"נתוני המאקרו האחרונים מצביעים על משק בבלימה"

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה החטיבה לנכסי לקוחות וייעוץ בבנק מזרחי טפחות: מדד המחירים לצרכן ללא דיור וללא פירות וירקות ירד 1.2% ברביע השני ולא עלה כלל ברביע הראשון, הנתונים יאתגרו את בנק ישראל בהחלטותיו הבאות

"פרט לירידה בשיעור הבלתי מועסקים במשק, שהסתכם ב-6.5% בחודש מאי (נתון שלצערנו אינו אמין במיוחד) וגאות בלינות תיירים במלונות תיירות (נתון תנודתי מאוד), אנו מתקשים למצוא נקודות אור בנתוני הלמ"ס על הפעילות במשק ברביע השני של השנה". כך אומר רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה החטיבה לנכסי לקוחות וייעוץ בבנק מזרחי טפחות.

הנתונים, אומר מנחם, מצביעים על האטה עד בלימה הן בצד ההיצע והן בצד הביקוש. כך, אנו עדים להאטה נוספת בייבוא חומרי הגלם, שיחד עם הצלילה במדד מנהלי הרכש בתעשייה בחודשיים האחרונים אינה מבשרת טובות לייצור התעשייתי במחצית השנייה של השנה. פדיון המסחר והשירותים, המהווה מדד לביקושים המקומיים, נמצא אף הוא בהאטה.

ייצוא הסחורות חש היטב את נחת זרועו של המשבר באירופה והפיחות בשער האירו, שכן להוציא עלייה דו ספרתית בטכנולוגיה העילית, שאר קבוצות הטכנולוגיה ספגו מכה קשה וירידות כואבות, שהפכו על פניהן עליות חזקות ברביע הראשון של השנה. הדברים אמורים, בין השאר, בתעשיות הכימיה, המכונות, הכרייה והחציבה.

משקי הבית מצטרפים גם הם למגמה ומספר נתונים מאותתים על האטה בהוצאותיהם, כולל האטה חדה מאוד בפדיון המסחר הקמעוני, שכמעט לא עלה בחודשים אפריל ומאי, המכירות ברשתות השיווק, שהאטו קמעא ברביע השני, והרכישות בכרטיסי אשראי, שעלו אף הן פחות בהשוואה לרביע הראשון. מדדי אמון הציבור נתנו במה למגמה זו בראשית החודש.

ייבוא מוצרי ההשקעה, שקצב עלייתו ברביע השני הצטמצם במחצית בהשוואה לרביע הראשון, מצביע על כך שההשקעה בנכסים קבועים בענפי המשק עלולה להאט, נתון שלילי מבחינת קצב ההתרחבות הפוטנציאלי של התוצר. לבסוף, בניכוי הקפיצה הנקודתית של מחירי הדירות ושכר הדירה (שלפי נתוני הלמ"ס מהיום אפשר שהחלה להיעצר), קצב האינפלציה במשק שלילי מתחילת השנה! מדד המחירים לצרכן ללא דיור וללא פירות וירקות ירד 1.2% ברביע השני ולא עלה כלל ברביע הראשון! .

הנתונים, אומר מנחם, מצביעים על משק בבלימה, במיוחד בהשוואה להתרחבות המהירה ביציאה מהמשבר. מגמת ההאטה מדאיגה ומעמידה בספק את המשך השיפור בשוק העבודה. כך גם סעיף התעסוקה במדד מנהלי הרכש. תנאי הרקע ממשיכים לפעול לרעת המשק. לא נראה כי יש מקום לחשוש מהתפתחות לחצים אינפלציוניים ברמה הכלל משקית. נתונים אלו יאתגרו את בנק ישראל בהחלטותיו הבאות.