נתוני התעסוקה והמלאים בתעשייה שהתפרסמו לאחרונה בארצות הברית מעלים שוב חשש מפני גלישה נוספת למשבר ומיתון שעיקרו אבטלה גואה ועיכוב בחידוש המלאים. כך אומר צחי ליבוביץ', מנהל הדסק המוסדי באימפקט ניהול תיקי השקעות מקבוצת בנק איגוד.
שני נתונים שהתפרסמו בימים אלה בארה"ב הם אלה שייקבעו האם פניה של מי שנחשבה עד לאחרונה לכלכלה הגדולה בעולם למיתון עמוק או להתאוששות מהמשבר שפקד אותה אך לפני שנתיים : נתוני דו"ח התעסוקה ונתוני המלאים בתעשייה.
אמנם נתון "התחלות הבנייה" חשוב ביותר בתקופה זו לנוכח משבר הנדל"ן שפקד את ארה"ב ב- 2008, אולם נתון אחד העומד בחשיבותו מעל כולם ורלוונטי מתמיד הוא דו"ח התעסוקה. רבים מהפרשנים מודים שהוא הנתון שיקבע מתי תחל עליית ריבית הפד מרמת התחתית שהיא נמצאת בה היום ובעיקר תיקבע המגמה שלו לאורך מספר פרסומים.
אותו דו"ח תעסוקה שהראה סימני ההתאוששות במהלך 2009 והביא להערכות מוקדמות כי ניתן יהיה להעלות ריבית כבר במחצית השנייה של 2010, מבשר בשורות פחות טובות בתקופה האחרונה ומביא בכך לדחייה בהערכות לגבי מועד התחלת העלאת הריבית מרמתה האפסית כיום, אומר ליבוביץ'.
"ברור לכל כי כל עוד לא תהייה התאוששות משמעותית ומרשימה בנתוני התעסוקה בארה"ב לא ניתן יהיה להעלות ריבית. נזכיר כי במהלך 2009 שררה אווירה אופטימית לגבי כיוון חיובי בהתאוששות. כיום, בנוסף למשבר החוב באירופה, שהקפיץ את רמת האי וודאות לגבהים חדשים היות ואף אחד עדיין לא יודע כיצד הוא ישפיע על הכלכלה האמריקאית (כולל הכלכלה הישראלית שכה מושפעת ממנה) , ניתנות פרשנויות לא מעודדות לאותה התאוששות לכאורה שנצפתה אשתקד".
הסיבה הראשונה והפחות משמעותית אך רלוונטית לנתונים האחרונים שפורסמו היא נושא העובדים הזמניים. במסגרת ניסיון הממשל להילחם באבטלה הגואה בסוף 2008 תחילת 2009 גויסו מאות אלפי מובטלים לעבודה זמנית במסגרת מפקד האוכלוסין שבצע הממשל. גיוס זה תרם מאוד לשיפור קוסמטי בנתוני התעסוקה. באותה עת, השווקים שיוועו לנתונים חיוביים וקולם של אלה שביקשו לא להתרגש מהנתונים החיוביים לכאורה בשל גיוס העובדים הזמניים נבלע בתוך גל האופטימיות ששטף את השווקים החל מהרבעון השני של 2009.
בשבועות האחרונים מתחיל הממשל לשחרר את אותם עובדים זמניים אשר נפלטים חזרה למעגל האבטלה והעניין ניכר בנתוני התעסוקה האחרונים.
הסיבה השנייה, שהיא המקור העיקרי לדאגה, היא נושא המלאים. ב-2008, כתוצאה מהחשש הגדול מפני מיתון עולמי, התעשייה האמריקאית הקטינה את היקפי הייצור ובכך גרמה לעלייה באבטלה. ב- 2009 העלייה במלאים נבלמה והחלה ההתאוששות. אחת הסיבות העיקריות לכך היא העובדה שהחששות למיתון העולמי הכבד, שהיו מוגזמות, והקיטון בהיקפי הייצור גרמו לחיסול מלאים בתעשייה, לכן היה צורך לייצר מלאים חדשים.
בדו"חות התעשייה האחרונים מתחילה להסתמן מגמה של ירידה בשעות העבודה השבועיות בקרב עובדי הייצור, נתון המצביע על סיומו המתקרב של מחזור המלאים הנוכחי.
במידה ורמת אי הוודאות לא תרד בזמן הקרוב ייתכן עיכוב משמעותי בחידוש מחזור המלאים הבא וזהו החשש הגדול ביותר לגבי המשך התאוששות התעסוקה בארה"ב, אומר ליבוביץ'.
בלימת ההתאוששות ואף גרוע מכך עלייה מחודשת באבטלה תדחה למועד לא ידוע את העלאת ריבית הפד ותזרע חששות מחודשים מפני מיתון עולמי, שעלולות להביא למיתון בפועל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.