דו"ח בנק ישראל: אם מחירי הדירות ימשיכו לעלות גם ב-2010 - תיווצר בועה בשוק הנדל"ן

(עדכון) - בנק ישראל מעלה את תחזית הצמיחה לשנת 2010 ל-3.7% ■ האבטלה צפויה לרדת ל-7% השנה ול-6.7% בשנה הבאה ■ הבנק: מאמצע שנות ה-90 עד 2007 ירדו מחירי הדירות הריאליים בכ-25% ■ פישר: "שכר הבכירים זאת בעיה קשה מאוד ויש צורך שנגבש עמדה מבוססת על מה שקורה במשק"

"שנת 2009 הייתה מוצלחת ממה שציפינו, אך לא מוצלחת מספיק. אני נותן לך היום את דו"ח בנק ישראל; יש שם ניתוח מדוע המשק היה חזק ומה עשינו - הבנק ומשרד האוצר - כדי לשמור על המשק הישראלי". כך אמר נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, בהגשת דו"ח בנק ישראל לשנת 2009 לשר האוצר יובל שטייניץ וסגנו יצחק כהן.

עוד הוסיף הנגיד, כי המשק הישראלי יצא מהמשבר באופן נדיר לעומת שאר מדינות העולם, וכי לאוצר חלק חשוב בכך. "יש גם חלק בדו"ח על האתגרים העומדים בפנינו וזה שווה קריאה", הוסיף פישר.

"בנק ישראל מילא תפקיד חשוב בהתמודדות עם המשבר ואני מודה על הדו"ח", השיב שטייניץ. "שיתוף הפעולה בינינו הוא קריטי וחיוני תמיד ובעיקר בעת משבר. כולנו שילבנו ידיים ואני מודה לך על הדו"ח. אתם היועצים הכלכליים של הממשלה".

‎על פי דו"ח הבנק, בשנת 2009 לא התפתחה בועה בשוק הדיור, וזאת למרות העלייה החדה במחירים. עם זאת, נכתב, כי אם מחירי הדירות ימשיכו לעלות ב-2010, סביר כי מחירי הדיור יתרחקו מהרמה התואמת את גורמי היסוד של השוק (עלות שירותי הדיור, ביקוש והיצע, ריבית במשק ועוד). כלומר, תיווצר בועה.

על פי חישובי הבנק, מאמצע שנות ה-90 עד 2007 ירדו מחירי הדירות הריאליים בכ-25%, אך מדצמבר 2007 עד נובמבר 2009 הם עלו חזרה ב-25%. כלכלני הבנק רואים בעליית המחירים עד עתה תיקון לצניחה שנרשמה מאז אמצע העשור הקודם ומסיקים שלא היתה בועה, אך מזהירים כי המשך המגמה הנוכחית, "תעמיד את הקביעה הזאת בספק".

בשורה נוספת מדו"ח בנק ישראל נוגעת לתחזית הצמיחה במשק, שהועלתה ל-3.7% מ-3.5% לשנת 2010. התחזית של בנק ישראל היא לצמיחה של 4% בשנה הבאה. הצריכה הפרטית צפויה לעלות ב-4.5% השנה וב-4.3% בשנה הבאה. שיעור האבטלה צפוי לרדת מ-7.7% אשתקד ל-7% השנה ול-6.7% ב-2011.

הנגיד פישר אמר: "הדו"ח מראה בגדול כי הצלחנו באופן יחסי. למרות שיש רושם לא נכון שיש בלגן בניהול המדיניות הכלכלית, האוצר הצליח לנהל במשך 5 השנים האחרונות מדיניות תקציבית אחראית מאוד: הורדת יחס חוב תוצר ל-78% זה הישג ענק ואת זה עשו אנשי האוצר".

עוד אמר הנגיד כי המערכת הפיננסית הייתה יציבה מאוד וזאת בגלל רמת הפיקוח הגבוהה והמקצועית של אגף הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל. "לגבי היכולת שלנו לעבור ממצב של התמודדות עם המשבר למצב של חזרה לצמיחה, אנו צריכים לשמור על המשמעת הפיסקאלית כמו ב-6 השנים האחרונות. נצטרך לנקוט בצעדים שיעודדו השקעות במשק ואת היזמות היוצאת מן הכלל שתרמה רבות לשגשוג המשק".

"מהמשבר האחרון נפגענו מעט יחסית. עיקר הפגיעה הגיעה מרכיב היצוא והנכסים הפיננסים" - כך אמרה קרנית פלוג, מנהלת מחלקת המחקר של בנק ישראל. פלוג ציינה כי לעומת שאר המדינות המפותחות, התמ''ג בישראל לא ירד ואף גדל, כמו כן, גם הצריכה הפרטית לא התכווצה. כמו כן ציינה פלוג לשבח כי על אף המשבר, יחס החוב תוצר של ישראל עלה בצורה מתונה בלבד.

לגבי שכר הבכירים במשק אמר פישר: "ברור שיש בתחום הזה בעיה. המפקח שלנו על תחום זה שלח מכתב לבנקים כדי להתחיל דיון איתם. הבעיה כמובן היא שהשכר איננו נמוך מדי. אנו צריכים לטפל בזה היא אפשר להתעלם בזה. זאת בעיה קשה מאוד ויש צורך שנגבש עמדה מבוססת על מה קורה במשק. ברור לאיזה כוון אנו הולכים ומה המסגרת שבה נטפל בזה".