האוצר: הצענו לרופאים חצי מיליארד שקל - והם סירבו

(עדכון) - כ-1,000 רופאים הפגינו בי-ם ■ בתי-החולים פועלים במתכונת מצומצמת, וייערכו בהם ניתוחים דחופים בלבד

סגן שר האוצר, הרב יצחק כהן (ש"ס) תוקף בחריפות את הסתדרות הרופאים וטוען כי ההסתדרות מעוניינת בתוספות שכר לרופאים הבכירים ולא מעוניינת לטפל ב"נושאים החשובים", כדבריו.

"הגיע הזמן שראשי ההסתדרות הרפואית ידברו אמת ויפסיקו להשלות את הציבור, את הסטודנטים ואת המתמחים ויציגו את הדרישות האמיתיות שהם מעלים במו"מ, תוספת שכר רוחבית שמשרתת בעיקר את הרופאים הבכירים", אמר כהן.

לדברי כהן, האוצר הציע לרופאים תוספות שכר של חצי מיליארד שקל - ונענה בסירוב. "רק אם ראשי ההסתדרות הרפואית יסירו את דרישתם לתוספת שכר רוחבית לכלל הרופאים ויסכימו להחתים שעון נוכחות ניתן יהיה לתגמל את אלו שעובדים יותר, להתקדם במו"מ ולטפל בנושאים החשובים: הפריפריה, המתמחים והמקצעות במחסור", הוסיף כהן.

הרופאים עלו לירושלים

3 שבועות אחרי שמערכת הבריאות הושבתה למשך יומיים, מחריפים היום הרופאים את השיבושים בבתי החולים. הנתק בין אנשי האוצר לבין נציגי הרופאים נמשך כבר 10 ימים, וגם הניסיונות שנערכו אתמול לשוב לשולחן המשא ומתן עלו בתוהו. בתי החולים הממשלתיים פועלים בשעה זו במתכונת שבת. ניתוחים שתוכננו מראש נדחו, מרפאות החוץ לא פועלות ורק ניתוחים דחופים יתקיימו.

קרוב ל-1,000 רופאים עזבו הבוקר (ד') את משמרותיהם בבתי החולים והגיעו אל הרחבה שמול משכן הכנסת - שם הם מקיימים הפגנת מחאה בדרישה לשיפור תנאי שכרם. במקביל להפגנת הענק בגן הוורדים, גם מליאת הכנסת תערוך דיון פגרה מיוחד במשבר במערכת הבריאות.

במסגרת המו"מ אתמול באוצר הציעו לרופאים תוספת שכר בגובה 20%, במקום 18% שהסכימו להעניק להם קודם לכן. עם זאת, ממשיכים הרופאים לפעול בנחישות להשגת יעדם - תוספת שכר בגובה 50%, והפערים בין הצדדים עדיין נראים גדולים למדי לגישור.

אתמול הביעו באוצר את הדרישה כי הרופאים יחתימו שעון נוכחות כדי להבטיח שהם שוהים במקום העבודה בשעה שהם מתוגמלים עליה. בתגובה להצעה זו, הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא מגבה את הרעיון שתוספת השכר תותנה בהחתמת שעון נוכחות. הרופאים לעומת זאת, דחו את ההצעה בכל תוקף.

כאות הזדהות עם מאבקם המחריף של הרופאים, גם הסטודנטים בפקולטות לרפואה ברחבי הארץ משביתים את הלימודים והצטרפו להפגנה ההמונית שתתקיים בירושלים. גלעד אלון, יו"ר אגודת הסטודנטים לרפואה באוניברסיטת תל אביב, קרא לעמיתיו לספסל הלימודים להירתם למלחמה על עתידם: "זה בראש ובראשונה מאבק חברתי שתוצאותיו ישפיעו על עתידנו".

תזכורת: שביתת האזהרה לפני כחודש

בתחילת חודש אפריל פתחו הרופאים בשביתת אזהרה. לאחר שכשל המשא ומתן שארך שמונה חודשים, מול משרדי האוצר והבריאות, הודיעה ההסתדרות הרפואית כי בתי החולים הממשלתיים יפעלו במשך יומיים במתכונת שבת.

מנכ"ל משרד הבריאות הפרופ' רוני גמזו הזהיר כבר אז כי "מערכת הבריאות לא ערוכה לשביתה ארוכה של רופאים ובתוך מספר ימים ייפגעו האזרחים".

קופות החולים לאומית וכללית שבתו במשך יום אחד. בהסתדרות הרפואית מחו על מחסור בתקנים ובתקציבים. בין השאר, טענו כי חסרים 5,000 רופאים בתפקידי מפתח במערכת: כירורגים, מיילדי פגים וגם מרדימים.

ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, הסביר בתחילת השביתה לחדשות 2 כי "ביום מדובר בשביתת אזהרה שתתנהל במתכונת שבת, אנו לא נבצע שום פעילות מתוכננת, רק דברים דחופים". המטרה היא לא לגרום לחולים נזק בלתי הפיך", המשיך ד"ר אידלמן. "נמשיך לשקול את הצעדים. אם לא תהיה תגובה ממשרד האוצר, נצטרך לשוב ולהשבית את המערכת".