המזרח הקרוב

התערוכה החשובה בעולם הרכב נערכה החודש בשנחאי. אף אחד כבר לא מופתע

הנה כמה נתונים מסחררים: רולס רויס ופרארי מכרו בשנה שעברה בסין יותר מכוניות מאשר בבריטניה ובאיטליה; קבוצת פולקסווגן מכרה בשנה שעברה בסין כמעט 1.92 מיליון כלי רכב, מתוכם מעל 220 אלף של מותג היוקרה אאודי - זינוק של כמעט 40%. גם ג'נרל מוטורס חייבת את ההתאוששות המהירה שלה לשוק הסיני; בשנה שעברה היא מכרה בסין, לראשונה, יותר כלי רכב מאשר בכל צפון אמריקה.

המספרים המדהימים מקבלים משנה תוקף לאור הקיפאון המתמשך בשוקי הרכב של אירופה ושל ארצות הברית, והם מציבים כיום את סין במרכז תשומת הלב של תעשיית הרכב הבינלאומית בכל הנוגע להשקעה, לפיתוח מוצרים ולפוטנציאל עסקי. הם גם מסבירים מדוע תערוכת שנחאי 2011, שנערכה החודש, הייתה ללא ספק תערוכת הרכב הבינלאומית החשובה ביותר.

הסינים עצמם הציגו בתערוכה מעל 110 דגמים חדשים, כולל עשרות מכוניות קונספט, עשרות מכוניות עם הנעה אלטרנטיבית, ואין-ספור רכבי פנאי ונישה. אבל לשפע הזה כבר התרגלנו בתערוכות אחרות. מה שהיה יוצא דופן בתערוכה הוא השפע העצום של דגמים חדשים ומחודשים מאירופה, מארצות הברית ומיפן, והשקות הבכורה הבינלאומיות החשובות, שכל אחת מהן הייתה יכולה להיות אטרקציה מושכת קהל בתערוכות כמו דטרויט או פרנקפורט. לפחות חלק מההשקות הללו יככבו גם בשוק הישראלי בעתיד הנראה לעין. קבלו הצצה.

עיצוב משופר | ניסן TIIDA

הניסן TIIDA הנוכחית הייתה ועודנה אחת המכוניות האלמוניות ביותר בפלח ההאצ'בק הישראלי. יש לה אמנם מוניטין כאמינה וכסחירה, תא נוסעים מרווח ואיכותי ומכללי הנעה עדכניים, אבל עיצובה הגס והביזרי הניס ממנה הרבה לקוחות פוטנציאליים. בניסן, מתברר, הקשיבו לקולות המגיעים מהשטח, ואת הלקחים אפשר למצוא בדור החדש של המכונית.

העיצוב שלה אמנם נראה כמו שילוב בין גוף של מאזדה 5 האצ'בק לחרטום של לקסוס CT200, אבל הוא ללא ספק אטרקטיבי לאין ערוך משל המכונית הנוכחית. גם תא הנוסעים עבר תהליך יסודי של "ניקוי" ושל רענון, שכולל עמדת פיקוד אירופית למראה ושימוש בחומרים נאים לעין. המאפיין הבולט ביותר של התא החדש הוא המרחב: בסיס הגלגלים צמח בלא פחות מעשרה סנטימטרים ל-2.7 מטרים, מה שמציב את המכונית בשורה הראשונה של המשפחתיות המרווחות, לצד השברולט קרוז. למעשה ניסן טוענת שמרחב הברכיים האחורי של ה-TIIDA החדשה הוא הטוב ביותר בקבוצתה.

באגף המנועים הוצגה המכונית בשנחאי עם מנוע 1.6 ליטרים טורבו, שאותו כבר פגשנו ב"ג'וק", ועם דור חדש של תיבת ה-CVT של החברה. גם מנוע ה-1.6 ליטרים ה"רגיל" יהיה ככל הנראה זהה לזה של הג'וק.

בסין תושק המכונית עוד השנה, וקרוב לוודאי שהשוק האירופי אינו נמצא בראש סדר העדיפויות שלה. אולם מכיוון שהמכונית מיוצרת במקסיקו עבור ארצות הברית וישראל, מתאפשר לייבא החל מהשנה גם מכוניות יפניות בתקינה אמריקאית. לא מן הנמנע שהיא תגיע אלינו הרבה לפני שתגיע לאירופה.

