פיקסקאוט מתכננת גיוס של 10 מיליון דולר

חברת הסטארט-אפ פיקסקאוט חולמת על הנפקה בתל-אביב, ובמקביל בוחנת אפשרות לגייס כסף מקרנות שמשקיעות בחברות צומחות

ראשי הבורסה התל-אביבית אוהבים לדבר על כך שהיא בית לסטארט-אפים, אך בפועל, כבר 3 שנים לא הצליחה חברה מסוג זה להפוך לציבורית שם. אחת החברות שמקוות לסיים את הבצורת היא PicScout, שמפתחת פתרון למעקב אחר תמונות באינטרנט המוגנת בזכויות יוצרים.

כפי שנחשף לראשונה ב"גלובס", פיקסקאוט תכננה לאחרונה להנפיק בבורסה התל אביבית, במטרה לגייס 5-10 מיליון דולר לפי שווי של 20-30 מיליון דולר, ואף הגישה טיוטת תשקיף לרשות ניירות ערך. אלא שגם דרכה של פיקסקאוט לבורסה אינה קלה, ובינתיים ההנפקה אינה מתרחשת. החברה משכה את טיוטת התשקיף כך שלא תנפיק ברבעון הנוכחי, אך לא ויתרה סופית על תוכניתה.

אופיר גוטלזון, ממייסדי פיקסקאוט, אומר בראיון ל"גלובס" כי "זהו אמנם מהלך חריג להנפיק בתל אביב, אבל האפשרות קיימת. אנחנו אגרסיביים בהתכוננות להנפקה ונמצאים בתהליך. במקביל, אנחנו שוקלים אפשרויות נוספות לגיוס הון. בין היתר, מקרנות שמשקיעות בחברות צומחות".

תקופה ארוכה השוק היה סגור להנפקות של חברות מסוגכם. גוטלזון: "זו שאלה פתוחה אם השוק מוכן להנפקות חדשות, ובפרט של חברות סטארט-אפ, אבל אני מאמין שכן. חורה לי שאין הרבה חברות היי-טק בתל אביב. כולם הרי מתפארים במושג Start-Up Nation, אבל הבורסה לא משקפת את המציאות הזו. יש חברות ישראליות רבות שלא מצליחות לגדול, שכן אין בישראל מודל הון סיכון שמתאים להשקעות בחברות בשלבי צמיחה. לכן, פעמים רבות, האופציה היחידה שעומדת בפני היזמים היא למכור את החברה.

"היכולת שלנו לחשוב על הנפקה נובעת מכך שבחברה לא השקיעו קרנות הון סיכון, כך שאין עלינו לחץ מבפנים, וגם יש לנו אמונה אמיתית שגיוס של כסף יכול להוביל לחדירה משמעותית של המוצר החדש. אנחנו חברה רווחית עם פוטנציאל הכנסות עתידיות משמעותי. זה נראה מבטיח וזה סיפור שיכול לעניין את המשקיעים".

מאגר ביומטרי של תמונות

פיקסקאוט הוקמה ב-2002 על-ידי גוטלזון, המשמש כמנכ"ל ואייל גורה, יו"ר החברה. שם משפחתו של גורה לא זר לקוראי המדורים הכלכליים. גורה הוא בנו של מוטי גורה, יזם ההיי-טק הוותיק, שבעקבות קריסת קבוצת אדאקום שבבעלותו נכנס להליכי פשיטת רגל. הקבוצה החזיקה במספר חברות תקשורת, הונפקה בבורסה, וקרסה באמצע שנות ה-90, תוך שהיא גוררת את משקיעיה להפסדים קשים. בהמשך, גורה היזם הסדרתי הקים חברות נוספות כמו ויקון ואופטיבייס.

פיקסקאוט גייסה מיליון דולר מיאיר גולדפינגר, ממייסדי מיראביליס, ומלני רקנאטי. הכנסותיה הן 5 מיליון דולר לשנה.

הטכנולוגיה של פיקסקאוט מזהה את טביעת האצבע הדיגיטלית של תמונות המופיעות ברשת, גם בכאלה שעברו טשטוש או עריכה. לחברה יש שני מוצרים: ImageTracker, טכנולוגיה שמאתרת שימושים בתמונות באינטרנט ומדווחת לבעלי הזכויות על כך, ומוצר חדש בשם ImageExchange - תוסף לדפדפני פירפוקס ואקספלורר, שיודע לזהות בזמן אמת תמונות המוגנות בזכויות יוצרים ולהציע למשתמשים אופציה קלה לרכישתן.

"יש לנו יותר מ-40 מיליון תמונות בפלטפורמה שלנו שאנחנו יודעים מי בעליהן, כמו מאגר ביומטרי של תמונות", אומר גוטלזון. על לקוחות החברה נמנות ספקיות התמונות Getty Images ו-Dreamstime.

הגיוס שהחברה מתכננת נועד לקדם ולפתח את המוצר החדש שהושק בקיץ. לדברי גוטלזון, עד כה התקינו את התוסף מאות משתמשים.

- עד כמה נפוצה המציאות של הפרת זכויות יוצרים של תמונות באינטרנט?

"רק אחת מתוך כל תשע תמונות בהן עושים שימוש מסחרי ברשת היא חוקית. שוק רכישות התמונות מוערך ב-1.5 מיליארד דולר. הרבה משתמשים היו בוחרים באופציה החוקית, לו היה עומד לרשותם הכלי המתאים".

- איך מייצרים מזה הכנסות?

"באמצעות ImageTracker אנחנו מספקים מידע לבעלי התמונות ומקבלים חלק יחסי מההכנסות שנובעות מהאכיפה - מעין מודל של תשלום פר פעולה. באמצעות ImageExhange, הניתן להורדה בחינם, אנחנו מאפשרים לבעלי הזכויות לפרסם את פרטיהם ליד התמונות שבבעלותם, ומקבלים תשלום בכל פעם שמשתמש לוחץ. זה מודל פרסומי שמזכיר את התשלום פר-קליק של גוגל".

- מה החזון שלכם לשנים הקרובות?

"אנחנו מקווים להגדיל את מאגר התמונות שלנו ל-400 מיליון עד 2012, וליצור שיתופי פעולה עם גופים יותר גדולים, בהם גם מנועי החיפוש שמאפשרים למשתמשים למצוא תמונות ברשת".