברשומות כבר בספטמבר, חודשיים לפני מועד הגשת ההצעות למכרז. משום מה לא טרחו לעדכן את הספקים הזרים. עדכון תקן איננה פעולה חשאית, מדובר בתהליך ארוך וגלוי הנמשך שנים מספר. קשה להאמין, אבל בחברת חשמל - על מאות מהנדסיה ואלפי עובדיה המקצועיים - טוענים שגילו את השינוי רק חודשיים לאחר מעשה.

סימן השאלה השני מתייחס למחיר: מובן שבחברת החשמל לחוצים בגלל הצו מהמשרד להגנת הסביבה, ולכן הסכימו לדון במחיר האסטרונומי בלי לפתוח את המכרז מחדש, אבל האם הייתה סיבה נוספת?

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "חברת החשמל השלימה מול הספק 'דוסאן' את החתימה בראשי תיבות על מסמכי החוזה, פרט לסוגיית העלות, עקב עדכון תקן רעידות האדמה, שנכנס לתוקפו בספטמבר 2009, אך הגיע לידיעת חברת החשמל רק בנובמבר. הצעות המחיר מבוססות על תכנון על-פי התקן הישן. העלות הנובעת מהדרישות החדשות של התקן העדכני מצויות בבדיקה, בהתאם לנתונים הטכנו-כלכליים של עדכון ההצעה. חברת החשמל תמסור הודעה עם השלמת הבדיקות וסיכום הנושא".

נציג חברת דוסאן בישראל סירב להגיב.

amiram-b@globes.co.il