אחריות תאגידית בחברות ציבוריות? בואו נדבר קודם על שקיפות

שופרסל, מזרחי טפחות ואפריקה קיבלו ציון "נכשל" בדירוג מעלה לאחריות תאגידית, משום שלא לקחו בו חלק * יו"ר מעלה, צבי זיו: "תוך 3 שנים כל החברות הציבוריות שחברות במעלה יחויבו להשתתף בדירוג" * ב-80% מהחברות בדירוג קיים גרעין שליטה / מירב אנקורי

שוק ההון המקומי נמצא עדיין בתחילת הדרך בכל הנוגע לאחריות התאגידית של החברות. כך עולה מנתוני "דירוג מעלה 2010 לאחריות תאגידית של עסקים", שהוצגו היום בבורסה של ת"א. על פי הדירוג, ב-80% מהחברות המשתתפות בדירוג קיים גרעין שליטה - המעידה על ריכוזיות - ורק ב-55% מחברות אלו שליש או יותר מהדירקטורים הם עצמאיים - כפי שמתבקש מהמלצות ועדת גושן. כן עולה מהדירוג, כי לא חל שיפור ניכר במספר הנשים המאיישות דירקטוריונים, ובמספר הנשים בעמדות ניהול בכירות המקבלות שכר גבוה. בנוסף, הגידול במספר המועסקים בתעסוקה הולמת מקרב המגזר הערבי הוא מזערי, וכך גם באשר לעובדים בעלי מוגבלויות.

החדשות הטובות בדירוג השנה, הן שהנתונים מצביעים על התייחסות גוברת לנושא הסביבתי של ניהול פסולת, על גידול במספר החברות המאמצות קוד אתי, על גידול במספר החברות המאיישות פונקציה לניהול סיכונים והמקיימות דיון ומיפוי יכולת הפחתת גזי חממה.

הדירוג, שמתבסס על מסירת נתונים על בסיס וולנטרי של החברות, מתמקד בארבעה פרמטרים מרכזיים: אתיקה בעסקים, סביבת עבודה, מעורבות בקהילה ואיכות סביבה. עם זאת, צריך להדגיש כי הנתונים אינם עוברים בדיקה חיצונית, אלא נמסרים על ידי החברות, ולכן צריך לקחת אותם בעירבון מוגבל.

בקרוב: עדכון קריטריונים

דירוג מעלה (ארגון הגג המקצועי של עסקים-עמיתים המחוללים שינוי בתחום האחריות התאגידית בישראל) מהווה בסיס להרכב "מדד מעלה לאחריות תאגידית" של הבורסה בת"א, וקיים משנת 2003. הוא מתעדכן ומשתכלל בהתאם לגיבושו של הדירוג, שהוא למעשה פרויקט בהתהוות. בניגוד לעבר, המדד השנה כלל את כל החברות הציבוריות המשתתפות בדירוג, ולא רק את 20 החברות הציבוריות המובילות בדירוג מעלה.

מתוך 47 החברות הציבוריות שדורגו השנה, 17 נכללו בקבוצת הפלטינה (קבוצת האיכות הגבוהה ביותר), 20 בקבוצת הזהב (קבוצת האיכות השנייה) ו-10 חברות בקבוצות הכסף (קבוצת האיכות השלישית). מבין החברות שחברות במעלה, לא ניגשו לדירוג שופרסל, אל על, מזרחי טפחות ואפריקה, ולכן קיבלו בו ציון "נכשל". לעניין זה אמר היום יו"ר מעלה, צבי זיו: "בתוך שלוש שנים כל עמיתי מעלה שהן חברות ציבוריות יחויבו להשתתף בדירוג".

בימים אלה עובר דירוג מעלה עדכון קריטריונים, שיכנס לתוקפו בשנת 2012. לדברי מומו מהדב, מנכ"ל מעלה, הסיבה היא כניסת ישראל ל-OECD והכללת החברות הישראליות במדד השווקים המפותחים של MSCI. "במדד יהיו דגשים מיוחדים על היבטי תעסוקת אוכלוסיות המתקשות להשתלב בשוק העבודה", אומר מהדב, "וכן על איכות סביבה, שינוי אקלים, נורמות של אתיקה, מניעת שחיתות וממשל תאגידי".

פעילות פרו-אקטיבית

מדד מעלה נועד לקרוץ למשקיעים שרוצים לשלב כלי ניהול אחראיים במדיניות ההשקעה שלהם, והוא מקבל רוח גבית מהדרישות החדשות של המפקח על הביטוח לפרט את קריטריוני ההשקעה בנושא ממשל תאגידי.

דורית סלינגר, מנכ"לית S&P מעלות, הביעה תמיכה במגמה: "בפרספקטיבה עסקית, קיימות (sustainability) היא מערכת כלכלית כוללת הדורשת ניהול כוללני של סיכונים פיננסיים, סביבתיים וחברתיים. כולנו מבינים שכדי לנהל סיכונים באופן יעיל, ולקבל החלטות מושכלות - הפרט, השווקים והקהילות צריכים להיות נגישים למידע וכלים מהימנים", אמרה סלינגר באירוע.

סלינגר הוסיפה כי "מעלה ו-S&P מעלות פועלות בחזית אחת של הגברת השקיפות, כתרבות עסקית של כלל השחקנים בשוק. היום במיוחד, על רקע התאוששות כלכלית איטית ורגישה, וההתמודדות עם מערך סיכונים נרחב ואף מקרי קיצון, עולה חשיבות פעילות פרו-אקטיבית לניהול, שלוקח בחשבון את כל ההיבטים שנוגעים לפעילות החברה, ואת הסיכונים בשקיפות מלאה. הטמעת כללי התנהלות אלו ישרתו באופן המיטבי את כל בעלי העניין - בעלי מניות, נושים, עובדים, לקוחות, ספקים ועוד".