לצד טיפוס מדד המעו"ף לרמות השיא בו הוא שוהה כעת, עלה בחודשים האחרונים גם היקף גיוסי החוב שביצעו החברות הנסחרות בבורסה. בשלב זה, גם הטענות הגוברות על היווצרות בועה בשוק האג"ח הקונצרניות, לאור הריביות הנמוכות שנרשמו בהנפקות השונות, אינן מרתיעות את הציבור מלהיכנס להשקעה באפיק זה, ולגרום למרבית ההנפקות שבוצעו להיסגר עם ביקושי יתר משמעותיים. ההערכות הן כי לאור רמת הריבית הנמוכה במשק, הביקושים הגבוהים יימשכו גם בגל הגיוסים הקרוב.
הטענות בדבר סימני הבועה באג"ח הקונצרניות קיבלו היום חיזוק מבנק ישראל, ומתברר כי הם היוו גם את אחד מבין מכלול השיקולים שתמכו בהחלטתו להעלות את הריבית במשק ב-0.25% ל-1.5%.
מפרוטוקול דיוני הריבית לחודש אפריל שפרסם הבנק עולה כי חברי הפורום המייעץ לנגיד בנושא מדיניות הריבית, התייחסו בדיונים למחירי הנכסים השונים בשוק, ושם "נידונו השפעתה של הריבית הנמוכה על התפתחות מחירים אלו, השפעת העלאה של הריבית עליהם, והצורך לעקוב אחר התפתחותם של מחירים אלו ולהתייחס אליהם".
הבנק ממשיך ומסביר כי "כמו כן הייתה התייחסות להנפקת אג"ח קונצרניות בדירוגים נמוכים וללא דירוג, ועלתה השאלה האם המרווחים בהם הן מונפקות משקפים באופן הולם את הסיכון של החברות".
"מנפיקים כל עוד אפשר"
מן הצד השני, בחברות החיתום, דוחים, כצפוי, את הטענות בדבר היווצרות בועה. "תשואות האג"ח הקונצרניות נמדדות בראש ובראשונה ביחס לתשואות האג"ח הממשלתיות", מסביר דני ברק, מנכ"ל לידר שוקי הון. "היות והתשואות באג"ח הממשלתיות כל כך נמוכות, הרי שביחס לאלטרנטיבות אלה תשואות טובות".
לדברי אהרון סמרה, מנכ""ל איפקס חיתום, "לא נראה שמבחינת הריביות יש בועה, כי בסוף כולם מתמחרים את ההנפקות בהתאם למצב השוק והחברה, ולוקחים לעצמם את ההגנות הנדרשות".
סמרה מסביר כי "הרי זה ידוע שהריבית הנוכחית לא תישאר ברמתה. לכן, לדוגמא, הביקושים לאג"ח שקליות עם ריבית משתנה גדולים, כי הן מעניקות ביטחון, ולעומתן יש ביקושים נמוכים להנפקות שקליות בריבית קבועה".
אך פעילים אחרים בשוק החיתום ציינו היום שלא לייחוס כי "בהחלט אפשר להגיד שנוצרה פה בועה, כי המשקיעים פשוט לא מתמחרים נכון את הסיכון.
"החברות מנפיקות כל עוד אפשר, ולכן אפשר להעריך שהרבה מההנפקות שיצאו פה בקרוב יהיו זולות מדי ביחס לסיכון שמשתקף ממחירן".
בדרך לגל הגיוסים של מאי
במבט להמשך, הרגיעה היחסית שנרשמת בפעילות בשוק הגיוסים בשבועיים האחרונים לא מדירה שינה מעיני החתמים, שמסבירים כי זוהי לא יותר מאתנחתא זמנית, לפני גל גיוסים חדש שצפוי להירשם בבורסה באחד העם - גל שצפוי להתחיל בסוף החודש הנוכחי ולהימשך לחודש מאי.
לאחר שבשבועות האחרונים עיקר תשומת הלב הופנתה לדו"חות הכספיים שסיכמו את 2009, כעת נערכות החברות לסבב גיוסים נרחב נוסף ובימים אלה עמלות על הכנת תשקיפי מדף לצורך כך.
כבר יותר מ-20 חברות, לא מעט מהן נחשבות קטנות יחסית, כבר הגישו תשקיפי מדף שכאלה, בין אם בכוונתן לגייס כסף להמשך פעילותן בזמן הקרוב, ובין אם הדבר נעשה רק כדי לשמור לעצמן את האפשרות לעשות זאת בהמשך. אליהן צפויות להצטרף בקרוב חברות רבות נוספות המכינות תשקיפי מדף דומים בימים אלה.
סימן משמעותי וראשון לגל ההנפקות העומד בפתח יגיע כבר בשבוע הקרוב, עם שלושה גיוסים שהיקפם הכולל צפוי להסתכם ביותר מ-800 מיליון שקל: הגיוס שתבצע פרטנר (500 מיליון שקל), הגיוס של גזית אינק. (120 מיליון שקל), וזה של חלל תקשורת (כ-200 מיליון שקל).
לגבי ההמשך, ברק מעריך כי "אנחנו צפויים לראות באופן מתמשך פעילות סדירה של גיוסים שיגיעו לעשרות מיליארדי שקלים בשנה. בחודש מאי צפויה שורת גיוסים של חברות שיהוו מרכיב חשוב בתיק של המשקיעים, וגם בתחום האקוויטי היקפי הגיוסים צפויים לעלות מדרגה".
סמרה מצידו מסביר כי "השוק עכשיו קצת רגוע, אבל יש הרבה מאוד הנפקות בדרך וכולם מתארגנים לבום הגדול".

44
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.