בשבועיים האחרונים, וגם היום, התפרסמו נתוני מאקרו כלכלה חלשים בארה"ב, בישראל, ובעוד אזורים בעולם. הבוקר, למשל, פורסם בסין כי מדד מנהלי הרכש של התעשייה ירד ביוני ל-52.1 נק' לעומת 53.9 נק' במאי ולעומת צפי כלכלנים לרמה של 53.1 נק'. המדד אמנם נותר מעל רמת 50 הנקודות המפרידה בין התכווצות להתרחבות בפעילות אולם עדיין איכזב.
אתמול בארה"ב פורסם סקר ADP למספר המועסקים במגזר הפרטי בחודש יוני, שהראה כי נוספו 13 אלף משרות, לעומת התחזיות המוקדמות בוול סטריט לתוספת של 61 אלף משרות, בהמשך ליצירת 55 אלף משרות בחודש מאי.
בשיחה עם "גלובס" אומר בני מוזס, מנכ"ל חברת כיוון קרנות נאמנות, כי "אני הייתי עושה הפרדה בין אירופה לארה"ב וסין. בסין הכלכלה מחוממת והם רוצים לצנן קצת את הכלכלה, בעיקר את ענף הבניה, למנוע בועה. אם הם יצליחו, זה טוב גם לסין וגם לשאר העולם כי זה בר קיימא. הם יכולים להמשיך לצמוח בקצב של 8%-8.5% וזה טוב. קצב צמיחה כזה בהחלט יכול לתמוך בכלכלה העולמית".
פעם ראשונה השכר שם מתחיל לעלות, וזה בעידוד הממשלה. עצם העובדה שהם החליטו לנייד את היואן תפתור להם שתי בעיות: האינפלציה תרד והסינים יהפכו לצרכנים עשירים יותר, וזה יכול לעזור לעולם.
- ומה באירופה?
אירופה לדעתי עשו ועושים טעות חמורה בכך שהם מנסים לצנן ולרסן את הכלכלה מוקדם מידי. יוון זה לא דוגמא, אבל ספרד או אירלנד יכולות לעשות צמצום במידה מסויימת. אבל, מדינות מרכזיות כמו גרמניה וצרפת יכולות להמשיך ולשמור על קצב צמיחה על מנת לשמור על הגוש. אז ההאטה בכלכלה של גוש האירו תהיה יותר מתונה.
הפיחות החד בשער האירו ביחס להרבה מטבעות יעזור להם לצמוח, זה יגדיל את הצמיחה שלהם שנה קדימה ב-0.5%-1% יותר מציפיות האנליסטים. הם יהנו מיצוא חזק יותר וגם יהנו מהתיירות, שתהיה יותר זולה, בהרבה. אני טוען שהצמיחה בגוש האירו תהיה קרובה יותר ל-2% בזכות הפיחות. אני רוצה להזכיר שבקוריאה היה פיחות חד של כ-40% ב-1997-1998 וכתוצאה ממנו גדלו מאוד 5 חברות ענק כמו יונדאי, פוסקו או LG.
בארה"ב המצב שונה לגמרי. ברננקי למד מכל הטעויות שעשו בשנות ה-30', והוא מציל את הכלכלה האמריקנית. הוא ממשיך לפעול לכיוון הרחבת המשק, אובמה תומך בזה, הם מנסים לייצר תמריצים בכל דרך אפשרית. אני מעריך שהם צודקים בפעילות הזו, נראה בעוד שנה ארצות הברית ברמה אחרת, הרבה יותר חזקה. אני מקווה שהשוק יבין סוף סוף שלא יהיה מיתון פעם שנייה, ברננקי ואובמה לא יתנו לזה לקרות בכל מחיר".
- השאלה אם הם לא בזבזו את כל התחמושת?
"יש להם. הם קיבלו מהבנקים כמעט את כל הכסף בחזרה. כרגע יש צמיחה והם רוצים לשמור ולהגביר אותה, בעיקר כדי שיוכלו להקטין את האבטלה. החברות עדיין לא מרגישות מספיק בטחון להעסיק עובדים חדשים, בינתיים הם מגדילים את שעות העבודה של העובדים הקיימים. אם היו לוקחים עובדים חדשים, הייתה תוספת של כ-200-250 אלף משרות בנתון של חודש מאי".
"ברגע שיעברו עוד כמה חודשים ויראו שאין תחתית כפולה אז יתחילו להעסיק עובדים חדשים, זה שאלה של זמן. אני מאמין שארה"ב מסוגלת לצמוח בכ-3%-3.5% השנה ובשנה הבאה".
- ומה לגבי השוק?
"מדד ה-S&P 500 הוא מאוד מאוד זול. עכשיו הוא על מכפיל 12 ל-2010 לעומת ממוצע של 16 ול-2011 הוא על 11. בנוסף, יש כ-10 טריליון דולר שנמצאים בחניית ביניים עם ריבית מאוד נמוכה, בגלל הפחד. ברמות כאלה, ברגע שיקבלו קצת בטחון, חלק מהכסף יחזור למניות. זה רק עניין של בטחון, לא של כלכלה. של אמוציות".
לגבי מיגזרים, אחד המגזרים החשובים ביותר הוא ההיי-טק, בלעדיו השוק לא יכול להתרומם. גם סקטור הבנקאות חשוב ויבוא אחריו. זה שהריבית על משכנתאות מאוד מאוד נמוכה יכול לעודד אנשים לקנות בתים במקום לשכור וזה צפוי לעודד את השוק.
- הרפורמה במיגזר הפיננסים לא תפגע בבנקים?
"לא. בהתחלה התוכנית הייתה מאוד קיצונית, אבל בפועל הסתבר שההגבלות הרבה יותר פושרות ממה שחשבו. בנקים שהתראיינו אמרו שאפשר לחיות איתם. ההר הוליד עכבר".
- אז צריך איזשהו טריגר לשנות את המגמה.
"כן. אובמה וברננקי לא יתנו בשום אופן למשק האמריקני לחזור למיתון. ברגע שהבטחון יחזור לחברות והם יראו שלא תהיה תחזית כפולה בכלכלה הם יגייסו יותר עובדים, תהיה ירידה ברמת האבטלה והשווקים יחזרו לעלות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.