צחי ליבוביץ' מנהל הדסק המוסדי באימפקט ניהול תיקי השקעות מקבוצת בנק איגוד טוען כי נתוני התעסוקה בארה"ב, אינם משקפים בצורה מדויקת את רמת האבטלה שם וכי הנתונים גבוהים בהרבה מאלה שפורסמו.
מהנתונים האחרונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בארה"ב עולה כי שיעור האבטלה עומד על 9.7% - נתון שלא השתנה מאז כינון ממשלו של הנשיא אובמה אולם לפי נתוני משרד העבודה האמריקאי נתוני האבטלה אף גבוהים הרבה יותר ועומדים על 17.1% משיעור המועסקים בארה"ב.
ואכן נתוני מספר התביעות ההולכות וגדלות לדמי האבטלה שהתפרסמו ביום חמישי האחרון ריכזו עניין רב והחשש הוא כי האבטלה בארה"ב תחצה את רמת ה 9.7% ותגיע לסביבות ה-10%.
ניתוח מעמיק חושף כי רמת האבטלה האמיתית בארה"ב היא למעשה הרבה מעבר לנתונים שפרסמה הלשכה לסטטיסטיקה בארה"ב זאת כיוון שנתוני משרד העבודה האמריקאי -בניגוד ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה - כוללים מיליוני מובטלים המוכרים כמחפשי עבודה וותיקים שהתייאשו ממצבם ואינם רשומים יותר בלשכות העבודה וכן את אלה שהשתלבו בעבודה זמנית וחלקית אבל ממשיכים לחפש עבודה במשרה מלאה וקבועה.
הדו"ח השבועי שהתפרסם ביום ה' האחרון בדבר מספר התביעות הראשוניות לקבלת דמי אבטלה מאשש את הנתונים ומצביע על גידול במספר התביעות לכ-450 אלף תביעות חדשות מ-445 אלף תביעות שבוע קודם לכן שהתווספו למיליוני התביעות הקיימות לדמי אבטלה.
נתוני התעסוקה המאכזבים לצד האיום הממשי לגלישה לאזור ה-10% אבטלה וכן החשש מהמשכו של משבר הנדל"ן לצד ירידת ערכו של הדולר האמריקאי מול המטבעות האחרים מחלישים משמעותית את מגמת ההתאוששות בכלכלת ארה"ב והביאו לכך שבמסגרת תהליך ירידת התשואות על האג"חים של ממשלת ארה"ב בלטה הירידה בתשואות דווקא של האג"חים הקצרים לשנתיים שלוש. התשואה על אג"ח לשנתיים עומדת היום על 0.35%, הרמה הנמוכה ביותר אי פעם.
המשמעות: המשקיעים בארה"ב לא רואים בתקופה הקרובה אפשרות לעליית ריבית כאשר אחת הסיבות המשמעותיות ביותר לכך הם כמובן נתוני התעסוקה העכורים שאינם משתפרים במהלך השנתיים האחרונות.
איכות נתוני התעסוקה הוא אחד המדדים להצלחתו של הממשל החדש לגרום לשיפור הכלכלי המיוחל וליציאה מהמשבר. באימפקט מציינים כי בנושא זה נוחל ממשל אובמה עד כה כישלון צורב ומעניין יהיה לראות כיצד יתמודד לקראת המרוץ לקדנציה נוספת כאשר מצד אחד האבטלה אינה יורדת ומספר התביעות לקבלת דמי אבטלה הולך וגדל ומצד שני הריבית מתחפרת בגובה אפס במטרה לעודד את הצריכה.
מאחורי האופטימיות הזהירה לנוכח גל העליות המרשים ששטף את וול סטריט בשבועות האחרונים ישנם רבים במערכת הפיננסית ובשוקי ההון בארה"ב הנערכים בציפייה להודעה משמעותית כלשהי מצד הבנק הפדרלי לנוכח חולשתו עד כה בשליטה על ביצועי המשק באמצעות ריבית האפס, אומר ליבוביץ'.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.