הדולר היציג התחזק ל-3.867 ש': אכזבה מהרכישות בכרטיסי אשראי

כמדי יום שישי האחרון של החודש, חברות האנרגיה ירכשו מחר דולרים ■ בשוק המט"ח העולמי מתחזק הדולר בעקבות הסנטימנט השלילי במניות ■ גם העננה הגיאו-פוליטית מרחפת מעל ראשם של המשקיעים

השקל נסחר היום (ה') בהיחלשות מול המטבעות העיקריים, הדולר והאירו, כאשר בשוק המט"ח העולמי הדולר התחזק בעקבות הירידות שנרשמות בחוזים העתידיים על מדדי המניות בוול סטריט. זאת, לאחר שהלילה התחזק הדולר בעולם לאחר פרסום הודעת הריבית של הפדרל ריזרב מאמש, בה לקח ה'פד' צעד אחד אחורה.

הדולר עלה ב-0.2% ושערו היציג נקבע ב-3.867 שקלים לאחר שבבוקר הוא נחלש בכ-0.3%. האירו היציג התחזק ב-0.15% ל-4.747 שקלים. בשוק העולמי, הדולר מוסיף 0.2% מול האירו ונסחר סביב 1.228 דולרים לאירו. החוזים העתידיים על מדדי וול סטריט יורדים בשיעור של עד 0.8% וגם המניות באירופה רושמות ירידות, מה שמחזק את הדולר.

אמש הותיר ה'פד' את הריבית על 0-0.25%, כצפוי, וחזר על מילות הקסם להן ציפו המשקיעים: "לתקופה ממושכת". ה'פד' אמר כי הריבית תיוותר אפסית למשך תקופה ממושכת וציין כי ההתאוששות הכלכלית צפויה להתמתן. בהודעת הריבית נכתב כי שוק העבודה "מתאושש בהדרגה" וכל האיתותים של ה'פד' סימנו על התאוששות כלכלית מתונה ואיטית יחסית.

למרות שהריבית נמצאת בשפל היסטורי מזה כשנה וחצי, ה'פד' מאותת באופן ברור כי הוא ימשיך להותיר את הריבית על כנה, כאשר ההערכה כעת היא שהעלאת ריבית לא צפויה השנה. זאת, בניגוד לתחזיות עד לא מזמן לפיהן העלאת ריבית ראשונה תתרחש בסוף 2010.

נתונים חלשים בישראל

בישראל ממתינים לפרסום החלטת הריבית ביום ב', כאשר ההערכה הרווחת היא שבנק ישראל יותיר את הריבית על 1.5% וידחה את העלאת הריבית עקב משבר החוב באירופה. אך לפני כן, בשוק המט"ח מתכוננים לרכישות והמכירות המסורתיות שמאפיינות סוף חודש ותחילת חודש. מחר (ו'), כמדי יום שישי האחרון של החודש, חברות האנרגיה ירכשו דולרים לצורך רכישות נפט. בשבוע הבא, בימים רביעי וחמישי, הייצואנים צפויים למכור דולרים במסגרת המכירות המסורתיות של תחילת כל חודש.

השוק המקומי עוקב היום בעיקר אחר הנעשה בחו"ל אך לא חסרות התרחשויות מקומיות, בין אם בזירת המאקרו ובין אם בזירה הגיאו-פוליטית. הלמ"ס פרסמה בצהריים את נתוני הרכישות בכרטיסי אשראי בחודש מאי, מהם עולה כי הרכישות עלו ב-5% בלבד בחודשים מארס-מאי, מתחת לקצב של 8-12% בשנים האחרונות. הנתון מעיד על חולשה בצריכה הפרטית, שמהווה למעלה מ-40% מהתמ"ג. נתון זה מצטרף לנתונים חלשים שפורסמו בשבוע האחרון, אשר מעידים על התמתנות בצמיחה הכלכלית בישראל.

בזירה הגיאו-פוליטית ממשיכים המשקיעים לעקוב אחר ההתתחויות השונות - החל מדיווחים שונים על הכנות לתקיפה פוטנציאלית ישראלית-אמריקנית באיראן וכלה במשטים שונים מאיראן ולבנון שעושים דרכם לעזה.

[לאתר המט"ח]