פישר: ההמלצות מאזנות בין צורכי המדינה לסיכון היזמים

(עדכון ) - צ'אק דוידסון: "נובל לא מבינה מדוע חלק הממשלה בישראל צריך להיות גבוה יותר מחלק הממשלה בארה"ב" ■ ירון זר: "מדובר בהודעה חיובית עבור שותפויות הגז"

"מסקנות ועדת ששינסקי עלולות לסתום את הגולל על עתידה של ישראל כמעצמת אנרגיה המייצאת גז. הדוח הינו חד-צדדי לחלוטין. הטבת המס שהוועדה מציעה הינה אחיזת עיניים, תלושה מהמציאות הרגולטורית והמשפטית בישראל". כך אמר היום (ב') אורי אלדובי, יו"ר איגוד תעשיות מחפשי הנפט והגז באיגוד לשכות המסחר, בתגובה ראשונית לדוח הסופי של ועדת ששינסקי.

לצפייה בדוח המלא של ששינסקי - לחצו כאן

"איגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז מאמין כי הפיכת ישראל למעצמת גז היא משימה לאומית", הוסיף אלדובי. "אנו קוראים לראש הממשלה להתערב בתהליך ולהציל את הענף. מסקנות הוועדה קובעות כי עדיף להשאיר את הגז הישראלי במעמקי הים התיכון לטובת הגז הלבנוני והמצרי".

אלדובי הוסיף: "איגוד תעשיות מחפשי הנפט והגז בישראל רואה בחומרה את העובדה שיו"ר הוועדה, הפועלת כחצי שנה לא מצא זמן להיפגש עם נציגי האיגוד, המייצג את כלל החברות הפועלות בתחום בישראל - בעוד הוא עסוק בראיונות לתקשורת הזרה".

אלדובי הסביר את התנגדות האיגוד למסקנות הוועדה: "ישראל, בשונה ממדינות רבות בעולם, חשופה לאיומים וסכנות גיאו-פוליטיות וכמו כן חסרה את התשתית הנדרשת להפקת וייצוא גז ונפט. משקיע המעוניין להשקיע בקידוחים בישראל צריך לקחת את שני הפרמטרים הנ"ל בחשבון: הסכנה הביטחונית של אסדת קידוח ישראלית והעלות הכספית של בניית התשתית לייצוא והובלת הגז, המוערכת בכ-6 מיליארד דולר. כמו כן, התהליך כולו - מתחילת קידוח האקספלוריזציה ועד 'שיווק' המשאב - צפוי להיארך כ-10 שנים. לאור המצב הגיאו-פוליטי ותנאי המיסוי, המשקיעים והמממנים הזרים יברחו ולא ישקיעו בפיתוח משק גז ישראלי".

פישר: ההמלצות מאוזנות

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, נשא הערב דברים בארוע השנתי של פורום ה-CFO בתל אביב והתייחס בדבריו להמלצות ועדת שישינסקי: "אני סבור שההמלצות של הוועדה מאזנות בין צורכי המדינה, לבין הסיכון והעלויות שהיזמים נושאים בהם. ההמלצות נותנות מקום של כבוד לפעילות היזמים, שלוקחים חלק חשוב בפיתוח כלכלת ישראל, תוך נטילת סיכונים לא מבוטלים, ויחד עם זאת מגדילות באופן משמעותי ולרמה הנכונה את חלקה של המדינה ושל אזרחיה במשאבי הטבע שלה".

"אני רוצה לשלוח מכאן ברכות לחברי ועדת שישינסקי ולשר האוצר שמינה את הוועדה, על העבודה המקצועית והמאומצת שעשו, ולהצטער על ההשמצות הלא ענייניות שספגו במהלך עבודתם. אני מאמין שהמלצות שישינסקי יתרמו לא מעט לפיתוח משק הגז והנפט בישראל לטובת כלל אזרחיה והדורות הבאים, ויתנו תמריץ ליזמים מקומיים וזרים לפעול בישראל".

צ'אק דוידסון: לא מבינים מדוע חלק הממשלה בישראל גבוה יותר מארה"ב ואנגליה

צ'רלס (צ'אק) דוידסון, מנכ"ל ויו"ר נובל אנרג'י, אמר כי "לנובל טרם היתה הזדמנות להעריך את ההשפעה המלאה של המלצות הועדה, אולם עמדתה העקרונית של נובל הינה כי היא מתנגדת לביצוע שינויים רטרואקטיביים בתנאים הפיסקליים החלים על מאגרים אשר נתגלו קודם להקמתה של הועדה, כדוגמת תמר ומרי-B, בהם כבר בוצעו השקעות ניכרות מתוך ההנחה כי התנאים הפיסקליים הקיימים ימשיכו לחול לגביהם".

