האם מפולת מתקרבת? עשר סיבות לפחות להיות מודאגים

"וול סטריט ג'ורנל" מונה 10 סיבות שהמשקיעים צריכים לחשוש מפניהן, ובניהן החובות האדירים של משקי הבית, העצבנות של הפדרל ריזרב, מחירי המניות הגבוהים יחסית, שיעור האבטלה ועוד

מדדי המניות אמנם ביצעו מהלך עליות מרשים מתחילת חודש יולי אולם הוא לא נתמך בגידול משמעותי במחזורי המסחר. ובימים האחרונים שוב עולה רמת הפחד בשווקים, ביחד עם הדיבורים על מיתון נוסף במשק האמריקני.

ב"וול סטריט ג'ורנל" מפרסם היום מאמר ובו 10 סיבות לחשוש ממפולת בשווקים בשבועות הקרובים.

1. מחירי המניות יקרים. לפי המאמר, אם מנקים כל מיני "הפרעות" ואירועים חד פעמיים המניות נסחרות היום במכפיל 20 על הרווח ההיסטורי, לעומת ממוצע של 16 בעבר.

2. ראשי הפדרל ריזרב מאותתים עצבנות. השבוע השאיר בן ברננקי את גובה הריבית ללא שינוי והצהיר על צעדי תמיכה נוספים בכלכלה שהולכת ומאבדת את המומנטום החיובי של הרבעונים האחרונים.

3. יש יותר מדי אופטימיות ויותר מידי מנהלי השקעות מעריכים שהשוק יעלה. וזה סימן לא טוב.

4. דפלציה. אמנם מדד חודש יולי רשם עלייה של 0.3% אולם שלושת המדדים שקדמו לו ירדו וזה סימן לא טוב לכלכלה.

5. אזרחי ארה"ב עדיין חייבים הרבה מאוד כסף. החוב הכללי של המשק האמריקני עומד היום על כ-35 טריליון דולר, לעומת כ-18 טריליון דולר "בלבד" לפני 10 שנים. מפחיד.

6. שיעור האבטלה אמנם עומד על כ-9.5% באופן רשמי אולם האבטלה האמיתית קרובה יותר ל-17%.

7. שוק הנדל"ן על הקרשים. מספר הבתים שהלכו לכינוס נכסים שב ועלה בחודש שעבר, ל-93 אלף. המוכרים מיואשים וחותכים מחירים והקונים הרבה פעמים לא נראים באופק. למרות שיעור הריבית על משכנתאות, שירד לאחרונה לשפל היסטורי, שוק הנדל"ן עדיין מדרדר.

8. וושינגטון נמצאת במערכת בחירות, ונראה שהרפובליקנים הולכים לנצח בגדול. ואז יהיה קשה מאוד למימשל לנהל מדיניות כלכלית.

9. יום העבודה מתקרב, משמע אנחנו נכנסים לתקופה בשנה שבה קרו רוב המפולות הגדולות (בחודשים ספטמבר-אוקטובר).

10. ההתרחשויות האחרונות בשוק אגרות החוב, נתוני מאקרו שונים וגם התחזית של סיסקו וחברות אחרות, כולם אינם סימנים מבשרי טובות לשוק המניות.