מה יהיה שיעור השינוי במדד המחירים לצרכן בספטמבר? החזאים בשוק ההון חלוקים בהערכותיהם באופן קיצוני יחסית. ההערכות נעות בין אי-שינוי במדד שאמור להתפרסם ביום שישי (ו') לעלייה של 0.5%. היעדר הקונצנזוס לגבי המדד נדיר. נציין כי לא מעט אנליסטים חוזים כי המדד יעלה ב-0.2%-0.3%. סלע המחלוקת בין החזאים - הזינוק במחירי התוצרת החקלאית הטרייה עקב התגברות הביקושים לקראת חגי תשרי, אך בעיקר עקב הפגיעה של מכת החום ביבולים. נזכיר כי סעיף הירקות הטריים מהווה כ-4% מהמדד הכללי, אך שונות ההערכות מגיעה עד ל-10%.
על פי רוב המדד יורד בספטמבר עקב השפעות עונתיות, ואולם השנה חלו חגי תשרי כבר בתחילת חודש זה, ולכן צפויה עליית מדד. בתחום המזון, צפויה גם עלייה במחיר הבשר הטרי. גם בספטמבר חוזים בשוק גידול במחירי הדיור, סעיף המהווה כ-21% מסך המדד הכללי. כמו כן תשפיע העלייה בתעריפי הנסיעה במוניות בשיעור של כ-5% בסוף החודש שעבר.
לעומת זאת, מכירות סוף עונת הקיץ בהלבשה וההנעלה, וירידת מחירי הדלק בכ-1%, יתרמו למיתון עליות אלו. גם מחירי התרופות ירדו בראשית החודש שעבר ב-3.8%. סעיף התרופות מהווה כ-1% מהמדד.
השפעת מדד ספטמבר על המשך תהליך העלאת הריבית במשק על ידי בנק ישראל תלויה במידה ניכרת בהיקף הגידול בסעיף הדיור.
רכיב הדיור יעלה בקצב גבוה
"הגורם העיקרי לכך ששיעור האינפלציה צפוי להיות גבוה ממרכז תחום היעד הוא רכיב הדיור (שכר דירה), אשר צפוי להמשיך לעלות בקצב גבוה יחסית", נכתב בפרוטוקול הדיונים המוניטריים שהתקיימו בסוף ספטמבר בבנק ישראל. מחירי הדירות צפויים להשפיע על החלטת הריבית, למרות שאינם נכללים במדד המחירים לצרכן, שכן בנק ישראל החל להשתמש בהעלאת הריבית לצורך צינון שוק הנדל''ן הישראלי, שעדיין רותח.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.