אם לשפוט על-פי כותרות עיתונות הרכב מלפני ארבע-חמש שנים, כולנו היינו אמורים לנהוג כיום במכוניות סיניות. הנבואות המוקדמות על הצפה חסרת רסן של המערב ברכב סיני ניזונו מגל אגרסיבי של מיזוגים ורכישות בחסות הממשלה הסינית, השקעות עתק בייצור לצורך יצוא למערב, ובעיקר סיפורי אלף לילה ולילה של היצרנים הסינים, כמיטב המסורת האוריינטלית.
אבל המצב כיום, ארבע שנים לאחר שהחל "המסע הגדול למערב" של תעשיית הרכב הסינית, אינו שונה מהותית משהיה בתחילת הדרך. היצוא הסיני למערב מסתכם כיום בעיקר בכמה עשרות אלפי מכוניות שמיוצאות או שמיוצרות בעולם השלישי. שוקי הרכב של אירופה ושל ארצות הברית עדיין מתבצרים מאחורי חומות עבות של תקינה ושל דרישות בטיחות מחמירות, שעליהן התנפצו כמעט כל הניסיונות של הסינים לחדור למערב. אפילו במדינות מרכז אירופיות, שבהן אמורים הסינים להתמודד עם המותגים המערביים על בסיס שוויוני, מעדיפים הלקוחות לשמור אמונים לאופציות המוכרות.
האם המצב ישתנה ב-2011? בינתיים, לפחות, לא נראה שהדרך אצה לסינים. השוק המקומי שלהם קולט כמעט כל יחידה מיוצרת וממשיך לצמוח בקצב מרשים. עם זאת, כל יצוא למערב עדיין נחשב למשימה לאומית יוקרתית, ולפיכך כל כלי הרכב שמוצגים החודש בתערוכת שנחאי - ובמיוחד רכבי השטח - קורצים גם למערב באמצעות המפרטים, העיצוב, ולעתים גם באמצעות חיקויים בוטים של עיצוב.
גרייט וול 0SC8: "הב.מ.וו X6 של סין"

גרייט וול 0SC8:
מה יותר טוב מלשכפל עיצוב של יצרן מערבי אחד? לשכפל עיצוב של שלושה יצרנים, באותו רכב. לגרייט וול יש כבר ניסיון בעימותים-על-רקע-חיקויים (פיאט, טויוטה ועוד) וגם הכביש-שטח היוקרתי שלה לא לוקח שבויים. יש לו חרטום של אאודי עם פנסים בנוסח ה-Q7 וה-Q5, מרכב שמזכיר מאוד את הב.מ.וו GT, וחלק אחורי שמזכיר מאוד את ההונדה קרוס טור. בעיתונות הסינית, אגב, זכתה המכונית לכינוי "הב.מ.וו X6 של סין".
לרכב עצמו יהיו מנועים מודרניים מהדור האחרון של החברה, שמתוכננים לעמוד גם בתקינת יורו 5, כולל מנוע טורבו דיזל. יש גם תיבה אוטומטית בת שש מהירויות ועיצוב פנים עתיר מסכים וגאדג'טים. ומה הסיכויים לראות אותו אצלנו בתוך שנה-שנתיים? לא רעים, האמת. אם לסמוך על היבואן בישראל גרייט וול נמצאת בשלב מתקדם לקראת תקינת יורו 5, וכבר היום יש לה באיטליה אופרציה קטנה אבל יעילה.
SAIC W5: הירושה של סנגיונג
קונצרן SAIC מפלס את דרכו לצמרת שוק הרכב הסיני - והמערבי - בעזרת רכישות של חברות רכב שנקלעו לקשיים אך מחזיקות ברשותן ידע ופלטפורמות רכב ברמה בינלאומית. הטקטיקה הזו הובילה אותו להשתלטות גם על סנגיונג הקוריאנית, לפני כארבע שנים. סנגיונג עצמה יצאה מהרומן הזה בשן ועין, אבל הסינים השיגו לעצמם קפיצת דרך מכובדת למערב בדמות ה-SUV הראשון של החברה, W5, שמבוסס באופן הדוק על הסנגיונג קיירון.
בגרסה הסינית איבד הקיירון כמה ממוזרויות העיצוב שלו והפך לרכב שבלוני וידידותי לעין, עם אורך של 4.77 מטרים ובסיס גלגלים של 2.74 מטרים כמו הקיירון המקורי. בשלב הראשון מתכוונת החברה לשווק אותו בסין ובשוקי היצוא שלה - ישראל למשל - עם מכללי ההנעה המוכרים שלה, שכוללים מנוע 1.8 ליטרים טורבו-בנזין ותיבה אוטומטית (יפנית) עם שש מהירויות. כמו הקיירון המקורי מצויד הרכב בהנעה כפולה מקצועית ובפוטנציאל שטח לא מבוטל. עיצוב הפנים שלו הוא סיני מקורי.
בהמשך השנה, כאשר יסתיים הפיתוח של מנועי היורו-5 של החברה, עשוי הכלי לקבל גם טורבו דיזל. סוגיית המחיר מעניינת במיוחד: הסנגיונג קיירון ה"אמיתי", עם מנוע טורבו-דיזל, נמכר בישראל במחירי רצפה, כך שהפוטנציאל המסחרי של תאום-תוצרת-סין מוטל בספק.
