סקר: ירידה של 50% בשיעור ההשקעות בסטארט-אפים חדשים

לפי דו"ח שיבולת ושות', יש גם עלייה בדרישת משקיעים לתנאים מועדפים ■ בכיר במשרד: "מחיר הכסף פשוט עלה"

אם רוצים לתאר במספרים את מצבו הרגיש של ענף ההון סיכון הישראלי בסוף 2009, הסקר החצי-שנתי של משרד עורכי הדין שיבולת ושות' מסייע בכך.

לפי הסקר, שנערך בשיתוף פירמת עוה"ד Fenwick & West LLP מעמק הסיליקון שבארה"ב, התנאים המשפטיים שמלווים את עסקאות ההון סיכון משנת 2009 מוגדרים כ"סממנים קלאסיים של שוק בו קשה לגייס".

לפי הנתונים בסקר השנתי, חלה בשנה האחרונה ירידה משמעותית במספר הגיוסים של חברות בסבבים מוקדמים, כלומר ראשון ושני. "זהו הנתון הברור והבעייתי ביותר", טוען עו"ד ליאור אבירם, שותף בכיר וראש תחום ההיי-טק במשרד עוה"ד שיבולת. לפי הנתונים, רק 16% מההשקעות ב-2009 יועדו לסבב ראשון, כלומר השקעות בחברות חדשות, ורק 40% בסבבים ראשון ושני. זאת לעומת כ-60% בשנת 2008 ו-65% מכלל ההשקעות ב-2007.

גיוסים בשווי יורד

הבעייתיות ניכרת גם בגידול החד במספר ההשקעות בחברות בשלבים מאוחרים, כלומר מסבב רביעי והלאה. 46% מההשקעות ב-2009 יועדו לסבבים אלו, לעומת כ-20% בלבד בשנים 2008 ו-2007. הגידול בהשקעות בשלבים מאוחרים, מעיד כי מדובר במספר גדול של משקיעים קיימים, ששמרו כספים להמשך התמיכה בחברות הפורטפוליו שלהן, אך לא בכספים חדשים.

מעבר לכך, בולטים בסקר מספר נתונים שמעידים על המחסור בכספים בתעשייה. 30% מכלל ההשקעות התבצעו בשוויים נמוכים מהגיוס הקודם (Down Round), מה שמשקף גידול חד (30%) לעומת הסקר הקודם לפני שנה, שסיכם את הרבעון האחרון של 2008 והראשון של 2009. הגידול בהשקעות לפי שווי יורד, בולט במיוחד בהשוואה לביצועים בעמק הסיליקון, בו רואים כי מספר הסיבובים שנערכו בשווי יורד, לא השתנה לעומת הסקר הקודם.

נתון נוסף הוא עלייה חדה בשיעור המשקיעים שדורשים תנאים מועדפים בקבלת הכספים במצב של אקזיט גם במקרה של מכפילים גבוהים יחסית, כך שגם במקרה של מכפילים של יותר מפי 3 על ההשקעה, עדיין יקבלו המשקיעים עדיפות בהנזלת ההשקעה.

אבירם מסביר את התופעה בסיכון הגבוה שמרגישים המשקיעים ובמחסור בכספים. לדבריו, "אנחנו רואים את התנאי הזה לפעמים גם בפי 6 על הכסף, כי המשקיע מצפה לראות תשואה חריגה יחסית לימים כתיקונם. מחיר הכסף פשוט עלה".