משרד האוצר | בלעדי

באוצר בוחנים דרך חדשה לצמצום הטבת המס בקרנות ההשתלמות

במשרד האוצר מעוניינים לכלול את קרנות ההשתלמות ברפורמה להשוואת תנאי המיסוי במכשירי החיסכון • על הפרק: הצבת תקרה להטבות המס, אך ייתכן שיתפשרו על מודל מתון יותר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לאחר שנים של ניסיונות כושלים לצמצם את הטבות המס הנרחבות על קרנות ההשתלמות, נראה שבמשרד האוצר מצאו דרך חדשה לקידום המטרה. לפי הערכות באוצר, קרנות ההשתלמות יוכפפו לכללי הרפורמה המתוכננת לצמצום פערים בין מכשירי החיסכון הפיננסיים, שבמקור נועדה להשוות תנאים והטבות מס בין שלושה מכשירי חיסכון בלבד - קופות גמל להשקעה, פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות - אשר ינוהלו תחת פלטפורמה אחידה לחוסכים.

ביטול שטר 200 השקלים חוזר: האם הממשלה תכפה את המהלך על בנק ישראל?
העלויות הנסתרות: מה אתם לא יודעים על קרן ההשתלמות שלכם

בחודשים הקרובים אמור הצוות האחראי מטעם האוצר והרשויות הפיננסיות לפרסם את דוח ההמלצות הסופי לתוכנית. ברשות שוק ההון, הרגולטור המפקח בין השאר על קרנות ההשתלמות, מתנגדים בתוקף לרפורמה בכללותה, ולהכנסת קרנות ההשתלמות בפרט, בטענה שהדבר אינו כלול במנדט שניתן לצוות.

גורמים באוצר המעורבים בעבודת הצוות סבורים כי עוד מוקדם לדעת באיזה תצורה בדיוק יוכנסו לבסוף קרנות ההשתלמות לתוך המלצות הרפורמה. השאלה המרכזית היא האם המשמעות תהיה הצבת תקרה פטורה ממס לקרנות ההשתלמות, בדומה למתוכנן עבור החוסכים בקופות הגמל להשקעה במסגרת השוואת התנאים במוצרים. חלופה מקילה יותר תהיה הטמעת קרנות ההשתלמות בפלטפורמה החדשה שתוקם לשיווק וניהול המכשירים השונים "תחת גג אחד", במנותק מאיחוד תנאי המס, בדומה למה שייעשה כנראה עם קרנות הפנסיה.

הרפורמה המרכזית בחוק ההסדרים הקרוב

בימים אלה מתחילים באוצר להניע את תהליכי הכנת תקציב המדינה הבא לשנת 2026. הרפורמה הדרמטית בשוק החיסכון עשויה להיות המרכזית בחוק ההסדרים הקרוב, לאחר דלות ברפורמות בתקציבים הקודמים. יש בה הטבות לציבור לצד גזירות, וגם פישוט מבורך עבור חוסכים שעומדים כיום אובדי עצות אל מול הסבך המיסויי והרגולטורי בעולמות החיסכון. אבל אם באוצר יכניסו לתוך מכלול חבילת הצעדים דרך הדלת האחורית את הפגיעה בקרנות ההשתלמות, אז יהיה מדובר כבר ברפורמה שונה.

בהסתדרות כבר נערכים למאבק הקבוע סביב התקציב על קרנות ההשתלמות, שבשנים שעברו הסתיים בניצחון ארגון העובדים. במכתב ששלח יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', התריע על "חריגה בוטה מהסכמות עם ההסתדרות בנוגע לחוק ההסדרים, בין היתר לעניין מיסוי קרנות השתלמות". בחוק ההסדרים לתקציב 2025 אכן סוכם בין הצדדים על הסרת הפגיעה שתוכננה לקרנות ההשתלמות וגזירות נוספות בתמורה לקיצוץ זמני בשכר עובדי המגזר הציבורי.

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות
 יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

בר-דוד הזהיר מפני "פגיעה של ממש בציבור החוסכים", והוסיף: "אם היה ספק מלשונו הלא ברורה של הדוח, מדובר בכוונה מפורשת לפגוע גם בקרנות ההשתלמות. כאמור לעיל, כוונה זו עוקפת הסכמות שאליהן הגיע משרד האוצר עם ההסתדרות אגב חוק ההסדרים האחרון, אשר כלל הוראות להטלת מיסוי על הנכסים הנזילים בקרנות ההשתלמות, הוראות שהוצאו ממנו בהסכמות עם ההסתדרות".

"לשקול הוספה של מכשירים דומים"

לפני חודשיים פורסם דוח המלצות הביניים של הצוות האחראי, שבו ההתייחסות לקרנות ההשתלמות הייתה עמומה. "הצוות זיהה כי אומנם נתבקש לבחון במסגרת כתב המינוי שלושה מכשירי חיסכון לטווח קצר ובינוני, אולם קיימים מכשירים נוספים המשרתים אותה שימושיות עבור הלקוחות, ביניהם קרנות השתלמות, החזקה של מניות, איגרות חוב וניירות ערך נוספים במסגרת חשבונות מסחר עצמאיים", נכתב בו. "יצוין כי חלק ממוצרים אלה מצויים אף הם בנחיתות מיסויית ביחס לחלק מהמכשירים שנבחנו".

רמז נוסף באשר לתוכניות האוצר ניתן למצוא בהערה שצורפה בדוח הביניים מתחת להמלצה לקבוע דחיית מס אחידה עד לתקרה שתיקבע בחוק. "בהקשר זה יצוין כי אף שכתב המינוי של הצוות התמקד במוצרי החיסכון המפורטים מעלה, ובהתאמה המכשירים שניתן לרכוש כחלק מחשבון ההשקעה, ניתן לשקול גם הוספה של מכשירים דומים נוספים תחת אותו חשבון מוטב".

לאיזה מכשירים אחרים מתכוונים באוצר? הדוח לא נוקב בהם במפורש, רק מציין שלא מדובר בפיקדונות נושאי ריבית. מה לגבי קרנות ההשתלמות? גם אם זה לא נכתב בדוח, זאת בהחלט הכוונה באוצר.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הצוות לצמצום ארביטראז' במכשירי השקעה בחיסכון לטווח קצר ובינוני ממשיך בעבודתו בראשות מנכ"ל האוצר אילן רום. הצוות בוחן את הערות הציבור שהתקבלו לאחר פרסום דוח הביניים בחודש פברואר ויתקדם בעבודתו בהתאם למקובל עד לגיבוש המסקנות הסופיות".