נתניהו: "להבטיח את רווחי המשקיעים; יש להפחית מסים"

ראש הממשלה חזר על היעד הממשלתי להיכלל תוך 15 שנה בין 15 המדינות המובילות בהכנסה לנפש ■ לכל ידיעות הוועידה - לחצו כאן

רה"מ בנימין נתניהו קרא היום (ב') להמשיך לשמור על משמעת פיסקאלית ולעודד צמיחה, על מנת לאפשר המשך השקעות בתשתיות וחינוך, לקדם את הסקטור העסקי ולהפוך לאחת מ-15 הכלכלות המובילות בעולם בתוך 15 שנים. נתניהו אמר את הדברים בנאום שנשא בוועידת ישראל לעסקים 2010 בחסות "גלובס".

"כלכלת ישראל נמצאת בעשור האחרון בזינוק בעלייה", אמר נתניהו. היעד שלנו צריך להיות להיכלל בתוך 15 שנה בין 15 המדינות המובילות בעולם בהכנסה לנפש. זה יעד אפשרי; הוא לא קל אך אפשרי".

נתניהו מנה 5 כללים שבעזרתם ניתן יהיה להשיג את היעד עליו דיבר: שמירה על משמעת פיסקאלית, עידוד השקעות וצמיחה על ידי הפחתות מסים, השקעה בחינוך, פיתוח התשתיות והפחתת מעורבות המדינה כדי לעודד את התרחבות המגזר הפרטי.

"הכלל הראשון שמדינות רבות שכחו אותו הוא מאוד טריוויאלי - אל תוציא יותר ממה שאתה מכניס", אמר נתניהו. "אנחנו חווינו את זה על בשרנו וב-2003 חוקקנו חוק שאומר שהוצאות הממשלה לא יעלו על 1% מהתמ"ג. כשיצאנו מהמשבר הגדלנו את זה ל-1.7%. כעת קבענו כלל פיסקאלי שמתחשב בצמיחה שלנו ובחוב הלאומי. אם נגדיל את הצמיחה - נוציא יותר. אך השמירה על המסגרת הפיסקאלית היא קריטית. אי אפשר לברוח ממנה. אל תוציא יותר ממה שאתה מכניס כי לאורך זמן זה לא הולך. אתה רוצה יותר בביטחון? בחינוך? ברווחה? תקצץ במשהו אחר. אין כסף חינם - שמור על המסגרת".

נתניהו, שבתקופת כהונתו נרשמו עליות במסים כגון מס הבלו על הדלק, המע"מ או הטלת מס הבצורת וייקור המים שלאחריו, הדגיש בנאומו את החשיבות בהפחתות מסים, תוך שהוא מדבר כמובן על מס החברות. הוא חזר על מחויבותו להפחית את מס החברות ל-18% עד שנת 2016, לעומת 26% היום.

"כדי לצמוח צריך להיות מהכלכלות שמשקיעים בהן, עובדים, עמלים למען רווח. חייבים להבטיח את הרווח, קרי שיעורי מס תחרותיים. ככל שזה אפשרי - יש להפחית את שיעורי המס. ב-2003 קבענו תוואי יורד של מיסוי יורד - מס החברות יגיע ל-18% עד שנת 2016. נפחית מסים ואז נקבל את הצמיחה שדרושה לנכים, לקשישים, לניצולי השואה ולמערכת החינוך", אמר רה"מ.

אך משמעת פיסקאלית ועידוד צמיחה אינם מבטיחים הגעה ליעד הנכסף, כדברי נתניהו. הוא הדגיש את חשיבות ההשקעה במערכת החינוך, שתוביל לפיתוח החדשות בישראל וציין כי כבר היום רואים חזרה של מוחות ישראלים שעזבו לאוניברסיטאות ומכוני מחקר בחו"ל לפני שנים. נתניהו גם חזר על כוונתו להכניס לימודי כלכלה לתוכנית הלימודים בבתי הספר היסודיים.

נתניהו: "אנחנו חייבים שתהיה כאן תשתית ראויה"

"הערך המוסף בא מהחדשנות וזו באה ממערכת חינוך שמתחדשת", אמר נתניהו. "זה אומר מבי"ס תיכון ועד האוניברסיטאות. השקענו עכשיו 7 מיליארד שקל באוניברסיטאות במסגרת תוכנית רב-שנתית. אנו פותחים עשרות מרכזי מצוינות בנושאים כמו מדעי המוח, תחליפי נפט, גנטיקה לתרופות ומחשבים. הישראלים חוזרים מהאוניברסיטאות הטובות ביותר בעולם וזה סימן טוב; זה טוב שהם מבינים שהמסגרת הכלכלית שמציעה ישראל היא טובה. זה מחלחל גם למטה במערכת החינוך - קובעים יעדים ואז משיגים אותם. אני אבקש משר החינוך שיכניס לימודי כלכלה כבר לבתי הספר היסודיים. אני רוצה שהם ילמדו שאפשר לחלק את הפירות רק אם מצמיחים את העץ וכדי להצמיח אותו צריך מים וכו'".

