3 דוגמאות לכך שהבנקים בעולם מגזימים עם "תרחישי יום הדין"

"הבנקים מגזימים בתיאור ההשפעה של תקנות הפיקוח שעמן יהיה עליהם להתמודד בשנים הבאות" אומר היועץ הכלכלי הראשי של הבנק להסדרים בינלאומיים עליו הוטל להעריך את השלכות רפורמות "באזל 3"

במתקפת מנע שנערכה לפני שהבנקים ישיקו את מאמצי השדולה שלהם ב-10 ביוני, טען סטיבן צ'קטי, היועץ הכלכלי הראשי של הבנק להסדרים בינלאומיים (BIS), כי "תרחישי יום הדין" של הבנקים מבוססים על הנחת "ההשפעה המרבית של השינוי המרבי בשילוב עם שינוי התנהגותי מינימלי".

"הם מניחים שהם לא יתאימו כלל וכלל את התנהלותם העסקית לרפורמות הרגולטוריות, ושהתוצאה מבחינת הכלכלה תהיה התוצאה הגרועה ביותר שיכולה להיות", אמר צ'קטי.

"העלויות אינן אדירות"

ועדת באזל לרפורמה בנקאית ומועצת היציבות הפיננסית הטילו על צ'קטי את המשימה להעריך את השלכות רפורמות "באזל 3". צ'קטי נחוש שהעלויות הזמניות על העלאת הלימות ההון של הבנקים, ושיפור חוסנם כדי שיעמדו במשיכת כספים פתאומיות, "אינן אדירות".

עדיין לא גובשו הערכות, אך צ'קטי אמר שתחושתו היא כי "ההשפעה נטו של רפורמות ועדת באזל על הצמיחה תהיה זניחה", ולא תחרוג מטווח טעויות החיזוי הרגילות. הטעויות הממוצעות בתחזיות כלכליות על רמת התפוקה העולמית בטווח הזמן הרלוונטי קטנות מ-0.5%, ונמוכות בהרבה מתחזיות לפיהן התקנות החדשות ימחקו 5% מהכלכלה העולמית.

צ'קטי אמר שבטווח הארוך יותר תניב מערכת בנקאות יציבה יותר תועלת כלכלית, ולא עלויות. "הערכתנו הראשונית היא ששיפורים בגמישותה של המערכת הפיננסית לא ישפיעו לצמיתות על הצמיחה - ושההשפעה היחידה עשויה להיות הגברת הצמיחה".

3 דוגמאות להפרזה

הוא נתן שלוש דוגמאות של בנקים שהפריזו בהערכת השלכותיהן של התקנות החדשות, שיוסכמו עד סוף השנה, ושיישומן ההדרגתי צפוי להתחיל ב-2012.

ראשית, לדברי צ'קטי, הבנקים טוענים שתקנות הנזילות החדשות יאלצו אותם להמיר כמויות גדולות של הלוואות בעלות תשואה גבוהה באג"ח ממשלתיות בעלות תשואה נמוכה, ושמהלך כזה יפגע ברווחיותם ובהיקף ההלוואות שהם מעניקים. צ'קטי טוען כי במקום לבצע המרה כזאת יכולים הבנקים לציית לתקנות באמצעות הארכת מועדי הבשלת חבויותיהם כדי להתאימם לנכסיהם, ובעלות נמוכה בהרבה.

שנית, הבנקים מניחים שהמשקיעים ידרשו את אותן התשואות על פלחים חדשים של הון מניות, אך הון זה יגביר את גמישות הבנקים ויצמצם את הסיכון לבעלי המניות ואת העלות לבנקים.

שלישית, ההתרעות מפני גידול בעלויות מבוססות על הערכות הבנקים שהתקנות החדשות יצמצמו משמעותית את הגידול באשראי ואת הצמיחה הכלכלית. "עלינו לזכור תמיד שאחת הסיבות למשבר היתה צמיחה מהירה מדי של האשראי".