שאלת המנוע הקטן | סובארו XV

אם מתעלמים מהסממנים הקוסמטיים של רכב פנאי, מהגלגלים הענקיים ומהצבע הירוק הזוהר מגלים את העיצוב הסופי של אחת המכוניות היותר חשובות שיגיעו אלינו בשנה הבאה - האימפרזה האצ'בק (B4) החדשה. כבר במבט ראשון ניתן לראות את המהפך שעברה המכונית הראשונה של סובארו, שכולה תוכננה (ומומנה) תחת כנפי טויוטה, בעלת השליטה החדשה בסובארו.

הקימורים העגלגלים והחרטום הדקיק של ה-B3 האצ'בק פינו את מקומם לטובת מראה חסון, מסיבי ומאוד אירופי; הפנסים הצנועים הוחלפו בפנסי ענק מתוחכמים, שמזכירים מאוד את הפנסים של אופל; תא הנוסעים נראה ארוך ומרווח יותר הודות לתוספת של כמה סנטימטרים, שכמעט כולם מתרכזים בבסיס הגלגלים, ואף שסובארו לא סיפקו עדיין נתונים רשמיים נראה שנפח תא המטען - שהוא נקודת תורפה מרכזית בדגם הנוכחי - צמח משמעותית. גם תא הנוסעים עבר שדרוג מקיף, אם כי לא ברור כמה מהפריטים המעניינים של דגם התצוגה, דוגמת מסך מגע מרכזי לשליטה במערכות הרכב, אכן יופיעו בדגם הסדרתי. מה שברור הוא שהתא עבר מהפך באיכות וכבר לא נראה תכליתי ומשעמם.

באגף הדינמי עדיין רב הנסתר על הגלוי. אימוץ מנוע שני הליטרים החדש של סובארו היה צפוי, וכך גם השידוך לתיבת CVT אוטומטית מבית טויוטה. השאלה היא מה יהיה המנוע ה"קטן" של המכונית. האם היא תבחר להמשיך עם ה-1.5 ליטרים, שלא זכה לפופולריות רבה בישראל בלשון המעטה, או שמא תקבל מנוע 1.6 ליטרים חזק ומודרני מבית טויוטה? התשובה על השאלה הזו עשויה להכריע את עתידה בישראל.

האופציה למנהלים | שברולט מאליבו

שברולט נמצאת בדרך הנכונה לקבל מעמד של "מותג גלובלי" אמיתי, אולם מה שחסר לה עד כה היה מכונית משפחתית גדולה ("מנהלים") ומודרנית, שתפנה גם לקהל האמריקאי וגם לקהל האירופי/אסיאתי. את הפער הזה בהיצע שלה אמורה למלא המאליבו החדשה. למרות קווי הדמיון למכונית היוצאת מדובר ברכב חדש לגמרי, שכבר לא מבוסס על הפלטפורמה האמריקאית/אוסטרלית הגדולה של GM, אלא על השלדה המודרנית והקומפקטית יותר של אופל אינסינייה. עדות לכך אפשר למצוא בבסיס הגלגלים, שהתכווץ כמעט ב-11 סנטימטרים לעומת הדגם הנוכחי ומיישר קו עם הממוצע המקובל בפלח הזה. רוחב המרכב, לעומת זאת, צמח בכחמישה סנטימטרים לטובת מרחב הכתפיים, והתוצאה הסופית היא מרחב פנים משופר.

עדות נוספת לכוונות הגלובליות של המכונית אפשר למצוא באגף המנועים, שם יפנה מנוע ה-V6 האמריקאי המסורתי את מקומו ליחידה מודרנית עם ארבעה צילינדרים בנפח 2.5 ליטרים. ההספק דומה לזה של המנוע היוצא - כ-190 כוחות סוס - אולם המנוע החדש חסכוני ונקי יותר בעשרות אחוזים. שברולט הציגה את המכונית עם אופציות מולטימדיה עדכניות, כמו מסך מגע שמחובר לאינטרנט ולרשתות מידע ומאפשר הורדה של אפליקציות והפעלתן. עם זאת, עדיין לא ברור אם האופציה הזאת תוצע מחוץ לארצות הברית.