בריליאנס A3: התקף הלב של ב.מ.וו
אחד המשחקים האהובים על יצרני הרכב הסינים הוא "לאיזה יצרן מערבי נגרום התקף לב הפעם". המשחק הולך כך: הסינים מסירים בתערוכה בינלאומית את הלוט מאחורי רכב סיני חדש לגמרי, שנראה מבחוץ כמו העתק מושלם של דגם מערבי מצליח. נציגי היצרן המערבי, שנוכחים בתערוכה, מאדימים מזעם ו/או מסתתרים מחמת הבושה, מסרבים להגיב לשאלות הכתבים ומרימים טלפון בהול למחלקה המשפטית.
השנה הגיע תורה של ב.מ.וו לעבור את ההתעללות הזו (ולא בפעם הראשונה), כאשר החקיינית היא לא אחרת מאשר שותפתה העסקית בסין לשעבר, חברת בריליאנס. בריליאנס מציגה בתערוכה לא פחות מתשעה דגמים חדשים, כאשר את עיקר תשומת הלב מרכז הכביש-שטח A3, שנראה כמו העתק זירוקס של הב.מ.וו X1 - החל בגריל הכפול, עבור דרך פרופיל הצד וכלה בזנב נוסח ב.מ.וו X5.
מתחת לכסות ה"מערבית" מסתתרת הנדסה סינית טיפוסית, שכוללת פלטפורמה על בסיס משפחתית עם בסיס גלגלים באורך 2.7 מטרים, תא נוסעים מרווח למדי, מנוע מיושן מאוד - בינתיים רק 1.6 ליטרים בנזין, מפיתוח של מיצובישי - והנעה אחורית בלבד, ללא אופציה להנעה כפולה. בהמשך יופיעו גם מנוע שני ליטרים טורבו בנזין ודיזל. בריליאנס, אגב, לא מסתפקים בכך, ומציגים בתערוכה גם משפחתית חדשה, שנראית בינתיים כמו העתק של ב.מ.וו סדרה 5. העיצוב הסופי שלה ייקבע, כנראה, בבית המשפט.
ליפן X60: (עוד) חיקוי לראב 4
היצרנית הסינית LIFAN תפסה עד כה את הספסל האחורי בנבחרת היצרנים הסינית, אבל השנה היא תנסה לפרוץ קדימה עם ה-SUV הראשון שלה, שמכונה X60. זהו רכב מודרני יחסית, בתצורה "מערבית" עם גוף אחוד נוסח מכונית פרטית ועם מתלים נפרדים. הכלי מיועד להתחרות בפלח השוק של יונדאי IX35 ושות', והוא נמתח לאורך 4.32 מטרים ולרוחב 1.79 מטרים, עם בסיס גלגלים "משפחתי" באורך 2.6 מטרים.
עיצוב החרטום מזכיר מאוד את הטויוטה RAV4 - אייקון הנערץ על המעמד הבינוני-גבוה בסין, שכבר זכה לאין-ספור חיקויים - והוא מגיע עם תא נוסעים איכותי למראה ומשופע בצעצועים, כמקובל בסין. מכללי ההנעה צנועים למדי. הם כוללים בשלב הראשון מנוע 1.8 ליטרים בנזין בהספק 132 כוחות סוס, שפותח בשילוב עם חברת ההנדסה ריקארדו בבריטניה ותוכנן במחשבה על יצוא לגוש האירו, ותיבה אוטומטית בת ארבע מהירויות.
ליפן מיוצגת בישראל על-ידי אחת מחברות הליסינג/ההשכרה הגדולות, ואף שהמונח "יצוא" עדיין לא מוזכר רשמית, ייתכן שה-X60 יהיה הנציג הראשון של המותג בארץ.
לוקסגן SUV: סין העממית מול הלאומנית
היחסים בין "סין העממית" ל"סין הלאומנית" (טייוואן) השתפרו לאחרונה, אך הטייוואנים נזקקו עדיין להרבה אומץ וחוצפה כדי להשיק את הרכב החדש שלהם בתערוכת הרכב הלאומית של סין. למזלו של תאגיד יולון הטייוואני, בעל הבית של מותג הרכב החדש לוקסגן, יש לו שיתוף פעולה עסקי עם תאגיד דונפנג הסיני, כך שאנשיו לפחות לא ייעצרו בתואנה של ריגול.
רכב הכביש-שטח החדש של לוקסגן פותח בפרויקט שמיישם את מה שהטייוואנים עושים טוב יותר מכולם: מיקור חוץ (אאוטסורסינג). לרכב יש מנוע 2.2 ליטרים טורבו בהספק 210 כוחות סוס, שפותח במערב, תיבת הילוכים אוטומטית מבית טויוטה, הנעה כפולה-קבועה מערבית, ומתלים שכוילו במערב. יש לו אפילו חרטום שמזכיר מאוד את זה של הפורשה קאיין, אבל זו כבר סוגיה אחרת.
הרכב עצמו הוא כלי נאה ומודרני, עם עמדת פיקוד עתירה בצעצועים מתקדמים ובשעשועי היי-טק, כולל מסך רחב, מצלמות וידיאו היקפיות ועוד. בטייוואן מתחיל מחירו של הכלי בסביבות ה-26 אלף דולרים. היצרנית מתכוונת לייצא את הרכב למערב, אם כי בשלב הראשון עדיין לא לאירופה. ויש גם נקודה ישראלית: יולון מתכננת גרסה חשמלית של הכלי, ויש לה בנושא זה שיתוף פעולה פורה עם בטר פלייס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.