השקל נסחר היום (ה') בהיחלשות מול מהטבעות העיקריים, הדולר והאירו, על רקע המשך החששות בשווקים מפני מיתון נוסף באירופה עקב תוכניות הצנע של כלכלות יוון, ספרד ופורטוגל. חששות אלה ממשיכות ללחוץ מטה את שוקי המניות ולחזק את הדולר.
הדולר התחזק ב-1.6% ושערו היציג נקבע ב-3.819 שקלים - שיא שלא נראה מאז ה-27 בנובמבר. התחזקות הדולר מול השקל משפיעה בעקיפין גם על האירו היציג, שעלה ב-1.1% ל-4.709 שקלים. בשוק המט"ח העולמי, האירו מאבד 0.6% ונסחר סביב 1.233 דולרים לאירו. הדולר מתחזק ב-0.7% מול הליש"ט ל-1.434 ד' לליש"ט.
"אין הרבה מוכרים היום בשוק ולכן הדולר עולה", אומרים פעילים בחדרי העסקאות ל"גלובס". "הזרים קונים היום דולרים. מישהו שם Bid (פקודת קנייה - ע.ב.י) ב-3.815 שקלים ואף אחד לא מכר לו, אז הוא נתן Bid בשער גבוה יותר והקפיץ את הדולר. אין התנגדות חזקה כרגע".
פעילים בשוק מדברים על קניות דולרים מצד הזרים, בעיקר מכיוון קרנות מודלים (מערכות מסחר אוטומטיות הפועלות בעיקר על בסיס ניתוח טכני) כאשר בנק ישראל נותר מחוץ לשוק ולא רוכש דולרים. יש לציין כי פעילות ה"מודלים" אינה חריגה היום וכי הן קונות בימים האחרונים דולרים בהתאם למגמה בעולם.
מה יעשה פישר?
ביום שני יקבל בנק ישראל את החלטת הריבית לחודש יוני, כאשר הדעות בשוק חלוקות. מחד, יש המעריכים כי בנק ישראל יותיר את הריבית על כנה בשל משבר החובות באירופה שמאיים על ההתאוששות הכלכלית. מאידך, יש הסבורים כי בנק ישראל יעלה את הריבית ב-0.25% (כמו למשל קרדיט סוויס) עקב מדד המחירים הגבוה לחודש אפריל והחשש מהיווצרות לחצים אינפלציוניים.
בעולם, האירו ממשיך להיסחר על רקע החלטת ממשלת גרמניה לאסור "שורט עירום" (ביצוע פעולות שורט ללא העמדת ביטחונות) באג"ח ובחוזי CDS של אירופה למשך כשנה. המהלך נועד להרתיע ספקולנטים על רקע מה שכינתה ממשלת גרמניה "התנודתיות בשווקים". יש לציין כי מדינות אחרות באירופה, כגון צרפת והולנד, הכריזו כי אין בכוונתן להצטרף לגרמניה ולנקוט בצעד דומה.
"אין להמעיט בערכן של הירידות בנכסים המסוכנים", כתבו היום כלכלני ברקליס בסקירת מט"ח מעודכנת ללקוחותיהם. "שינוי המדיניות הדרמטי באיחוד האירופי וחוסר האחדות בקרב מדינות הגוש סביב הצעד בו נקטה גרמניה מגבירים את החששות כי האתגר הבא לא יטופל ביעילות. התרחיש הבסיסי הוא ירידה של האירו ל-1.2 דולרים תוך 1-3 חודשים".
בשווקים חוששים כי תוכניות הצנע שהושקו באירופה יעיקו על הצמיחה בגוש האירו ואף יכניסו את הגוש למיתון נוסף, מה שיגרור האטה בהתאוששות הכלכלית העולמית. למרות חששות אלה, הפדרל ריזרב דווקא העלה את תחזית הצמיחה של כלכלת ארה"ב לשנה הנוכחית. כך נחשף בפרוטוקולים מישיבת הריבית האחרונה של ה'פד', שפורסמו אמש. הפרוטוקולים הראו גם שמרבית חברי ה'פד' תומכים בהמשך המדיניות המוניטארית המרחיבה לצורך תמיכה בהתאוששות הכלכלית.
[לאתר המט"ח]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.