"שיאני" התלונות המוצדקות: שופטים בביהמ"ש לענייני משפחה

כך עולה מדוח נציב תלונות הציבור על שופטים, אליעזר גולדברג ■ ‎הפתרון של גולדברג לעומס: לבטל את בתי המשפט לתביעות קטנות - ולהעביר את התיקים בבתי משפט אלה לבוררות

נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, קורא לבטל את בתי המשפט לתביעות קטנות ולהעביר את כלל התיקים המתנהלים כיום בערכאות אלה לבוררות, במסגרת הצעת חוק בוררות חובה שיזם שר המשפטים יעקב נאמן.

גולדברג דיבר הבוקר (ג') לאחר שהגיש לנשיאת העליון דורית ביניש ולשר נאמן את דוח נציבות התלונות על שופטים לשנת 2010.

מהדוח עולה כי ב-2010 חלה עלייה דרמטית במספר התלונות המוצדקות על שופטים בבתי הדין לעבודה ובבתי המשפט לענייני משפחה, אך ביחס לסך הכולל של התלונות שהתבררו על-ידי הנציב, חלה עלייה מתונה בשיעור התלונות המוצדקות - מ-12% מהתלונות ב-2009 ל-13% בשנה שעברה.

בנושא הסחבת בבתי המשפט, הנציב מצא כי כמו בשנים קודמות, חלק ניכר מהתלונות המוצדקות עסקו בסחבת ובעיכוב במתן החלטות ופסקי דין.

לדברי גולדברג, "יש הבחנה ברורה בין עומס ובין התנהלות בלתי תקינה. אני לא מוכן לקבל את ההסבר של עומס במקרים שבהם אין סיבה לדחות את מתן ההחלטה או מתן פסק הדין".

גולדברג ציין כי הצעת החוק של נאמן לבוררות חובה איננה מספיקה, ויש לגבש תוכנית תלת-שנתית לטיפול בסחבת, ובמרכזה ביטול בתי המשפט לתביעות קטנות והפניית התיקים לבוררים.

"הייתי מרחיב את תוכנית הבוררות באופן שבית המשפט לתביעות קטנות יבוטל לחלוטין", אמר גולדברג. "אני לא רואה סיבה מדוע צריך שופט לשבת בתביעה של 1,500 שקל על כך שהתובע נסע לחו"ל והוא קיבל מלון עם פחות כוכבים ממה שהובטח לו. כשהאזרח בא לבית המשפט, הוא מתאכזב ויוצא בהרגשה שלא היה לו יומו ולא זכה למשפט הוגן".

לדברי הנציב, "המתנגדים להצעה אינם מכירים את השטח, הם לא יודעים מה נעשה בבית משפט השלום".

גולדברג טען עוד כי למקרא תלונות על התנהגות שופטים באולם המשפט, הוא תוהה לעתים כיצד מונה אותו שופט לתפקידו. "כנראה היו כשלים במינוי", אומר הנציב, "וצריך להפיק לקחים. תמיד יש חשש שייכנסו אנשים שאינם מתאימים, אבל אני רוצה לראות תוכנית ברורה מה יש לעשות כדי למנוע מצבים מביכים כאלה. כשאני קורא את התלונות, הן מדירות שינה מעיניי".

לבחור נכון

במהלך 2010 המליץ הנציב לשר המשפטים נאמן להעמיד לדין משמעתי שופט אחד, ואולם המלצה זו לא יושמה.

עוד עולה מהדוח כי מספר שופטים שהתלונות נגדם נמצאו מוצדקות נקראו לשיחות בירור עם נשיאת בית המשפט העליון.

"שיאני" התלונות המוצדקות הם שופטים בבתי המשפט למשפחה - נגד שופט אחד נמצאו 8 תלונות מוצדקות, אחריו שופט עם 5 תלונות מוצדקות, אחריו שופט עם 4 תלונות מוצדקות ושני שופטים עם 3 תלונות מוצדקות נגד כל אחד מהם - כולם מבתי המשפט לענייני משפחה.

