"הריבית האפסית של ה'פד' עלולה ליצור בועות הרסניות"

כך אמר נשיא ה'פד' בקנזס סיטי, תומס הוניג בכנס של הבנק המרכזי שנערך אתמול ■ מרטין פלדסטין: "ייתכן שכל מי שקונה אג"ח ממשלתיות לעשרים-שלושים שנה לוקח סיכון גדול"

המשתתפים בכנס ה'פד' חלוקים בדעתם לגבי הדרך הטובה ביותר להכיל בועות מחירים, וזאת שלוש שנים לאחר שהתרסקות מחירי הדיור בארה"ב הובילה למיתון העולמי החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה.

סגן נגיד הבנק המרכזי של בריטניה, צ'רלס בין, אמר אתמול (שבת) למשתתפים בכנס שהכלים הרגולטוריים הם היעילים ביותר לצורך הוצאת האוויר מבועות מבלי לחולל נזק כלכלי נרחב. "המדיניות המוניטרית חלשה מדי, ומכוונת באופן גרוע מדי, מכדי שתוכל למתן גאות באשראי ובמחירי הנכסים מבלי ליצור נזק נלווה בלתי מתקבל על הדעת", אמר בין. "במקום זאת, אם רוצים הבנקים המרכזיים לנהל את צמיחת האשראי ומחירי הנכסים באופן שימנע חוסר יציבות בעתיד, יש צורך במכשיר אחר, ואין ספק שמכשיר זה הוא מדיניות מקרו-יציבותית".

אלן בלינדר, לשעבר סגן יו"ר ה'פד', שנשא דברים בתגובה לנאומו של בין, אמר כי ייתכן שהעדפת ההתערבות הרגולטורית בבועות אשראי היא "המתאר המעורפל של קונצנזוס חדש שהולך ומתפתח בסוגיה זו".

ג'ון טיילור, פרופסור באוניברסיטת סטנפורד, ומחברה של נוסחה לקביעת ריבית שבה משתמשים בנקים מרכזיים, אמר שיעילות הכלים "עדיין לא הוכחה" ושהשימוש בהם עלול לגרום לנגידי בנקים מרכזיים לאבד את התמקדותם בהכנסות שינויים מתאימים בשערי הריבית. "במובן מסוים היה זה הפד שגרם לבועה" במחירי הדיור, אמר טיילור. "לפיכך יש לתת עדיפות להימנעות מיצירת בועות מלכתחילה".

נשיא ה'פד' בקנזס סיטי, תומס הוניג, שאירח את הוועידה, הזהיר השנה שמדיניות ה'פד', שבמסגרתה נותרת הריבית ברמה שמתקרבת לאפס, עלולה ליצור בועות מחירים חדשות בעלות פוטנציאל הרסני. בועות פוטנציאליות באג"ח של משרד האוצר ובאג"ח מגובות משכנתאות לדיור עלולות לחשוף את המשקיעים לסיכון העלאת ריבית, אמר מרטין פלדסטין, פרופסור באוניברסיטת הרווארד, במהלך הפסקה בדיונים.

"ייתכן שכל מי שקונה אג"ח ממשלתיות לעשרים-שלושים שנה לוקח סיכון גדול", אמר פלדסטין, שעמד בראש מועצת היועצים הכלכליים של הנשיא רונלד רייגן בשנים 1982-1984. "המחירים האלה עלולים לרדת. אני חושב שהפד משאיר את המחירים האלה נמוכים מתחת לנקודת איזון כלשהי בעתיד".

ייתכן שבן ברננקי שוקל שילוב של האסטרטגיות שהציעו בין ובלינדר. בנאום שנשא בינואר, אמר ברננקי ששערי הריבית הנמוכים של ה'פד' לא גרמו לבועת הדיור, ושהתגובה הטובה ביותר לבעיה היתה צריכה להיות "רגולטורית, ולא מוניטרית".

עם זאת, אמר ברננקי שאם גל הרגולציה החדש יתברר "כבלתי מספיק למנוע הצטברויות מסוכנות של סיכונים פיננסיים, עלינו להמשיך ולהיות פתוחים לשימוש במדיניות מוניטרית ככלי משלים בהתמודדות עם סיכונים אלה".

חשוב מאוד לשלב את השניים, אמר הנרי קופמן, נשיא הנרי קופמן ושות', הפועלת מניו יורק, במהלך הדיון. "כדי שהמדיניות המקרו-יציבותית תעבוד, יש צורך לשלב אותה במדיניות מוניטרית, ולפיכך תפקידו הפד הוא תפקיד של תיאום", אמר קופמן, לשעבר סגן נשיא בסלומון וכלכלן בפד.