כיבוש השממה הסלולרית

החדירה של הסלולר לשוק בארה"ב סוגרת בקצב מסחרר את הפער מול אירופה ויפן

רק לפני עשור נחשבה ארה"ב לשממה סלולרית. בשעה שבאירופה כבשו רשתות ה-GSM כל פינה נידחת וכל נישת שוק והיפנים כבר השתעשעו בדור השלישי, בארה"ב הטלפון הנייד נחשב עדיין למותרות, והמנויים מיעטו להשתמש בו בשל תעריפי השימוש הגבוהים.

אבל מי שביקר בתערוכת הסלולר השנתית של ארה"ב, CTIA, שנערכה לפני שבועיים, עשוי היה לקבל את הרושם שהגיע לפלנטה אחרת. לא זו בלבד ששיעורי חדירת הטלפונים הניידים בשוק האמריקני סוגרים בקצב מסחרר את הפער מול אירופה ויפן - כ-95% היום - אלא שהמפעילים האמריקנים אף לוקחים את עמדת ההובלה הטכנולוגית.

כך, למשל, הודיעה ורייזון בתערוכה כי עד סוף השנה היא תרחיב את הכיסוי של רשת הדור הבא שלה (LTE) ל-147 ערים בארה"ב, עם כוונות להשיג כיסוי מלא של המדינה עד 2013.

האיום של גוגל

אחת הסיבות לקפיצת הדרך המדהימה שביצע שוק הסלולר האמריקני בשנים האחרונות, היא הפיכתם של הטלפונים למסופי דאטה מתוחכמים. הלקוחות האמריקנים אולי אינם דברנים גדולים, וצריכת שירותי ה-Voice שלהם עדיין נמוכה בהשוואה לממוצע העולמי, אבל כאשר הטלפון הפך למכשיר בידורי-חברתי, שמאפשר להם להרחיב את התמכרותם לרשתות חברתיות, לשופינג מקוון ולגיימינג, נסללה הדרך לשטיח האדום.

ההתמכרות לדאטה היא הסיבה שבשלה מוכנות ענקיות התקשורת האמריקניות להשקיע סכומי עתק בתשתית הדור הרביעי. אחד הבכירים בתערוכה השווה את פריסת הדור הרביעי להתקנת ברז בירה ענק, "כשבצד השני של חבית הבירה מחכה חבורת אלכוהוליסטים - ככל שתגדיל את הברז יגדלו הרווחים שלך".

סיבה נוספת, שבעטיה משקיעות כיום המפעילות האמריקניות הון בתשתיות דאטה היא האיום הבלתי נמנע על הכנסות ה-Voice הניידות שלהן מצד ענקיות האינטרנט.

קברניטי תעשיית הסלולר האמריקנית מחפשים פתרונות לאיום החדש מצד גוגל, ששירות ה-Voice החדש שלה מאפשר למשתמשים להשליך את מנוי הסלולר המקובל שלהם לפח; לבצע הרשמה של המספר האישי שלהם בגוגל; ולקבל בחינם שיחות קוליות ושירותים נלווים בכל מקום שבו קיים כיסוי רשת WI-FI אלחוטית. בארה"ב מדובר על כל פינה כמעט.

פתרון אפשרי אחד שמסתמן כרגע, הוא בסגנון "אם אינך יכול להביס אותו, הצטרף אליו". המפעילה האמריקנית ספרינט-נקסטל, למשל, הודיעה ב-CTIA כי תשלב את שירות הגוגל-ווייס אינטגרלית במכשירים שלה, ותאפשר להשתמש בו ללא צורך לבצע הרשמה של המספר האישי אצל גוגל.

השירות יוטמע לתוך הטלפונים ויאפשר לנצל גם את שירותי הלוואי המתוחכמים ובהם: אפשרות לענות לשיחות טלפון סלולריות באמצעות המחשב, סינון שיחות, צפייה בתמלול טקסט של שיחות קוליות, קבלה ומענה על שיחות מכל מספר נייח או נייד, התאמה אישית של דואר קולי ועריכת שיחות בינלאומיות בתעריפים זולים. ההערכות הן כי נקסטל תאפשר גם למנויי גוגל לבצע מספר בלתי מוגבל של שיחות ושליחת מסרים.

למשתמש מבחוץ זה נראה כהתאבדות עסקית של המפעילות הסלולריות. אבל צריך לזכור שני דברים: הראשון הוא שאין להן ברירה; והשני הוא שההכנסות האמיתיות יבואו מצריכת דאטה. מעניין לראות אילו חסמים ומחסומים יקימו המפעילים בישראל כדי לחסום את המהפכה.

מרחיבים את הברז

גם ליצרני ציוד הקצה יש תפקיד חשוב בהגדלת הברז להזרמת הדאטה והם מפתחים כיום במיוחד עבור שוק ה-4G האמריקני ציוד קצה מתקדם, שיאפשר למצות כהלכה את רוחב הפס של ה-LTE.

כך, למשל, שמרה HTC לתערוכת ה-CTIA את חשיפת מכשיר הסמארטפון EVO-3D החדש. כראוי למכשיר שמיועד לייצר הכנסות דאטה רציניות למפעילי הסלולר, מצויד ה-EVO החדש במסך סופר-מתוחכם בגודל 4.3 אינץ' עם שכבה כפולה, שמאפשרת הצגת תוכן תלת-ממדי על המסך ללא צורך במשקפיים מיוחדים.

מסך כזה יאפשר לשווק דרך הרשת שלל תוכני וידיאו ואנימציה תלת-ממדיים כבדים ורווחיים, אך ב-HTC לא הסתפקו בכך וציידו אותו, על כל צרה שלא תבוא, גם בצמד מצלמות אחוריות, שמאפשרת לבעלי הטלפון לצלם בעצמם קליפים ותמונות תלת-ממדיות באיכות HD, ולחלוק אותם בין משתמשים תוך ניצול מהיר של מכסות הדאטה המוקצבות על-ידי המפעילים.

כדי לטפל בכל היישומים הכבדים האלה, מצויד הכלי במעבד הטלפוני המתקדם ביותר כרגע ממשפחת הסנאפדרגון של קוואלקום, עם ליבה כפולה ומהירות שעון של 1.2 ג'יגה-הרץ.

לכלי יש את הגרסה האחרונה של אנדרואיד (2.3) על שלל יישומיה, תמיכה ברכישה וקריאה של ספרים אלקטרוניים (עוד אווזה שמטילה כיום ביצי זהב בארה"ב), שלל יישומי אינטרנט מובנים, תמיכה במערך רציני של שרתי דואר אלקטרוני וסוללה מתקדמת, שתוכל להשאיר את המנוי מחובר לקרן השפע של הנתונים במשך יום עבודה רצוף.

ב-HTC טוענים שלמכשיר יש גם פוטנציאל עסקי רציני, כמו למשל הצגה תלת-ממדית של נכסים ופרויקטים בפני לקוחות, שופינג בחנויות וירטואליות תוך הצגה רב-ממדית של המוצר הנרכש ויישומי מיפוי תלת-ממדיים מתוחכמים.

וכמה עולה כל הטוב הזה ללקוח האמריקני? בענף מעריכים שהעלות האמיתית של טלפון כזה היא 600-700 דולר, אבל המנויים יוכלו לרכוש אותו ב-200 דולר בלבד. ועל זה נאמר: "הברז על חשבוננו, על הבירה אתם משלמים".