בנק ישראל רכש השבוע כ-500 מיליון דולר; היציג התחזק

גורמים בשוק: הבנק רכש באופן מאסיבי אך לא הצליח להרים את הדולר בגלל מכירות אגרסיביות של מודלים (מערכות מסחר אוטומאטיות) ■ הדולר היציג הוסיף כ-0.1% ל-3.753 ש'; האירו נחלש ב-0.4% ל-4.731 ש'

השקל נסחר היום (ה') במגמה מעורבת מול המטבעות העיקריים, הדולר והאירו, בעוד המשקיעים ממתינים לפרסום מדד המחירים לצרכן מחר בצהריים. בשוק המט"ח העולמי הדולרמתחזק מול המטבעות המובילים, בשל הירידות בשוקי המניות.

הדולר הוסיף היום כ-0.1% ושערו היציג נקבע ב-3.753 שקלים. האירו נחלש ב-0.4% לשער יציג של 4.731 שקלים וממשיך להתבוסס בשפל שלא נראה מאז ה-10 בנובמבר 2008. גם מול הדולר האירו נחלש, לרמות שלא נראו מאז נובמבר 2008. שערו נחלש כעת ב-0.5% ל-1.257 דולר לאירו.

ל"גלובס" נודע כי בנק ישראל רכש השבוע כ-500 מיליון דולר, כאשר 200-250 מיליון דולר נרכשו שלשום. זאת, לעומת הערכות קודמות בשוק שדיברו על רכישות מתונות בהרבה של הבנק. בכל חודש אפריל רכש הבנק 2.5 מיליארד דולר, מה שהרים את יתרות המט"ח של ישראל לשיא של 64.4 מיליארד דולר.

למרות הרכישות המאסיביות של בנק ישראל, הדולר דווקא נחלש השבוע למרות שבעולם הוא שמר על ערכו מול המטבעות המובילים. הדולר נסחר היום מול האירו ברמה של 1.266 ד' לאירו והוא מחק את מרבית הירידה שלו מול האירו שהושגה לאחר השקת "קרן הייצוב". בישראל, לעומת זאת, הדולר נחלש השבוע ב-1.4% לאחר שביום ו' היציג נקבע ב-3.803 שקלים.

גורמים בכירים בשוק עימם שוחח "גלובס" מסרו כי הסיבה להיחלשות הדולר מול השקל הינה מכירות מאסיביות של דולרים על ידי מודלים (מערכות מסחר אוטומאטיות) המופעלים על ידי הגופים הפיננסיים הזרים. לדברי אחד הגורמים בשוק, "בנק ישראל קונה דולרים והמודלים מוכרים לו. המודלים התהפכו והתחילו למכור דולרים ולקנות שקלים מיום שני, מייד לאחר ההודעה על 'קרן הייצוב' באירופה".

בנקים זרים מיקמו פקודות קנייה ב-3.73 שקלים

מודלים הם מערכות מסחר אוטומאטיות הסוחרות בשוק המט"ח בהתבסס על ניתוח טכני. הם מופעלים על ידי סוחרים פרטיים, קרנות גידור וגם על ידי בנקים זרים שמבצעים עסקאות ספקולציה בשוק המט"ח. המודלים סוחרים בעיקר לטווח קצר ומשנים באופן תדיר יחסית את הפוזיציות שלהם, בניגוד לקרנות המאקרו של הבנקים הזרים אשר סוחרות בשוק המט"ח לטווחים ארוכים יותר ובהתבסס על נתונים כלכליים ולא על ניתוח טכני.

סוחרים רבים לטווח קצר בגופים הגדולים מנסים לזהות את תנועת המודלים ולהצטרף אליה, מה שהחריף את מכירות הדולרים בימים האחרונים. בבנק ישראל זיהו את ה"משקולת" המונחת על הדולר והחליטו לפעול על ידי התערבות מאסיבית שתתמוך בדולר. סיבה נוספת להתערבות הבנק היא הירידה החדה בשערו של האירו אשר הורידה את שער החליפין האפקטיבי, אותו בוחן בנק ישראל מקרוב. כשליש מהייצוא הישראלי מופנה לאירופה והיחלשות בשער האירו פוגע בייצוא זה.

בשוק מדברים כעת על רמת תמיכה לדולר באזור ה-3.73 שקלים, שם מיקמו בנקים זרים פקודות קנייה רבות. בינתיים, הסוחרים ממתינים לפרסום מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל, אותו תפרסם מחר בצהריים הלמ"ס. ההערכות הן כי המדד ירשום עלייה של 0.6-0.7%. קריאת המדד תשפיע רבות על הציפיות בשוק לקראת החלטת הריבית בסוף החודש, לאחר שבחודש שעבר הותיר בנק ישראל את הריבית ברמה של 1.5%.

"מדד גבוה יחזק את ההערכה שפישר יעלה את הריבית בסוף החודש ויחזק את השקל", נמסר מחדר העסקאות של הראל פיננסים. "מעניין יהיה לראות מה יהיו הצעדים שינקוט הנגיד כדי לשמור על המטבע, שכן רכישות הדולרים שביצע השבוע לא היו מספיק חזקות כדי להשפיע על השוק".

חיזוק לדולר האוסטרלי

קפיצה קטנה לחו"ל: בשוק המט"ח העולמי נסחר היום הדולר בהתחזקות מול המטבעות העיקריים. הוא מוסיף 0.2% מול האירו ו-0.4% מול הליש"ט. הדולר האוסטרלי, הידוע בכינויו "אוזי", מתחזק ב-0.3% מול הדולר האמריקני לרמה של 0.85 דולרים בעקבות נתוני מאקרו טובים שפורסמו באוסטרליה.

ממשלת אוסטרליה דיווחה על יצירת 33.7 אלף מקודמות עבודה חדשים בחודש אפריל, בעוד שהתחזיות בשוק עמדו על 22.5 אלף בלבד. הנתונים ממשיכים להצביע על התאוששות איתנה של כלכלת אוסטרליה, מה שמגביר את ההערכות כי הבנק המרכזי שם ימשיך להעלות את הריבית, העומדת היום על 4.5%. הציפיות להעלאת הריבית באוסטרליה מחזקות את ה"אוזי".

[לאתר המט"ח]