הנהלת חברת החשמל נוהגת להתלונן כי ידיה כבולות בטיפול בעובדים קבועים שבתפקודיהם המקצועיים נמצאו ליקויים. על רקע זה פרסמנו כאן, לפני שבועיים, את סיפורו של מנהל המשק בתחנת הכוח בחדרה, רפי נגר, שדוח ביקורת פנימי מצא אותו אשם בכשל ניהולי חמור. ההנהלה ביקשה לבטל את זכויות החתימה של נגר, מבלי להשעותו או לפגוע בתנאי העסקתו - ואפילו את זה מנע ממנה בית הדין לעבודה. ואולם עיון מעמיק בפסק הדין מעלה סימני שאלה גם לגבי הנהלת החברה הממשלתית הגדולה במשק.
בפסק דין חד-משמעי קבע בית הדין כי המהלך של ההנהלה נגד נגר היה מנוגד לאחד מעקרונות היסוד שלפיהם מתקיימים יחסי העבודה בחברת החשמל זה שמונים שנה, שכן ועדות המשמעת בחברת החשמל מבוססות על שוויון ועל הסכמה בין ההנהלה והעובדים. ההנהלה, כך עולה מפסק הדין, ניסתה לאחרונה לשנות את המשוואה הזו, אך היא נכשלה, ובעקבות כך החלה להשתמש בכלי חדש, "עוקף ועדת משמעת", בשם "בירור ניהולי". לפחות ארבעה בירורים כאלה נעשו בחודשים האחרונים.
את המהלך של ההנהלה אפשר אולי להצדיק במציאות שבה ועד העובדים מנצל לרעה את כוחו בוועדת המשמעת, וחוסם אוטומטית כל ניסיון לפיטורי עובדים, ואולם מבדיקה שערכנו עולה כי לא תמיד זה המקרה: בשנה האחרונה פוטרו בהסכמת הוועד עובדים אחדים, שלגביהם נמצא שעברו עבירות משמעת או עבירות חמורות יותר. לדברי יו"ר מרחב הצפון בוועד, יעקב דבידה, "ארגון העובדים אינו נותן הגנה לעובדים שגנבו ממקום עבודתם. כשנמצא שהעובדים סרחו - הם פוטרו מיידית בחתימת ראשי הוועד. בכל מקום שהמנכ"ל וההנהלה ינסו לפעול בצורה חד-צדדית נפנה לבית המשפט".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.