להיט בעמק הסיליקון: חברות הסטארט-אפ של יוצאי פייסבוק

בוול סטריט ממשיכים להמתין להנפקה של הרשת החברתית הפופולרית בעולם, אך בינתיים המשקיעים עוקבים באדיקות אחרי חברות סטארט-אפ שמקימים עובדים לשעבר בחברה ■ כמה מהן הצליחו כבר לגייס סכומים נאים

בוול סטריט ממתינים לסימנים שיעידו על כוונתה של פייסבוק, הרשת החברתית הפופולרית בעולם, לצאת להנפקה ציבורית. עד שזה יקרה, עוקבים משקיעי ההון סיכון בעמק הסיליקון מקרוב אחר כל חברה שמקימים עובדים לשעבר של החברה. שורה של חברות סטארט-אפ שהקימו יוצאי פייסבוק מושכות את תשומת ליבם של המשקיעים, ששואפים לשים את כספם על הדבר הגדול הבא באינטרנט.

חברת הסטארט-אפ קואורה (Quora), שהוקמה על-ידי שני יוצאי פייסבוק, בהם סמנכ"ל הטכנולוגיה לשעבר של החברה, אדם ד'אנג'לו, היא דוגמה טובה לכך. בשבוע שעבר ביצעה החברה סבב גיוס כספים מקרן ההון סיכון בנצ'מרק קפיטל. על-פי בלוג הטכנולוגיה טק קראנץ', הגיוס, של 11 מיליון דולר, העמיד את שווי החברה על 86 מיליון דולר. בעקבות הגיוס, מט קוהלר, בכיר לשעבר בפייסבוק ושותף בבנצ'מרק כיום, יזכה למושב בדירקטוריון קואורה.

לדברי ד'אנג'לו, המכהן כמנכ"ל החברה, קואורה לא תכננה לגייס כספים בשלב מוקדם כל כך. "לא חיפשנו מממנים, אבל קרנות הון סיכון הביעו הרבה עניין בנו", הוא אמר.

קואורה, שפועלת ממשרד קטן, הדומה יותר לדירת סטודנטים, בעיר פאלו אלטו שבקליפורניה, הוקמה באפריל 2009. המוצר שלה - שירות שאלות ותשובות מקוון המבוסס על קשרים חברתיים - הושק בינואר 2010, והוא נגיש כיום רק למספר מצומצם של אנשים, שקיבלו הזמנה להימנות על הלקוחות הראשונים של החברה. ד'אנג'לו סירב למסור פרטים על התנאים הכספיים של סבב גיוס ההון, ורק אמר כי המימון החדש ישמש לגיוס אנשי צוות נוספים ולפתרון בעיות טכניות שהתגלו במוצר.

דפוס אופייני לעמק הסיליקון

לדברי ניק סטורייל מקרן ההון סיכון ג'פקו, השגשוג של חברות סטארט-אפ שהקימו יוצאי פייסבוק, ותשומת הלב שהן מושכות מצד אנשי ההון סיכון, התפתחו בדפוס אופייני לעמק הסיליקון. "גם חברות של יוצאי גוגל בזמנן זכו להתעניינות דומה", הוא מסביר. "כל יזם שיש לו את פייסבוק ברזומה יזכה לתשומת לב מפני שהיא כיום החברה המעצבת את האופי של הרשת", הוא אומר.

פייסבוק, שיש לה כיום כ-400 מיליון משתמשים רשומים, טרם הודיעה על הנפקה ציבורית, והנפקה כזו עשויה להוות עבור רבים מעובדיה פתח למימוש אופציות ולעזיבת החברה, כדי להתפנות ולעבוד על פרויקטים חדשים. אך, העובדה שחלק לא מבוטל ממניות פייסבוק נרכשו כבר על-ידי משקיעים שונים, בראשם חברת דיגיטל סקיי (DST) הרוסית, אפשרה לעובדים לממש את האופציות עוד לפני ההנפקה, ולצאת לדרך חדשה בשלב מוקדם יחסית.

לדברי טוד דגרס מספארק קפיטל, "כמו שראינו בזמנו עובדים רבים עוזבים את גוגל, אנחנו רואים כעת עובדים רבים עוזבים את פייסבוק, בין אם בגלל שעשו לביתם, ובין אם הם פשוט מרגישים שהחברה הפכה לגדולה מדי עבורם".

עם זאת, מדגיש דגרס כי העובדה שיזם כלשהו הוא יוצא פייסבוק עלולה לא להספיק לאנשי ההון סיכון. "אנחנו נשים לב לעובדים לשעבר של גוגל או של פייסבוק, אבל צריך גם לבדוק שליזם יש רקורד טוב בחברה, ושהוא לא היה רק עוד עובד רגיל מבין מאות עובדים", הוא אומר.

אין לחצים לגיוס מוקדם

חוץ מקואורה, הצליחו עוד מספר חברות סטארט-אפ של יוצאי פייסבוק לגייס כספים מקרנות ההון סיכון בעמק הסיליקון. אסנה (Asana) של דסטין מוסקוביץ', אחד ממייסדי פייסבוק, גייסה בדצמבר 9 מיליון דולר מהקרנות בנצ'מרק קפיטל ואנדרסון-הורוביץ. קלאודרה (Cloudera), מיזם משותף של יוצאי פייסבוק, גוגל, יאהו ואורקל, גייסה 11 מיליון דולר בשני סבבים נפרדים מקרנות הון הסיכון גריילוק פרטנרס ואקסל (Accel). חברה בשם פת' (Path), של בכיר בפייסבוק לשעבר דייב מורין ומייסד נפסטר שון פנינג, עוד לא יצאה לסבב גיוס הון, אבל כבר מעוררת עניין רב בקרב הקרנות.

נט ג'ייקובסון, יזם אינטרנט ועובד פייסבוק לשעבר, מסביר כי אין על החברות החדשות לחץ לגיוס מוקדם של כספים, מפני שבימינו חברות סטארט-אפ יכולות לפעול זמן מה בתקציב מינימלי. לדברי ג'ייקובסון, שעובד בימים אלה על מיזם גיימינג מקוון, "גיוס הון סיכון הוא כמו נישואים. אתה אמנם יכול לצאת מזה, אבל צריך לזכור שמאוד קשה לסיים נישואים גרועים".