פישר רכש בדצמבר 1.8 מיליארד דולר; יתרות המט"ח בשיא

בנק ישראל: יתרות המט"ח הסתכמו בסוף החודש הקודם ב-70.92 מיליארד דולר - עלייה של כ-4% או של 2.642 מיליארד שקל לעומת נובמבר

בנק ישראל רכש בחודש דצמבר 1.815 מיליארד דולר בחודש דצמבר 2010, כך עולה מנתוני יתרות המט"ח שפירסם היום (ה') הבנק. הרכשיות בחודש שעבר מביאות את היתרות לשיא של 70.92 מיליארד דולר בסוף דצמבר - עלייה של כ-4% או של 2.642 מיליארד שקל לעומת נובמבר.

בבנק ישראל מסבירים כי העלייה ביתרות המט"ח נובעת מרכישות של נגיד בנק ישראל סטנלי פישר במהלך המסחר בשוק בחודש הקודם. בנוסף, שערוך מטבע חוץ בסך 757 מיליון דולר שביצע הבנק בדצמבר, העברות הממשלה מחו"ל בסך 31 מיליון דולר, ועוד 39 מיליון דולר מתרומת הסקטור הפרטי.

כאמור, ההתערבות של פישר בשוק המט"ח היתה אגרסיבית וכמעט יומיומית. רוב רכישות הדולרים של הנגיד בוצעו בימים האחרונים של חודש דצמבר, כשהדולר הידרדר לשפל של כשנתיים - 3.528 שקלים, רמה שלא נרשמה כמותה מאז 7 באוקטובר 2008, בעת תחילת המשבר הפיננסי בארה"ב עם נפילת ליהמן ברדרס.

לא רק בנק ישראל מתערב בשוק המט"ח. אתמול פורסם ב"גלובס", כי גם משרד האוצר מתערב בשוק, אם כי בצורה עקיפה ובהיקפים מצומצמים - מנצל את נפילת הדולר לצמצום החוב החיצוני של ישראל.

גורם באוצר אמר אתמול ל"גלובס" כי "כבר המרנו כמיליארד דולר ואנחנו מתכננים להמיר עוד כ-3-4 מיליארד דולר בתהליך הדרגתי מתוך חוב חיצוני של כ-33 מיליארד דולר". עוד אומר אותו גורם כי "המשך הפעילות תלוי בשער הדולר. אם, למשל, הדולר יזנק פתאום אז נפסיק ומנגד אם הוא ימשיך לאבד גובה אז נמשיך לפעול בכיוון הזה".

הפעם האחרונה שהאוצר התערב בשוק המט"ח הייתה באביב 2008 כאשר הדולר נפל ל-3.2 שקלים. הוא עשה זאת באמצעות עסקאות פורוורד. שילוב הידיים של האוצר ובנק ישראל סימן אז את התחתית לדולר והוא החל לעלות.את העסקאות מבצע האוצר באמצעות בנקים ישראליים.