תמיר פישמן מסבירים כיצד ניתן לדעת אם הריבית תעלה

לדברי כלכלני בית ההשקעות: כל החלטות העלאת הריבית באו לאחר חודש בו עלו מדדי המניות לפני תאריך ההחלטה, וב-5 מתוך 6 המקרים העליות היו חדות

כלכלני בית ההשקעות תמיר פישמן בוחנים כיצד ניתן לדעת מתי הריבית במשק צפויה לעלות? מדוע מחליט בנק ישראל בחודש מסויים להעלות ריבית ובאחר להותירה על כנה? האם יש דרך למשקיעים בשוק האג"ח לנסות ולצפות את צעדי הבנק?

ביום שני העלה פישר את הריבית ב- 0.25% לרמה של 2% זוהי העלאת הריבית השישית מתוך 14 החלטות ריבית מאז אוגוסט 2009, העלאת הריבית הינה "עקבית עם התהליך ההדרגתי של החזרת הריבית לרמה "נורמאלית" - כפי שבנק ישראל חוזר בכל הודעה בשנה האחרונה.

הגורמים העיקריים להחלטה כוללים: סביבת אינפלציה מתכנסת לתוך היעד, המשך התרחבות בפעילות הכלכלית, ירידה באבטלה, מעקב אחר התפתחויות בשוק המט"ח ובחודשים האחרונים נוסף נושא עליית מחירי הדירות בישראל. כל הגורמים הנ"ל הם פחות או יותר קבועים ומגמות אלו מלוות אותנו מזה יותר משנה.

מבדיקה שערכו כלכלני בית ההשקעות עולה כי כל החלטות העלאת הריבית באו לאחר חודש בו עלו מדדי המניות לפני תאריך ההחלטה, ובחמש מתוך שש המקרים העליות היו חדות (מעל 4% במדד המעו"ף המקומי, מעל 3% במדד ה-S&P 500 האמריקני).

לדבריהם, בכל החודשים בהם היו ירידות עד ליום החלטת הריבית (חמישה מקרים) נמנע הבנק המרכזי מהעלאת הריבית. ניתן להסביר את הקשר הגבוה שנמצא, שכן מדדי מניות משקפים בטווחים הקצרים את הלך הרוח הכלכלי המושפע מנתוני מאקרו חודשיים, דיווחי חברות ומצב רוח המשקיעים, נראה כי בנק ישראל מאמץ את "דעת השווקים" ומשתדל שלא להפתיע את השווקים יתר על המידה.