את החלטת נגיד בנק ישראל להביא את ריבית הבנק המרכזי לשיעור של 2.5% לשנה ניתן לכנות "חצי" העלאה של הריבית במשק: אכן זו חצי העלאה שמבשרת על המחצית השנייה בעוד חודש או חודשיים, ולמעשה מבשרת העלאות נוספות בדרך.
סטנלי פישר הופתע, כמו כל יתר המשק, מנתוני הצמיחה שפורסמו בשבוע שעבר על-ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. נתונים אלה ציירו תמונה מדאיגה של עלייה בביקוש המקומי וירידה בשיעור עליית היצוא. מיד לאחר הפרסום היה ברור כי הריבית במשק חייבת לעלות.
יש להניח כי במצב של ודאות פוליטית יותר גדולה, ובתנאים אחרים בשוק מטבע חוץ, הנגיד לא היה בוחר בגישה הדרגתית והיה משלים העלאה של 0.5% כבר אתמול. אולם, העולם נתון באי וודאות עקב המאורעות במזרח התיכון והשקל שב והתחזק בימים האחרונים, ועל כן נבחרה הדרך ההדרגתית - חצי העלאה עכשיו, וחצי העלאה לאחר מכן.
אך מה יקבע קצב ההעלאות הנוספות לאחר שהריבית תגיע ל-2.75% לשנה? אם במחצית השנייה של השנה תימשך העלייה בביקוש המקומי, ואיתה הלחץ על מחירים ושכר, בנק ישראל יעלה עד לסוף 2011 את הריבית מעבר לרף של 3% לשנה.
מחכים לנדל"ן
בכל מה שקשור לשוק המט"ח, כנראה שדרגות החופש של הבנק המרכזי יגדלו בחודשים הקרובים. הצמיחה בארה"ב מתעצמת וההרחבה הכמותית של הפדרל ריזרב מתקרבת לסיומה. וגם באירופה מתחילים הדיבורים על העלאה קרובה של הריבית. נוסף על כך, חוסר הוודאות לגבי המזרח התיכון כולו ישפיע גם על זרמי הון לטווח קצר לישראל, מה שאמור להחליש את הלחץ לייסוף. כל אלה יאפשרו פעולה נחושה יותר בקביעת המדיניות המוניטרית מצד בנק ישראל.
עם זאת, אם מחירי הנדל"ן יראו סימנים של ירידה, או אפילו האטה בולטת בעליות, הבנק המרכזי יוכל לאמץ גישה פחות קשוחה בתחום המדיניות המוניטרית. השאלה היא היכן נמצאת אותה נקודה קריטית שבה רכישות דירות "לשם השקעה" יהפכו לבלתי כדאיות ותחל מגמה של תיקון בשוק הנדל"ן. לעת עתה הריבית הריאלית עדיין שלילית, כך שתמריץ לצנן רכישות ספקולטיביות אינו מספיק גדול. אם דבר לא ישתנה בתחום זה, רמת ריבית של 2.5% לשנה תהיה זיכרון רחוק בתחילת 2012.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.