הדולר היציג נחלש ב-0.1%, הסוחרים ממתינים לנתוני המאקרו

מדד חודש מארס צפוי לשמור על יציבות ■ התמ"ג של סין התרחב ברבעון הראשון של השנה ב-11.9%, מעל הציפיות ■ הממשלה צפויה לאשר את מינוי פישר לנגיד ל-5 שנים נוספות

יום המסחר בשוק המט"ח נפתח רגוע, לאחר המיני סערה שהתחוללה בו אתמול. לאחר מכן החל השקל במגמה הדרגתית של התחזקות, בעיקר מול האירו. זאת למרות החולשה בבורסה של תל-אביב.

בנק ישראל קבע לפני זמן קצר את השער היציג של הדולר בירידה של 0.1% לרמה של 3.701 שקלים ואילו האירו נקבע בירידה של 0.67% לרמה של 5.013 שקלים. בעולם נחלש האירו ב-0.64% לרמה של 1.357 דולרים לאירו.

"פישר מנסה להלחם ולעזור ככל יכולתו ליצואנים אבל ברור שהמגמה לטווח הבינוני והארוך היא התחזקות של השקל, גם מול הדולר וגם מול האירו. השקל צפוי להתחזק בחודשים הקרובים לעבר 3.60 שקלים לדולר", כך מעריך בשיחה עם "גלובס" סוחר מט"ח באחד מחדרי המסחר הגדולים בארץ.

הערב (18:30) תפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את שיעור השינוי במדד המחירים לצרכן לחודש מארס. המדד צפוי להישאר ללא שינוי ויעמוד שוב על כ-104.2 נקודות, כך מעריכים חזאים בשוק ההון. אם תחזיות אלה נכונות, פירוש הדבר שהאינפלציה במשק ברבעון הראשון של שנת 2010 תסתכם ב-1%-. אינפלציה שלילית מצביעה על ירידת מחירים במשק.

אם אכן מדד מארס לא ישתנה, יהיה שיעור האינפלציה השנתי (אפריל 2009-מארס 2010 כ-3.1%, בגבול העליון של טווח יציבות המחירים שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%). אם כך, נשאלת השאלה האם נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, יחליט בסוף החודש להעלות שוב את הריבית הבסיסית במשק, העומדת כיום על 1.5%. כזכור, בחודש הקודם, החליט הנגיד להעלות את שיעור הריבית ב-0.25%, וזאת אחרי שלושה חודשים שנותרה על כנה. החזאים בשוק ההון חלוקים בדעתם כעת בנושא זה.

כלכלני יו.בי.אס מעלים היום את תחזיות הצמיחה של כלכלת ישראל לשנת 2010 לרמה של 3.5%, לעומת תחזיות קודמת לצמיחה של 3%. התחזית החדשה הינה גבוהה במקצת מקונצנזוס הכלכלנים וזה של משרד האוצר, שעומד על 3.3%. בבנק ישראל, עם זאת, עומדת התחזית על כ-3.5%. לשנת 2011 מעלה יו.בי.אס את התחזיות לרמה של 3.8% לעומת הממוצע שעומד על 3.9%.

בזירת המאקרו העולמית, בסין דווח היום כי התמ"ג ברבעון הראשון של השנה צמח ב-11.9% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, זאת לעומת ציפיות השוק לצמיחה של 11.5% בקריאת התמ"ג.

מדד בטחון הצרכנים בבריטניה רשם ירידה חדה בחודש מארס. המדד ירד ב-9 נקודות לרמה של 72 נקודות, על רקע חששם של הבריטים בנוגע לחוסר יכולתה של הכלכלה לרשום התאוששות ברת קיימא וגם עקב החובות הגדולים של הממשלה. זו הירידה החדה ביותר במדד מאז יולי 2008, והיא מתרחשת כשלושה שבועות לפני הבחירות בבריטניה שיערכו ב-6 במאי.

אתמול פרסם הפדרל ריזרב את הדוח החודשי על מצבה של הכלכלה האמריקנית, המכונה ספר הבז'. לפי הדוח, הכלכלה האמריקנית צמחה באופן מתון בחודש מארס בעיקר עקב התאוששות בהוצאות הצרכנים ובפעילות התעשייה. "מלבד איזור סנט לואיס נצפתה התאוששות מתונה בפעילות הכלכלית בכל שאר 11 המחוזות. למרות ששוק העבודה נותר חלש, רואים התחלה של גידול בביקושים לעובדים חדשים, אם כי בעיקר במשרות חלקיות או זמניות", נאמר בדו"ח. ספר הבז' הנוכחי משקף נתונים שנאספו בין 4 במארס ל-5 באפריל.

קודם לכן נאם נגיד הפדרל ריזרב, בן ברננקי, בפני בית הנבחרים האמריקני. ברננקי אמר, בין השאר, כי "הנתונים המתקבלים לאחרונה מהסקטורים השונים מעידים כי המשק האמריקני ימשיך להתרחב ברבעונים הקרובים, אם כי בצורה מתונה. הסיכונים לכלכלה עדיין גבוהים, בעיקר שיעור האבטלה הגבוה והחובות הגדולים של מדינות בארה"ב ושל המימשל הפדרלי".

גם מספר נתוני מאקרו חשובים התפרסמו אתמול בארה"ב. מדד המחירים לצרכן לחודש מארס רשם עליה של 0.1%, בהתאם לציפיות. המדד הושפע בעיקר מעליה במחירים של ירקות ופירות טריים. מדד הליבה, שאינו כולל את מחירי מוצרי המזון והאנרגיה, נותר ללא שינוי לעומת צפי לעליה של 0.1%. ב-12 החודשים האחרונים רשם ה-CPI עליה של 2.3% ואילו מדד הליבה טיפס ב-1.1% בלבד. עוד דווח היום כי המכירות הקמעונאיות התרחבו בחודש שעבר ב-1.6% לרמה של 363.5 מיליארד דולר. זאת לעומת צפי לעליה של 1.1% בלבד. מדובר בעליה החמישית ב-6 החודשים האחרונים.

אתמול הגביר בנק ישראל את התערבותו בשוק המט"ח לאחר שהדולר ירד מתחת ל-3.69 שקלים. בחדרי העסקאות ציינו כי היקף הרכישות של הבנק עלה היום על 600 מיליון דולר, מה שהקפיץ את שערו של הדולר ל-3.7 שקלים, אך לא לאורך זמן. מול בנק ישראל ניצבו הבנקים הזרים שמכרו באגרסיביות והורידו את הדולר. הדולר היציג נקבע בעלייה של 0.6% ל-3.705 שקלים, אולם במסחר הרציף הוא נסחר ב-3.698 שקלים. האירו היציג עולה ב-0.8% ל-5.048 שקלים.

[לאתר המט"ח]