בישראל, בכל אופן, נצטרך לחכות לפחות עד הרבעון השני של 2012 כדי לראות את המכונית, אבל אפשר להמר כבר עכשיו על מחיר תחרותי, שיעשה לאופל אינסינייה חיים לא קלים.

יוקרה היברידית | סיטרואן DS5

בסין יש לסיטרואן הקטנה ביזנס ענק, והיא הופכת בהדרגה לשוק הגדול ביותר של המותג בעולם - מקום שני אחרי צרפת. לפיכך אין זה מפתיע שהחברה בחרה בשנחאי כבמה להשקת מכונית הדגל החדשה שלה, DS5. זוהי המכונית הגדולה ביותר שהוצגה עד כה תחת מותג היוקרה החדש DS, והיא נמתחת לאורך של 4.52 מטרים ולרוחב 1.85 מטרים. מיצובה המדויק של המכונית לא ברור: החברה מכנה אותה גראן טוריסמו קופה, אבל תצורת המרכב משייכת אותה יותר לפלח של הספורט סטיישן היוקרתי, מול מכוניות דוגמת אלפא 159 ספורט סטיישן ושות'.

בסיטרואן לא חסכו בטכנולוגיה במכונית. ההנעה, למשל, היא היברידית "מלאה", שכוללת מנוע טורבו דיזל ומנוע חשמלי חזק בהספק משולב של כמאתיים כוחות סוס ואפשרות לנוע כמה קילומטרים על חשמל בלבד. יש לה גם הנעה כפולה קבועה, תיבת הילוכים מתוחכמת ושלל גדג'טים בתא הנוסעים, כמו תצוגה עילית צבעונית. תא הנוסעים עצמו יוצר את הבידול היוקרתי, שאותו שואפת החברה להשיג. הוא נראה ייחודי, עם הגה כמעט אופקי ושלל צגי LED מתוחכמים, ועתיר בטכנולוגיות שליטה ובפריטי עיצוב מעניינים כמו מוט הילוכים זעיר וחוגות שליטה נוסח I-DRIVE של ב.מ.וו.

אלינו אמור הרכב להגיע ב-2012, אם כי המחיר לא יהיה זול ויציב את המכונית עמוק בטריטוריה של אאודי ושות'.

גולף בתחפושת | חיפושית 2012

13 שנים חלפו מאז הציגה פולקסווגן את הגלגול המודרני של החיפושית וכבשה בסערה את השוק הצפון אמריקאי הנוסטלגי. מאז נשחק הגימיק, המראה הפך למוכר, ובשנים האחרונות החיפושית כמעט נעלמה מההיצע של החברה בשווקים רבים. כעת, סבורים קברניטי החברה, השוק כבר בשל "לגלגול חדש של הגלגול החדש", והבחירה בתערוכת שנחאי כבסיס לחשיפה הייתה טבעית.

פולקסווגן נזהרה שלא לפגוע באייקון העיצובי המפורסם ועטור הפרסים שלה, ולא מסחרה אותו אף שהמכונית החדשה ארוכה בכ-15 סנטימטרים מהיוצאת, רחבה ממנה בשמונה סנטימטרים ונמוכה ממנה בסנטימטר לטובת מראה ספורטיבי וקרבי יותר. גם בסיס הגלגלים צמח, וכל השינויים הללו נועדו לתקן את הבאג התכנוני הגדול ביותר של החיפושית מודל 1998: עודף מרחב ראש מעל המושבים הקדמיים על חשבון דוחק קלאוסטרופובי במושבים האחוריים.

הגג הארוך של הדור החדש מספק כעת מרחב ראש נסבל מאחור, ויש אפילו תא מטען גדול יותר במאה ליטרים, אם כי עדיין מדובר בנפח בסטנדרטים של סופר מיני. פרט לכך זוהי עדיין "גולף בתחפושת", אם כי גולף מהדור האחרון כולל שורה של מנועים ירוקים וחסכוניים בנפח של 1.2 עד שני ליטרים, מערכת עצור-סע, הנדסת כביש גרמנית ותא נוסעים שמרני למדי. המחיר? שאלה מצוינת, שתכריע אם המכונית תזכה לעדנה בשוק הישראלי או למעמד הנחשק-אך-בלתי-מושג של קודמתה.