קריאות בארה"ב לתוכנית סיוע נוספת: "אין ל'פד' מה לעשות"

הכלכלנים שהשתתפו בסימפוזיון ה'פד' בג'קסון הול תמימי דעים: ארגז הכלים של ה'פד' מרוקן כמעט לחלוטין; אובמה צריך להשיק תוכנית סיוע פיסקאלית כדי לתמרץ את הכלכלה

בשבוע הקרוב, פקידי הפדרל ריזרב יצטרכו להתמודד עם סבב נוסף של נתוני מאקרו, שצפויים להצביע על האטה בצמיחה של המשק האמריקני. זאת, נוכח הספקות באשר ליכולתם לקיים את הבטחתו של היו"ר, בן ברננקי, מסוף השבוע - להגן על ההתאוששות ולהימנע ממיתון נוסף.

בעוד שברננקי אמר בנאומו כי ל'פד' נותרו כלים לעשות כן, דוגמת רכישת נכסים, הרי שמשתתפים אחרים בסימפוזיון בג'קסון הול אמרו שהשפעתם של צעדים כאלה עלולה להיות חלשה מדי ושהמדיניות הפיסקאלית צריכה לשחק תפקיד גדול יותר. לנוכח הנתונים של השבוע הקרוב, שצפויים להראות האטה במגזר היצרני ובשוקי הדיור והעבודה, עשוי להתגבר לחץ לפעולה.

מס' עבודות שהוצגו בג'קסון הול, אישרו את החששות שכלכלת ארה"ב מאטה. כרמן ריינהארט מאוניברסיטת מרילנד ו-וינסנט ריינהארט עשו שימוש בראיות ממצבן של 15 כלכלות שיצאו ממיתון, והזהירו שארה"ב ומדינות מפותחות אחרות עשויות להתמודד עם צמיחה חלשה ושיעור אבטלה גבוה עד 2017.

ברננקי לא היה הבנקאי היחיד בג'קסון הול ששקל דרכים ללבות את הצמיחה. מאסאקי שיראקאווה מהבנק המרכזי ביפן מיהר לשוב הביתה וזימן ישיבה מיידית. ז'אן קלוד טרישה מהבנק האירופי המרכזי עשוי להרחיב השבוע את הלוואות החירום של הבנק, וסגן הנגיד של הבנק המרכזי של בבריטניה, צ'ארלס בין, אמר ש"אנו עשויים להזדקק לפעולה נוספת".

נזכיר כי בינואר 2009, עם היכנסו של ברק אובמה לבית הלבן, הוא השיק תוכנית סיוע פיסקאלית בהיקף של 787 מיליארד דולר, שכללה מתן סיוע לבעלי בתים העומדים בפני עיקול, תמרוץ לרוכשי דירות חדשים, מתן הטבות לעסקים קטנים ובינוניים ומתן הטבות מס לחברות שיעסיקו עובדים. התוכנית אט אט הגיעה לסיומה, וכעת משכלכלת ארה"ב רושמת האטה בצמיחה, שבות הקריאות לתוכנית סיוע גדולה נוספת.

פרנקל תומך בתוכנית תמרוץ פיסקאלית

תומאס הואינג, נשיא שלוחת ה'פד' בקנזס ומארח הוועידה, אמר בראיון לבלומברג כי "אמרתי מזה זמן מה שההתאוששות תהיה מתונה ועל אנשים להכיר בעובדה זו".

"אני באמת לא חושב של'פד' יש מה לעשות. גם אם הוא ירכוש נכסים נוספים, שזו האופציה הטובה ביותר, ואפילו בשווי טריליון דולר, לדעתי, לא תהיה לכך השפעה גדולה", אמר מרטין פלדשטיין, פרופ' בהרווארד. כדי לעודד צמיחה, פלדשטיין תומך בקיצוץ מיסים שהשית ג'ורג' בוש, שתוקפם יפקע בסוף השנה.

"ברננקי היה צריך לפנות לבית הלבן ולקונגרס ולבקש מהם תוכנית סיוע פיסקאלית חדשה אחרי הבחירות בנובמבר", אמר נשיא הבנק העולמי, רוברט זוליק. מקום טוב להתחיל בו, הוא אמר, יהיה לבדוק את הביטוח הלאומי.

"כולנו יודעים שהגורילה המרכזית בחדר היא המדיניות הפיסקאלית", אמר יעקב פרנקל, לשעבר נגיד הבנק המרכזי של ישראל וכיום יו"ר JP מורגן, לקהל הנוכחים.