מתוך 20 תלונות שהוגשו נגד שופטי בית המשפט העליון ו-7 תלונות נגד שופטי בית הדין הארצי לעבודה, הנציב לא מצא ולו אחת מהן כמוצדקת.

פרק מיוחד בדוח עוסק בצעדים שננקטו בעקבות תלונות שנמצאו מוצדקות. גולדברג מציין כי במקרים אחדים הפנה את תשומת-לבם המיוחדת של נשיאת העליון ונשיאי בתי המשפט הרלוונטיים.

במקרה אחד התברר כי כתב תביעה שהוגש לבית המשפט לא נסרק למערכת "נט המשפט" גם בחלוף שנה וחצי מאז שהוגש, אף שהעתק פיזי ממנו נמצא בתיק בית המשפט. נשיאת בית המשפט הרלוונטי הודיעה לנציב כי בעקבות המקרה "ערכה ריענון נהלים בנושא".

חלק מהתלונות המוצדקות היו בנושא התנהגות שופטים באולם הדיונים, וחלק על דברים שנכתבו בפסקי דין. כך, שופט אחד כתב בהחלטה כי "זה מספר שנים מנהל המתלונן הליכים בערכאות שונות באובססיביות שלא הייתה מביישת את קפטן אחאב" - בהתייחסו לדמות מהספר "מובי דיק". כל התלונות הללו נמצאו מוצדקות.

במהלך 2010 חלה ירידה של 13.6% במספר התלונות שהוגשו לנציבות: 866 תלונות הוגשו, לעומת 1,003 תלונות ב-2009. הנציב קיבל החלטה ב-896 תיקים, לעומת 1,050 בשנת 2009.

116 תלונות נמצאו מוצדקות - 13% מכלל ההחלטות שניתנו, לעומת 131 תלונות מוצדקות בשנת 2009 - 12% מכלל ההחלטות. חלק אחר מהתלונות המוצדקות עוסק בהפעלת לחץ בלתי ראוי מצד שופטים להגיע לפשרה.

להרחיב סמכויות

לדברי גולדברג, "אין להשלים עם התנהלות או התנהגות לא נאותה של שופט שיש בה כדי להטיל כתם על המערכת השיפוטית כולה. פגיעתן הרעה של תופעות כאלה, אף אם אינן רבות, בשמה הטוב של המערכת השיפוטית, מחייבת מחשבה נוספת על דרך בדיקת התאמתם של מועמדים לשיפוט לתפקיד".

גולדברג ציין היום כי נסיבות התאבדותו של השופט מוריס בן-עטר מצויות כעת בבירור על-ידיו, וזאת אף שבבדיקה שערכה נשיאת בית המשפט העליון ביניש נמצא כי לכאורה מערכת המשפט התנהלה כשורה. לדבריו, הבדיקות שנעשו בעניין זה אינן מחייבות אותו.

נציב התלונות ציין עוד, בהתייחס להצעת החוק שיזם להרחבת סמכויותיו, כי ביניש תומכת בהצעת החוק על כל רכיביה. הצעת החוק עוררה תרעומת רבה מצד שופטים, שטענו שבכוונת הנציב להפוך עצמו ל"משטרת שופטים".

על כך אמר גולדברג: "אני יודע שיש התרעמות על כך שהנציב הציע שסמכותו תחול גם על התנהגות שופט מחוץ לכס השיפוט. אני אומר - גם כשההתנהגות הבלתי הולמת לא הייתה במהלך משפט, אלא כשהשופט ישב וכתב מכתב, הסמכות צריכה לחול. אני לא מחפש כוח ולא מחפש כבוד, אבל יש הצדקה להגדיל את סמכות הנציב גם לבירור יזום. יש התנגדות מצד שופטים, אני יכול להבין אותם".

ביחס לממצאיו של הנציב בנוגע לסחבת בבתי המשפט, פרסמה ביניש הודעה מטעמה, בה נאמר כי "התפקיד השיפוטי אינו דומה לשום תפקיד אחר, זהו תפקיד בעל ייחוד. המערכת עושה ניסיונות לשפר מתוכה פנימה, אם כי אין בכך די להביא לפתרון מלא לקשיים".

כוכבי הרוח
 כוכבי הרוח