אחד הפרויקטים השאפתניים שאישרה ממשלת נתניהו בחודשים האחרונים הוא תוכנית "מחבר ישראל", במסגרת תרושת הארץ במסילות רכבת שיחברו את הפריפריה למרכז, בעלות של יותר מ-30 מיליארד שקל עד שנת 2030. נתניהו הזכיר גם היום את התוכנית כחלק מההשקעה בתשתיות הלאומיות, כמו גם את הטיפול במשבר המים.

"אנחנו חייבים שתהיה כאן תשתית ראויה, וזה כולל מים. אתמול בישיבת הממשלה נדרשנו למשבר המים והחלטנו להביא להרחבה משמעותית של מתקני ההתפלה ולהוסיף מתקנים חדשים. עם הגידול בתמ"ג ובאוכלוסיה השימוש במים עולה. אנחנו צריכים עוד מים ואנחנו נביא אותם. אנו צריכים גם תשתיות - כבישים מהירים לנגב ולגליל, רכבת שתגיע לאילת ותחבר את ים סוף לים התיכון, רכבת מחיפה לשייח' חוסיין שיכולה להגיע אפילו עד עיראק. לא סתם הבריטים בנו את הקו הזה. זה יכול לפתוח פתח לשלום. תשתיות זה אומר גם פס רחב. אנחנו נוסעים במהירות של טרקטור באוטוסטרדת המידע ואת זה נשנה במהירות. תשתיות זה אומר גם להקים במהירות את גדר הגבול בדרום, כדי למנוע הסתננות של מהגרים מאפריקה", אמר רה"מ.

הכלל החמישי והאחרון עליו דיבר נתניהו במסגרת "כיבוש היעד" להפוך לאחת מ-15 הכלכלות המובילות בעולם קשור למעורבות הממשלה במשק, תוך שהוא מדגיש את הביורוקרטיה בשוק הנדל"ן.

"נגיע גם למו"מ ישיר שמטרתו להגיע להסכם מסגרת לשלום"

"יש לעודד אפשרות של עשיית עסקים במינימום התערבות של המדינה", אמר נתניהו. "צריך לתת לסקטור העסקי לפעול. אחת הנגזרות של זה היא הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל. אני קורא ליו"ר ההסתדרות עופר עיני, ידידי, לבוא ולעזור להשלים את הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל כמה שיותר מהר. השטח זועק לנו להשלים את הרפורמה מהר".

נתניהו קרא "לפעול בעקביות" ולהמשיך ליישם את הכללים שמנה. הוא שאב השראה מהמשקיע האגדי וורן באפט ואמר: "אני מסתכל על וורן באפט; הוא בוחן כללים פשוטים ובהירים ומה שנותן לו את התוצאה זו העקביות בשימוש בכללים הללו. אנו רואים את הכללים האלה במדינות המצליחות ואנו רואים איפה נמצאות המדינות ששכחו את הכללים הללו". נתניהו התכוון כמובן למדינות ה-PIGS הסובלות ממשבר חוב חריף באירופה.

רה"מ התייחס גם לנושא המדיני והביע תקווה כי השינוי בעמדתו של ממשל אובמה, אשר חדל מדרישתו להקפאה נוספת של הבנייה בהתנחלויות ואמר כי יש להתרכז כעת בנושאי הליבה (שטחים, ירושלים ופליטים), יביא לפריצת דרך במו"מ מול הפלסטינים.

"היום יבוא הנה השליח האמריקני ג'ורג' מיטשל. אחרי שנה וחצי שהיינו בדיון שולי על תוספת הבנייה בהתנחלויות, ארה"ב הבינה שיש לדבר על נושאי הליבה המהותיים. אני מברך על כך שארה"ב קיבלה את ההחלטה, למרות שבשיחות בינינו היינו מוכנים לבחון המשך ההקפאה. ארה"ב הגיעה למסקנה שאם היינו מאריכים את ההקפאה ב-90 יום, הפלסטינים היו מגיעים למו"מ ביום ה-91 ומבקשים עוד הקפאה. אני מברך על כך שנתחיל לדון עכשיו בנושאים הללו ונצמצם פערים. בהמשך נגיע גם למו"מ ישיר שמטרתו להגיע להסכם מסגרת לשלום. מה שאנו עושים כרגע הוא תנאי הכרחי לדיון קונקרטי בשאלות הליבה שבאמצעותן ניתן להגיע להסדר", סיכם נתניהו.