"נובל שמחה על כך שהועדה בחרה כעת במדינות ה- OECD כבסיס השוואה, אולם רוצה לציין כי קיימת אי התאמה בין הממוצע של חלק הממשלה (Government Take) במדינות ה- OECD אליו מתייחסת הועדה לבין הממוצע הסטטיסטי שחושב על ידי (CERA) Cambridge Energy Research Associates, לפיו הממוצע במדינות הנ"ל הינו 44%. נובל הציגה את החישוב הנ"ל לוועדה והיא תתמוך בבדיקה עצמאית שתבחן את חוסר ההתאמה בקשר לנתון הנ"ל. בנוסף, נובל איננה מצליחה להבין מדוע חלק הממשלה בישראל צריך להיות גבוה יותר מחלק הממשלה במדינות כדוגמת ארה"ב ואנגליה, בהן השוק יציב ומפותח יותר בצורה ניכרת".

טוביה לוסקין, הגיאולוג של גבעות עולם, אמר כי "המלצות דו"ח ששינסקי מתייחסות אך ורק לתעשיית הגז ואינן מתייחסות כלל לתעשיית הנפט. אם הן ייושמו על סקטור הנפט, הן יביאו לחיסולו.

שותפויות הגז: "נזק בלתי הפיך"

משותפויות הגז נמסר היום, בתגובה למסקנות ועדת שיינסקי: "ההישג היחיד של ועדת ששינסקי הוא הסבת נזק בלתי הפיך למשק האנרגיה בישראל וגרימת הפסדים של מיליארדי דולרים בעקבות השתלטות הגז המצרי על השוק הישראלי.

"המסקנות מנציחות את האפליה לרעה וחוסר השוויון בין ספק הגז הישראלי כחול לבן שמשלם מיסים ותמלוגים בישראל לעומת הגז המצרי שהאוצר פטר אותו מלשלם מיסים לקופת המדינה למשך 20 שנה.

"הוועדה בחרה להתעלם מהעובדות והמספרים שהוצגו בפניה על ידי הגורמים המקצועיים ואימצה מסקנות שיביאו להרס תעשיית הגז הטבעי בישראל ולניפוץ החלום והחזון באנרגיה כחול לבן.

"הוועדה איבדה את הלגיטימיות המקצועית שלה ולראייה עמדת המיעוט של נציגי משרד התשתיות, המשקפת את חוסר המידתיות והנזק שנגרם לאזרחי ישראל ממסקנות הועדה. ממשלת ישראל צריכה לצמצם את הנזק האדיר שכבר נגרם לכלכלת מדינת ישראל ולמשק, ולהורות במיידי על החרגת התגליות ממסקנות הוועדה. במקום לפגוע בתעשייה בצורה אנושה כל כך, על הממשלה לייצר תוכנית לעידוד ההשקעות בפרויקטים הללו, כפי שמקובל ונהוג להעניק למפעלים אחרים בישראל, וזאת כדי שניתן יהיה למקסם את התועלות האדירות שיכולות להיות לאזרחי מדינת ישראל".

רציו: "בכיוון הנכון, אבל לא מספיק"

מחברת רציו, המחזיקה ב-15% מקידוח "לוויתן", נמסר בתגובה כי "אנו מציינים לחיוב שגם ועדת ששינסקי הפנימה את התובנה שמסקנות דוח הביניים היו מוטעות. התיקונים שעליהם הודיעה הוועדה הם בכיוון הנכון, אך לא די בהם. כל מי שכמונו - השקיע משאבים בלתי נדלים בפיתוח עסקים שהציבור כולו נהנה מהם - מצפה שקובעי המדיניות יגלו אחריות, הוגנות ויכולת עמידה בהסכמים. מסקנות הוועדה מהוות המלצות בלבד שיוגשו לממשלה, ואנו מקווים שבבואה לקבל החלטות תגלה הממשלה אחריות למען הצורך להבטיח את עתידו של משק האנרגיה בישראל ולטובת הציבור. אנו מצפים שהממשלה תוציא מסר ברור לטובת כל מי שחושב להתחיל היום יזמויות שדורשות חזון ונחישות לאורך עשורים שלמים".

ירון זר, אנליסט האנרגיה של כלל פיננסים, אומר כי "ההמלצות מרוככות וייתכן עוד ריכוך נוסף במגרש הפוליטי. זה לא סוף פסוק. בסך הכל מדובר בהודעה חיובית עבור מניות שותפויות הגז הטבעי ביחס לדו"ח הקודם וביחס לציפיות. כדאי להמתין לדו"ח הסופי והמלא שעדיין לא פורסם".